Hoe houdt u doktersrekeningen betaalbaar?
Medische verzorging is niet goedkoop. Toch kunt u ervoor zorgen dat uw doktersrekeningen binnen de perken blijven. U heeft daartoe diverse mogelijkheden.
Geconventioneerde arts
Een eerste mogelijkheid is kiezen voor een geconventioneerde arts. Dat is een dokter die zich akkoord heeft verklaard met de tarieven die na onderhandelingen werden afgesproken tussen de doktersverenigingen en de ziekenfondsen. Ze staan tegenover niet-geconventioneerde artsen. Dat zijn dokters die de afspraken niet onderschrijven en dus vrij zijn om hun eigen hogere tarieven te vragen.
De tegemoetkoming in de medische kosten die u van het ziekenfonds krijgt, is op de afgesproken tarieven gebaseerd en niet op de vrije prijzen. Wie bij een niet-geconventioneerde arts langsgaat, zal dus een groter deel van de rekening zelf moeten dragen.
Of een dokter al dan niet geconventioneerd is, kunt u zien op de website van het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.
Tip: Hier vindt u of een dokter al dan niet geconventioneerd is.
Maximumfactuur
Een tweede rem op uw dokters- en apothekersrekeningen is de maximumfactuur. Als uw medische kosten in de loop van het jaar een bepaald plafond bereiken, betaalt het ziekenfonds het volledige bedrag daarboven terug.
Voor de berekening van de maximumfactuur telt enkel het remgeld mee. Dat is het bedrag dat uzelf moet betalen als u bij een geconventioneerde arts bent geweest of zou geweest zijn. Supplementen – dat zijn de bedragen die niet-geconventioneerde artsen bovenop het afgesproken tarief vragen - tellen niet mee. Die draagt u volledig zelf.
Hoe hoog de maximumfactuur ligt, hangt af van uw loon. Voor mensen die niet meer dan 11.120 euro verdienen, ligt ze op 250 euro. Voor inkomens tussen 30583,39 tot 41.272,75 euro is dat 1.126,20 euro.
Dit is de algemene regel. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, jongeren tot 19 jaar en chronisch zieken is het bedrag sneller geplafonneerd.
Tip: Hier vindt u alle gegevens voor de berekening van uw maximumfactuur
Ziektekostenverzekeringen
Een derde manier om uw ziektekosten in te perken, is een ziektekostenverzekering. Die betaalt u het bedrag terug dat u anders na de tussenkomst van het ziekenfonds nog zelf zou moeten dragen.
Hoeveel u precies nog van de verzekering terugkrijgt, hangt af van de bepalingen van uw polis. Sommige verzekeringen dekken alleen de kosten indien er ook een hospitalisatie aan te pas komt, andere gaan verder en verzekeren ook losstaande ambulante zorgen.
U kunt een ziektekostenverzekering zowel afsluiten bij uw mutualiteit als bij een private verzekeraar.
- Vlaams & Neutraal Ziekenfonds verruimt terugbetaling voor sport, logopedist en psycholoog
- Lidgeld Vlaams & Neutraal Ziekenfonds stijgt in 2025 tot 114 euro per jaar
- CM-Hospitaalplan gaat ereloonsupplementen tot 150% terugbetalen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.