Hoe kan dat: mijn ziekenfonds haalt me niet weg van mijn cruiseschip?
Over ziekenfondsen bestaan enkele misvattingen. We vatten er vijf bij de lurven, onder meer over het al dan niet tussenkomen van het ziekenfonds in de medische kosten die u aan boord van een cruiseschip zou hebben.
Fout 1: Alle ziekenfondsen doen hetzelfde
Wie ouder is dan 25 moet zich aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Hetzelfde geldt voor wie jonger is en al werkt of voor wie werkloos is en een uitkering ontvangt.
U kunt zelf kiezen bij welk ziekenfonds u aansluit. U heeft daarbij de keuze tussen een christelijk, een socialistisch of een neutraal ziekenfonds. Werkt u bij de spoorwegen, dan kunt u aansluiten bij de mutualiteit van HR Rail.
De basisactiviteit van elk ziekenfonds is dezelfde: instaan voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van ziektekosten en apothekersrekeningen in opdracht van de Rijksdienst voor Zieke- en Invaliditeitsverzekering.
Maar daarnaast doen ziekenfondsen nog extra tussenkomsten voor medische zorgen. Ze werpen zich ook op preventie. En ze kunnen aparte hospitalisatieverzekeringen aanbieden. Deze activiteiten verschillen wel degelijk van fonds tot fonds. Het kan aangewezen zijn te kijken welke diensten het nauwst aansluiten bij uw voorkeur. Misschien heeft u niets aan een extra tussenkomst voor oogzorgen, maar des te meer aan een extra terugbetaling van tandzorg. Wie een goede keuze maakt, kan er zijn voordeel mee doen.
Tip: Hier vindt u de diverse diensten die de ziekenfondsen bieden aan hun leden.
Fout 2: U moet aansluiten bij een ziekenfonds in uw provincie
De wet legt alleen op dat u moet aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Voor het overige bent u vrij. U kunt als West-Vlaming dus gerust aansluiten bij de Liberale Mutualiteit van Henegouwen - Namen of als Waal bij het Vlaams en Neutraal Ziekenfonds, mocht u vinden dat hun dienstverlening u beter aanspreekt. Uiteraard zal het praktische voordelen hebben indien u bij een ziekenfonds aansluit dat zich focust op uw regio.
Bent u niet tevreden over uw ziekenfonds? Dan kan u altijd overstappen naar een ander fonds als al uw bijdragen betaald zijn. Er zijn vier officiële momenten per jaar waarop de effectieve overstap kan: op 1 januari, 1 april, 1 juli en op 1 oktober. Tot die tijd blijft u verzekerd bij uw oude ziekenfonds.
Fout 3: Ik ben gezond en heb niets aan mijn ziekenfonds
U hoeft niet ziek te zijn om te kunnen genieten van de voordelen die de ziekenfondsen bieden. Zo geven de meeste een tussenkomst in het lidgeld van een sportclub of betalen ze een deeltje van het kamp van uw kinderen. Of nog: u heeft recht op allerlei tussenkomsten bij de geboorte van een kind.
Bovendien kunnen gezonde mensen ook ziek worden. Niemand kiest ervoor, maar het kan iedereen overkomen.
Fout 4: De Hulpkas biedt dezelfde dienstverlening als een ziekenfonds
Sluit u bij een klassiek ziekenfonds aan, dan betaalt u een maandelijkse, trimestriële of jaarlijkse bijdrage. In ruil daarvoor die bijdrage krijgt u recht op de aanvullende diensten die het ziekenfonds levert bovenop de wettelijke opdracht die het vervult met de (gedeeltelijke) terugbetaling van de medische kosten door de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsdiensten.
Voor die bijdrage krijgt u dus recht op een reeks aanvullende diensten die per ziekenfonds anders zijn.
Wil u daarvoor niet betalen, dan kunt u terecht bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Daar is de aansluiting volledig gratis.
Maar dat kan wel onverwachte gevolgen hebben. Krijgt u medische problemen als u in het buitenland op vakantie bent? Dan zorgt uw mutualiteit ervoor dat je desnoods naar huis wordt gerepatrieerd als dat beter is voor uw herstel als het land op de lijst met gedekte landen staat. Vraag bij uw ziekenfonds na of het land waarnaar u vertrekt op deze lijst staat.
Bent u aangesloten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, dan geniet u echter niet van deze dienstverlening.
Fout 5: Ik ga op cruise in de Middellandse Zee. Als het fout loopt, helpt het ziekenfonds me altijd naar huis
Dit kan best zijn, maar het is niet altijd het geval. Om te weten of het ziekenfonds al dan niet tussenkomt bij medische problemen aan boord, telt niet de locatie van het cruiseschip, maar de vlag ervan. Vaart u voor de kust van Griekenland, maar zit u op een schip dat geregistreerd is in Panama, dan heeft u geen recht op een tussenkomst van Mutas, dat de buitenlandse zorgen van alle ziekenfondsen op zich neemt, om u te repatriëren of op een terugbetaling van de ambulante zorg die u aan boord van het schip kreeg.
Gaat u op reis met een schip dat buiten het dekkingsgebied, dan sluit u dus sowieso best een reisverzekering af.
Tip: Hier vindt u een selectie van reisverzekeringen
- Vlaams & Neutraal Ziekenfonds verruimt terugbetaling voor sport, logopedist en psycholoog
- CM-Hospitaalplan gaat ereloonsupplementen tot 150% terugbetalen
- Lidgeld Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen stijgt van 9,10 euro naar 9,43 euro per maand
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.