Ziekenfonds wordt in 2025 tot 6,5 procent duurder

Ziekenfonds wordt in 2025 tot 6,5 procent duurder

Behalve bij de liberale mutualiteiten wordt het lidmaatschap van een Vlaams ziekenfonds duurder in 2025. De grootste stijging valt te noteren bij  Solidaris Brabant, waar het lidgeld met 6,5% aantrekt tot 8,30 euro per maand, al blijft het daarmee wel het goedkoopste ziekenfonds in Vlaanderen. Het duurste is dan weer Helan, dat 10,30 euro per maand aanrekent, 3% meer dan dit jaar. CM, het grootste ziekenfonds, verhoogt zijn tarief 3,71% tot 9,78 euro per maand.

Wie werkt, wie een uitkering krijgt of wie ouder is dan 25 jaar moet zich inschrijven bij een ziekenfonds. De keuze is vrij. Iedereen kan kiezen tussen het christelijke ziekenfonds, het socialistische ziekenfonds, het liberale ziekenfonds, het neutrale ziekenfonds of het onafhankelijke ziekenfonds. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om aan te sluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, een overheidsinstelling. Wie bij het statutaire personeel van de NMBS behoort, heeft minder keuze. Hij sluit aan bij de Kas der geneeskundige verzorging van die organisatie.

De ziekenfondsen zorgen voor de terugbetaling van de tegemoetkomingen van de verplichte ziekteverzekering voor medische kosten en medicaties. Die terugbetalingen zijn bij alle fondsen hetzelfde.

Daarnaast kunnen de ziekenfondsen extra voordelen bieden zoals een tussenkomst in het lidgeld van de sportclub, een hogere terugbetaling van oogzorg of extra financiële ondersteuning voor iemand die een beroep doet op een psycholoog. Deze extra diensten financieren ze vanuit het lidgeld van hun leden.

Ieder zijn bijdrage

Bij de Christelijke Mutualiteiten (CM), met zowat 3,5 miljoen leden de grootste mutualiteit in Vlaanderen, stijgt het lidgeld volgend jaar van 9,43 euro per maand naar 9,78 euro per maand.. Op jaarbasis gaat het om een toename  van 113,60 euro naar 117,36 euro, De stijging met 3,71% is louter te wijten aan de inflatie, zegt woordvoerster Hannah Wellens. Dit jaar voerde de mutualiteit geen indexering door.

De socialistische mutualiteit Solidaris, die meer dan 1,3 miljoen leden telt in Vlaanderen, pakt uit met een gesplitste bijdrage. Het normale lidgeld stijgt er van 8,30 euro per maand naar 8,65 euro per maand, een toename met 4,2%. Wie echter recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, moet echter ook in 2025 maar 8,30 euro per maand betalen.

Leden van Solidaris Brabant zien hun lidgeld in 2025 dan weer van 7,80 euro per maand naar 8,30 euro per maand stijgen. Hoewel dat een toename met 6,4% is, blijft hij daarmee de goedkoopste klassieke mutualiteit in ons land.

Opvallend is ook de divergentie tussen het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Voor de eerste stijgt het lidgeld volgend jaar van 9,10 euro per maand naar 9,43 euro per maand. Voor de tweede van 9,10 euro per maand naar 9,50 euro per maand. Dit jaar tekenden de neutrale ziekenfondsen nog voor de grootste procentuele stijging van de ledenbijdrage. Ze klom er met 9,24%, namelijk van 8,33 euro per maand naar 9,10 euro per maand.

Het duurste ziekenfonds blijft Helan. De maandelijkse bijdrage voor het fonds klimt van 10 euro naar 10,30 euro, een toename met 3%.

De Vlaamse takken van de Liberale Mutualiteiten LM Oost-Vlaanderen, LM Plus en LM Mutplus wijzigen hun lidgeld in 2025 dan weer niet. Het blijft er behouden op 9,50 euro per maand.

Veranderen van mutualiteit

Wie de kosten van een ziekenfonds wil vermijden, kan terecht bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, een overheidsinstelling. Die zorgt alleen voor de wettelijke terugbetalingen. Extra tussenkomsten zijn er niet. Een bijkomend nadeel is dat u bij problemen op reis in het buitenland geen beroep kunt doen op de intermutuele reisbijstandsorganisatie Mutas.

Heel wat Belgen veranderen nooit van ziekenfonds. Nochtans kan dat interessant zijn als de voordelen van een bepaalde mutualiteit beter aansluiten bij uw noden. De aanmelding bij een ander fonds kan op elk moment gebeuren. U moet wel een jaar aangesloten geweest zijn bij uw huidig ziekenfonds en er geen openstaande rekeningen hebben.

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.