Goed voor je portemonnee: ga zeker dit jaar nog eens naar de tandarts

ga zeker dit jaar nog eens naar de tandarts

Wie tandzorg nodig heeft, krijgt een deel van de kosten van de tandarts terugbetaald uit de sociale zekerheid. Daarnaast voorzien heel wat mutualiteiten nog in eigen extra tegemoetkomingen. Maar belangrijk als u zoveel mogelijk wil terugkrijgen: ga zeker dit jaar nog eens naar de tandarts.

De overheid vindt een regelmatig bezoek aan de tandarts belangrijk. Daarom geeft het Riziv via de ziekenfondsen voor volwassenen een hogere tegemoetkoming in de kosten van de tandarts aan wie het voorgaande kalenderjaar ook bij de tandarts langsging. Gedurende de coronaperiode werd dat wel versoepeld. Zo is er dit jaar een hogere terugbetaling voor wie in 2022 of 2023 de tandarts bezocht. Maar die regeling dooft uit. Wie in 2025 wil genieten van een hogere terugbetaling, moet in 2024 dus nog naar de tandarts.

Daarnaast kunt u de tandartsrekening beperken door te kiezen voor een geconventioneerd tandarts. Dat is een tandarts die het akkoord tussen de vertegenwoordigers van zijn beroepsgroep, de ziekenfondsen en de overheid over de behandelingstarieven en de terugbetalingen door het Riziv heeft ondertekend. Wie dat niet heeft gedaan, mag hogere tarieven vragen. Die meerprijs komt dan op de rekening van de patiënt terecht.

En net als bij de algemene geneeskunde geldt voor sommige categorieën van patiënten een hogere tegemoetkoming dan voor andere.

Voor jongeren zijn er zelfs gratis behandelingen. Tot 19 jaar wordt het vullen, herstellen of trekken van tanden en het behandelen van de tandzenuwen volledig door de sociale zekerheid vergoed.

Mutualiteiten

Naast de verplichte ziekteverzekering, waarvan iedereen kan genieten, geven de mutualiteiten een extra tussenkomst aan hun leden. In de praktijk geldt dat voor de klassieke tandzorg voor jonge patiënten en voor het aanbrengen van prothesen voor iedereen.

Een overzicht.

CM

De Christelijke Mutualiteiten geven een tegemoetkoming van 60% op het remgeld en de supplementen tot 1.050 euro voor de orthodontische behandeling van kinderen en jongeren tot 22 jaar. Bij een verhoogde tegemoetkoming bedraagt de tussenkomst 75% met hetzelfde maximum van 1.050 euro.

Voor het plaatsen van uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat geven de Christelijke Mutualiteiten een tegemoetkoming van 40% in de kosten, met een maximum van 1.050 euro. Voor leden met een verhoogde tegemoetkoming is dat 75%, met een datzelfde maximum van 1.050 euro. De tegemoetkoming geldt per twee kalenderjaren. 

Solidaris

Heeft uw zoon of dochter een beugel nodig? Dan heeft u bij het socialistische ziekenfonds recht op een terugbetaling van 1.050 euro per behandeling tot ze 22 jaar zijn op voorwaarde dat de behandeling voor de 15de verjaardag werd aangevraagd. Voor een aantal behandelingen loopt dat zelfs op tot 1.425 euro. Bij vroege orthodontie voor de leeftijd van 9 jaar bij kinderen met een afwijking aan het gebit betaalt het fonds een vast bedrag per behandeling terug.

Voor tandprothesen, tandimplantaten, een kustgebit, kronen en bruggen voorziet het ziekenfonds in een tussenkomst van 20% van de kosten als er geen tegemoetkoming is in de verplichte ziekteverzekering. Er is wel een maximum van 1.050 euro per twee jaar.

Solidaris Brabant

De mutualiteit betaalt het remgeld volledig terug voor patiënten met vroege orthodontie voor de leeftijd van negen jaar. Voor wie voor 15 jaar een behandeling opstart, krijgt tot 1.050 euro per jaar terugbetaald. Voor sommige aandoeningen zoals hazenlip of dysmorfie is dat tot 1.450 euro.

Voor kronen, bruggen, tandprothesen en implantaten geldt een tussenkomst van 20% met een maximum van 1.050 euro per twee jaar. Is er geen tussenkomst van de verplichte verzekering, dan krijgen de leden een korting van 15% op de levering of de herstelling van hun tandprothese bij de medische centra César De Paepe.

Liberale Mutualteiten

Voor een orthodontische behandeling – met een beugel of blokjes – bij kinderen voorziet het fonds in een tussenkomst tot 1.050 euro per jaar. In geval van zware correcties kan dat stijgen tot 1.575 euro als de behandeling gestart is zijn voor de vijftiende verjaardag en er een voorafgaand akkoord van de Technisch Tandheelkundige Raad is.

Het ziekenfonds komt ook tussen voor tandheelkundige ingrepen die de verplichte ziekteverzekering niet terugbetaalt zoals tandextracties, tanden bleken, kroon- en brugwerk Het betaalt van het aandeel boven de 200 euro 10% met een maximum van 1.200 euro per twee kalenderjaren.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Deze ziekenfondsen betalen 25% van uw remgeld terug, met een maximum van 1.400 euro per twee jaar. Dit geldt voor de globale rekening van tandprothesen, tandimplantaten, kronen, extracties, facetten, stifttanden en tandbruggen.

Ook voor orthodontie komen deze ziekenfondsen extra tussen voor behandelingen tot 22 jaar. Wie geniet van de verplichte ziekteverzekering krijgt een bijkomende vergoeding van telkens 175 euro bij het aanbrengen van het apparaat, alsook na elke nieuwe reeks van 6 raadplegingen en bij het einde van de behandeling.  Wie geen tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt, krijgt toch eenmalig 175 euro na zes maanden behandeling.

Helan

Dit ziekenfonds betaalt tot 60% van de remgelden, supplementen en materialen terug voor wie een beugel of blokjes nodig heeft om de stand van zijn of haar gebit te corrigeren en dat met een maximum van 1.050 euro. De tussenkomst geldt voor jongeren tot 22 jaar. De behandeling moet wel geattesteerd zijn voor de vijftiende verjaardag.

Bij vroege orthodontie voor de leeftijd van negen jaar verloopt de tussenkomst volgens vaste bedragen.

Tip: Hier vindt u de voordelen die u hebt bij de diverse ziekenfondsen

Tandverzekering

Wie een groter bedrag wenst terug te krijgen, kan nog altijd een tandverzekering afsluiten. Dat kan zowel bij de diverse ziekenfondsen als bij privéverzekeraars.

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.