421, 24086
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Betaalt ook uw ziekenfonds een deel van uw oordoppen op maat terug?

Betaalt ook uw ziekenfonds een deel van uw oordoppen op maat terug

Nu openluchtconcerten en festivals opnieuw de agenda vullen, zijn oordoppen op maat zeker geen overbodige luxe. Kwestie van de mogelijkheid tot gehoorschade in te dijken. Verschillende ziekenfondsen voorzien een tussenkomst in de kosten die u maakt voor oordoppen op maat.

Bij tinnitus hoort u lawaai terwijl er geen geluid is. Bij hyperacusis versterken uw hersenen gewone geluiden tot lawaai. De twee fenomenen treffen ons meer en meer. Vier jaar geleden toonde een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad van de FOD Volksgezondheid dat ongeveer 10% tot 30% van de bevolking aan oorsuizingen leed. Een recenter onderzoek in 2021 wees uit dat dat intussen was opgelopen tot zeker 30%. In veel gevallen gaat het om gehoorschade opgelopen in het verleden, waarvan u pas op latere leeftijd de blijvende gevolgen moet dragen. Dat stijgende percentage een halt toeroepen, daar willen ziekenfondsen aan meewerken.

 

Verschillen per ziekenfonds

Momenteel bieden elf ziekenfondsen de mogelijkheid op een gedeeltelijke terugbetaling van oordoppen. Het gaat onder meer om Bond Moyson (maximaal 30 euro per persoon per jaar), Helan Onafhankelijk Ziekenfonds (15% korting op de aankoop van op maat gemaakte oordoppen), Liberale Mutualiteit Plus (eenmalig 25 euro per persoon), Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (30 euro per persoon per jaar) en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (maximaal 50 euro per persoon per jaar).

CM heeft haar korting onlangs aangepast. “Maar als lid krijgt u nog steeds een korting van 10 procent op het volledige assortiment oordoppen in uw ‘Goed hoorcentrum’”, laat het ziekenfonds weten. 

Tip: Kijk hier of uw ziekenfonds oordoppen op maat terugbetaalt

 

Procedure

Om de oordoppen op maat terugbetaald te krijgen, verschillen de voorwaarden per ziekenfonds. Bij Bond Moyson moet u uw oordoppen kopen de bij de audiologen van vzw Zorg&Meer, de zorgwinkel van het ziekenfonds. De terugbetaling gebeurt op basis van het aankoopbewijs van die vzw.

Bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds geldt de korting ongeacht de leeftijd. De leden kopen de oordoppen op maat aan bij een audicien of audioloog naar keuze. Daarna sturen ze de aankoopfactuur per post naar de VNZ-hoofdzetel in Mechelen of deponeren ze die in een van de 150 postbussen van de 45 kantoren.

Ook het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen keert de tussenkomst uit op basis van een rekening van een audicien of audioloog. Die afgeleverde rekening bevat behalve de betaalde prijs ook de groene klever van de ziekenbond. Het is wel zo dat de tussenkomst niet geldt als er een tussenkomst is in de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds kiest voor een procentuele korting. Er zijn twee voorwaarden om van die korting te kunnen genieten: in orde zijn met je ziekenfondsbijdrage en u moet de op maat gemaakte oordoppen aankopen in een Lapperre-hoorcentrum of bij een erkende verdeler van dat merk.

Voor de Liberale Mutualiteit Plus moet u aan deze voorwaarden voldoen: een door de FOD Volksgezondheid erkende audioloog of audicien moet de oordoppen op maat maken. Op basis van de aankoopfactuur van de erkende audioloog of audicien krijgt u de tussenkomst dan uitbetaald.

Goed om te weten: Ook dit betalen ziekenfondsen terug

Ook goed om te weten: Kies het ziekenfonds met de meeste voordelen

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.