421, 23971
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ga samen met uw ziekenfonds op de weegschaal

Ga samen met uw ziekenfonds op de weegschaal

Kampt u met overgewicht en wil u daar iets aan doen? Bind dan samen met uw ziekenfonds de strijd tegen de kilo’s aan. Bijna alle mutualiteiten nemen een deel van de kosten van gespecialiseerde hulp op zich, al zijn er behoorlijk wat verschillen.

De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling voor een diëtist. Hoeveel de terugbetaling precies bedraagt, verschilt per ziekenfonds. 

De Bond Moyson West-Vlaanderen betaalt 50% terug van de kosten van een obesitasprogramma bij een erkende diëtist of bij WW, het voormalige Weight Watchers, met een maximum van 250 euro. Voor kinderen en diabetici met overgewicht heeft het fonds specifieke voordelen.

De Bond Moyson Oost-Vlaanderen biedt tussenkomsten bij een obesitasprogramma dat u kan volgen in sommige ziekenhuizen in de provincie, alsook bij chirurgische ingrepen. De mutualiteit betaalt 75% van de kostprijs terug. Voor mensen met recht op een verhoogde tegemoetkoming stijgt dat tot 90%. Telkens met een maximum van 200 euro. Daarnaast kan u een beroep doen op erkende diëtisten van het ziekenfonds, waarbij u een korting krijgt. Ook hier zijn er speciale tarieven voor diabetici en kinderen met overgewicht.

De Socialistische Mutualiteiten van Brabant betalen tot 60 euro per jaar terug voor wie op doktersvoorschrift minstens zes keer langsgaat bij een diëtist. U ontvangt immers een terugbetaling van 10 euro per keer en dat voor zes beurten. Als lid krijgt u bovendien hulp tegen geconventioneerde tarieven bij de Centra César De Paepe. En u krijgt kortingen als u een programma volgt bij WW.

Bij De Voorzorg Antwerpen kunnen leden op jaarbasis tot 40 euro terugbetaald krijgen voor hun sessies bij een diëtist. De mutualiteit komt voor 10 euro per sessie tussen en dat voor vier consultaties per jaar. De tegemoetkoming is niet cumuleerbaar met de korting bij een Well2DAY-diëtist binnen dezelfde sessie, waarbij je voor de intakeconsultatie maar 19 euro moet betalen in plaats van 52 euro en 6 euro in plaats van 21 voor 4 sessies per opvolggesprekken. Er zijn ook kortingen voor opvolgconsultaties. Voor kinderen en diabetici met overgewicht heeft het fonds specifieke voordelen. En volgt u een revalidatieprogramma na een diabetesbehandeling in een ziekenhuis dat erkend is door het ziekenfonds, dan krijgt u de helft van de kosten terugbetaald, met een maximum van 300 euro.

De Voorzorg Limburg heeft een eigen dieetdienst, die advies op maat geeft. Voor leden kosten de eerste twee consultaties 25 euro, voor de volgende zeven is dat 13 euro. De tiende is gratis. Voor kinderen en diabetici met overgewicht heeft het fonds eveneens specifieke voordelen.

Bij de Liberale Mutualiteit bedraagt de maximale tegemoetkoming 60 euro voor iemand die in een ziekenhuis hulp zoekt bij een psycholoog, een diëtist of een bewegingscoach. Voor kinderen met obesitas gelden specifieke regels. Daarnaast krijgt u voor dieetadvies bij een gediplomeerd diëtist een tussenkomst van 5 euro voor maximaal 6 consultaties per kalenderjaar.

Leden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds krijgen per sessie bij een gediplomeerd diëtist of een gespecialiseerde en erkende organisaties als Bodystyling, Figurel, Infraligne, PronoKal of WW 10 euro terug en dat met een maximum van 50 euro per kalenderjaar.

De CM geeft een eenmalige tegemoetkoming van 40 euro voor wie minstens vier sessies voedings- en dieetadvies volgt bij een erkende diëtist. Daarnaast is er een eenmalige terugbetaling van de helft van de kostprijs voor groepsbegeleiding bij obesitas (overgewicht) of eetstoornissen (boulimia, anorexia, binge-eating, pica, ruminatiestoornis, ...), met een maximum van 250 euro. 

Bij het Neutraal Ziekenfonds wordt dieetadvies eveneens tot 40 euro terugbetaald voor wie bij een erkende organisatie aanklopt.

Bij Helan bedraagt de tussenkomst 25 euro per rechthebbende per kalenderjaar voor een voedingsadvies dat bij een arts-voedingsdeskundige of een erkende diëtist wordt gevolgd. Daarnaast krijgt u eenmalig 200 euro terugbetaald voor het volgen van een begeleidingsprogramma in in een ziekenhuis of in een multidisciplinaire centrum dat erkend is door het ziekenfonds zoals het Zeepreventorium De Haan en Programma Go4Fit  van VCLB Deinze als u als volwassene een BMI van minstens dertig heeft of als kind een BMI dat bij de hoogste 5% van de leeftijdsgroep ligt of 140% of meer bedraagt van het ‘normale’ peil.

Belangrijk om weten, is dat iedereen vrij mag aansluiten bij het ziekenfonds van zijn keuze, zelfs al heeft het zijn hoofdzetel aan de andere kant van het land. Kijk daarbij wel naar het jaarlijks lidgeld dat u moet betalen, alsook naar de andere voordelen die het fonds al dan niet biedt.

Tip: Kijk hier welke voordelen de ziekenfondsen aanbieden.

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.