Studie Universiteit Antwerpen: Velen nemen recht op verhoogde tegemoetkoming ziekenfonds niet op
Zowat 45% van de 18- tot 64-jarigen en ongeveer 24% voor 65-plussers die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds op basis van een beperkt inkomen nemen dit recht niet op, blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen, die door de CM wordt aangehaald. De organisatie pleit dan ook voor een aanpassing van de regelgeving, waardoor de mutualiteiten het recht ambtshalve zouden mogen toekennen.
Het aantal Belgen dat geniet van een verhoogde tegemoetkoming door zijn ziekenfonds steeg de afgelopen twintig jaar van 13,2% naar 18,9%. Dat komt omdat de groep gerechtigden steeds maar werd uitgebreid en de mutualiteiten hun leden nu proactief contacteren.
Wie van een verhoogde tegemoetkoming door zijn ziekenfonds geniet, krijgt meer terugbetaald van hun rekening voor de raadpleging van een huisarts. Ze moeten dan nog slechts 1 euro of 1,5 euro zelf dragen, afhankelijk of de arts over hun globaal medisch dossier beschikt of niet. Bij anderen is dat respectievelijk 4 of 6 euro. Het bedrag dat ze maximaal per jaar zelf moeten dragen - de maximumfactuur - is ook lager dan bij mensen zonder recht op een verhoogde tegemoetkoming.
Voordelen verhoogde tegemoetkoming
Aan die hogere tegemoetkoming zijn ook een aantal andere voordelen gekoppeld, die niets met de medische toestand te maken hebben.
Ze geeft de genieters het recht op het sociaal telefoontarief, tariefverlagingen bij het openbaar vervoer en tot eind juni op het sociaal energietarief.
Voor wie is de verhoogde tegemoetkoming?
De verhoogde tegemoetkoming is weggelegd voor mensen met een leefloon en voor mensen met een inkomensgarantie voor ouderen of gewaarborgd inkomen voor bejaarden. Verder ook voor mensen met een handicap die genieten van een integratietegemoetkoming, een inkomensvervangende tegemoetkoming of een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood. En voor mensen die een toeslag krijgen voor kinderen met een handicap of aandoening met een erkenning van minstens 66% ongeschiktheid of 4 punten op de eerste pijper van de medisch sociale schaal.
Daarnaast komen sinds 2007 ook mensen met een beperkt inkomen in aanmerking. Dit jaar wordt daarbij gekeken naar het inkomen van 2022. Wie een belastbaar gezinsinkomen heeft dat lager is dan 23.304 euro plus 4.315 euro per extra persoon in het huishouden heeft eveneens recht op een verhoogde tegemoetkoming.
Sinds 2015 contacteren de ziekenfondsen proactief deze laatste groep. Toch zegt de CM dat lang niet iedereen die zo recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming die ook krijgt. De organisatie pleit voor een wijziging van de regelgeving die een ambtshalve erkenning door het ziekenfonds mogelijk moet maken.
- Vlaams & Neutraal Ziekenfonds verruimt terugbetaling voor sport, logopedist en psycholoog
- Wie helpt u om de rekeningen van uw kinderopvang te betalen?
- Welke wijzigingen voert het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen in 2025 door?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.