421, 25680
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Bij een scheiding: wat met jullie lening, ziekenfonds en verzekeringen?

Bij een scheiding: wat met jullie lening, ziekenfonds en verzekeringen
Tom Dejonghe

Scheiden heeft heel wat implicaties, ook op financieel vlak. Wat als jullie samen een woonlening afbetaalden? Wat met spaarcenten en beleggingen? En moet u zich opnieuw bij een ziekenfonds aansluiten en verzekeringen laten aanpassen?

Wat met de gemeenschappelijke woonlening?

Daarvoor kunnen jullie verschillende pistes bewandelen. Ofwel verkopen jullie de woning. Met de opbrengst daarvan betalen jullie dan eerst de bank terug. Volstaat het bedrag niet, dan mogen jullie zelf bepalen wie verder terugbetaalt, maar die afspraken gelden alleen tussen jullie beiden. Voor de bank blijven jullie samen aansprakelijk.

Overweegt u het huis en de lening over te nemen? Dan hebt u extra kapitaal nodig om het deel van jullie huis af te kopen dat aan uw ex-partner toebehoorde. Kan u die opleg uit eigen zak betalen of daarvoor op familie rekenen? Vraag dan aan de bank of u de lening alleen verder mag afbetalen. Anders moet u extra lenen, maar dan onderzoekt de bank eerst of u wel voldoende kapitaalkrachtig bent.

Wat met spaarcenten en beleggingen?

Als jullie wettelijk of feitelijk samenwoonden, bent u eigenaar van wat op uw eigen zichtrekening, spaarrekening en effectenrekening staat, behalve als uw partner kan bewijzen dat het geld erop van hem of haar is.

Zijn jullie getrouwd met gemeenschap van goederen? Dan zijn alle inkomsten gemeenschappelijk. Bij een scheiding met onderlinge toestemming bepalen jullie dan samen wie wat krijgt. Als jullie er niet uit raken, bepaalt de rechter de verdeling.

Trouwden jullie daarentegen met scheiding van goederen? Dan hebben jullie elk jullie eigen vermogen, maar kunnen jullie ook zaken samen bezitten, in zogenaamde onverdeeldheid, zoals onverdeelde tegoeden op een rekening. Alleen die onverdeelde bezittingen moeten jullie dan verdelen bij een scheiding.

Wat met de bezittingen van de kinderen?

Als ouders oefenen jullie samen het ‘ouderlijk gezag’ uit, tot jullie kinderen meerderjarig of ontvoogd zijn. Dat betekent onder meer dat jullie de goederen van de minderjarige kinderen samen beheren. Zijn jullie gescheiden met onderlinge toestemming, dan kunnen jullie afspreken dat de ene ouder de bezittingen van de kinderen beheert, terwijl de andere de inkomsten eruit ontvangt. Alle afspraken zijn toegelaten, zolang ze maar in het belang van het kind zijn. Raken jullie er niet uit, dan beslist opnieuw de rechter.

Wat met de verzekeringen?

Sloten jullie de woonverzekering (brandverzekering) op jullie beide namen af? En hebt u uw partner uitgekocht of verhuist die? Dan moet hij of zij contact opnemen met de verzekeraar of makelaar, om zijn of haar naam uit het contract te schrappen. Heeft uw vertrekkende partner de woonverzekering destijds alleen afgesloten? In dat geval kan u die behouden of elders een nieuwe polis afsluiten. Als jullie de woning verkopen, eindigt de lopende brandpolis drie maanden na het verlijden van de authentieke verkoopakte.

De familiale verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt meestal alle mensen die samen met de verzekeringsnemer onder één dak wonen. Verhuist uw partner en was die de verzekeringsnemer? Dan geeft hij of zij de adreswijziging van de polis door en neemt u een nieuwe verzekering op eigen naam en adres.

Wat met het ziekenfonds?

Was u persoon ten laste bij uw partner, voor de mutualiteit? Laat dan een eigen dossier bij het ziekenfonds opmaken. Als jullie beiden apart ingeschreven waren, hebt u al een eigen dossier, maar moet u uw contact- en bankgegevens laten aanpassen. De kinderen zijn in principe ingeschreven bij de ouder die hen fiscaal ten laste heeft. Die laatste ontvangt dan ook de terugbetalingen, maar daar kunnen jullie als ouders van afwijken.

Tip: vind het beste ziekenfonds voor u, met onze vergelijker

 

 

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.