Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug van de kosten van uw psycholoog?
U goed voelen in uw vel en geestelijke gezondheidszorg zijn de jongste jaren belangrijker geworden. Een raadpleging bij een psycholoog of orthopedagoog wordt dan ook beter terugbetaald door de overheid dan voorheen. Daarnaast doen ook de verschillende ziekenfondsen nog een extra inspanning voor hun leden.
De mentale zorg wordt nu georganiseerd volgens twee leeftijdscategorieën: kinderen en adolescenten tot en met 23 jaar en volwassenen vanaf 15 jaar. Die groepen overlappen elkaar om het meest aangepaste aanbod te kunnen bieden aan wie dat nodig heeft. Wie in de groep van 15 tot 23 jaar zit, kan kiezen voor de diensten die het best aansluiten op zijn behoeften.
De deur naar de eerstelijnspsychologische zorg staat wagenwijd open. Een verwijzing van een dokter is niet nodig. Voor kinderen en jongeren tot en met de leeftijd van 23 jaar wordt de betaling bovendien volledig gedekt door de sociale zekerheid. Dit geldt voor een onbeperkt aantal gemeenschapsgerichte interventies, die voor een groep met eenzelfde problematiek worden gegeven. Verder ook voor tien individuele sessies met psychologische ondersteuning die gericht zijn op het verhogen van de veerkracht van de betrokkenen of op het opsporen van mogelijke psychische problemen die zich nog in een vroeg stadium bevinden. En ten slotte op maximaal 20 sessies psychologische behandeling van lichte tot matige problemen, met doelstellingen die verder gaan dan het verhogen van de veerkracht.
Gratis tot 24 jaar
Om de volledige terugbetaling voor zijn psychologische bijstand of behandeling te krijgen, moet de jonge patiënt wel naar een klinisch psycholoog/orthopedagoog gaan die aangesloten is bij een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg die de overeenkomst met het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft ondertekend. Deze netwerken hebben elk hun werkingsgebied. Samen bestrijken ze heel België.
Voor volwassenen vanaf 24 jaar dekt de sociale het grootste deel van de kostprijs. De patiënt betaalt zelf nog 11 euro per sessie. Als hij in aanmerking komt voor een verhoogde terugbetaling zakt dat tot 4 euro. De eerste individuele sessie is altijd gratis. Kiezen ze voor groepsessies, dan kosten de eerstelijnsondersteuning en behandeling 2,5 euro per sessie. Gemeenschapsgerichte interventies zijn gratis.
Voor eerstelijns psychologische ondersteuning is er een maximum van 8 individuele sessies. Voor eerstelijns psychologische behandeling staat het maximum eveneens op 8 sessies. Het aantal groepssessies is dan weer onbeperkt.
Tip: De kaart met de netwerken die een akkoord hebben met het RIZIV vindt u hier.
Ziekenfondsen
Ondanks de tussenkomsten van de sociale zekerheid worden hiermee niet alle problemen opgelost. Daarom geven de mutualiteiten een eigen tussenkomst aan wie anders tussen de mazen van het net zou vallen. Zowel het bedrag als het aantal sessies waarvoor ze hun leden bijspringen kan verschillen. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen jongeren en volwassenen. Vergelijken blijft de boodschap.
CM
CM betaalt voor de psychologische zorg voor jongeren de helft van het betaalde honorarium van de zorgverlener terug, met een maximum van 30 euro. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming krijgt 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro. Er geldt een maximum van 24 sessies.
Voor volwassenen betaalt CM de helft van het betaalde honorarium van de zorgverlener terug, met een maximum van 10 euro. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming krijgt 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 15 euro.
In beide gevallen is er een maximum van 24 sessies.
Solidaris Vlaanderen
Bij Solidaris heeft u recht op een terugbetaling van het ziekenfonds zelfs als u geen gebruik maakt van de wettelijke terugbetalingen. U krijgt dan 50% terugbetaald tot een bepaald maximum. Voor een jongere is dat tot 20 euro per consultatie of bij verhoogde tegemoetkoming tot 30 euro. Voor een volwassenen tot respectievelijk 10 euro en 15 euro.
In West-Vlaanderen kunt u ook een psychotherapeut raadplegen uit een lijst van het ziekenfonds. Een eerste sessie kost er 40 euro. De volgende sessies kosten nooit meer dan 50 euro.
In Antwerpen krijgt u tot 48 % korting op individuele begeleiding door een psycholoog/psychotherapeut, pijnpsycholoog of seksuoloog van Well2DAY. U betaalt per consultatie 39 euro in plaats van 70 euro. Heeft u recht op maximaal 12 sessies per persoon per kalenderjaar.
In Oost-Vlaanderen krijgt u 5 euro korting bij een psycholoog van het ziekenfonds. Die korting komt bovenop de terugbetaling van het ziekenfonds.
Solidaris Brabant
Solidaris Brabant komt tot 160 euro per jaar tussen, wat neerkomt op telkens 20 euro voor acht sessies.
Helan
Helan betaalt zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen maximaal 10 euro per zitting, met een maximum van twaalf zittingen per kalenderjaar bij een psycholoog, orthopedagoog of psychotherapeut. Daarnaast zijn er vijf gratis gesprekken met een psycholoog via telefoon of videochat op de Helan-Luisterlijn mogelijk.
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds
Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en VNZ betalen voor alle leden maximaal 10 euro per consultatie bij een psycholoog, een orthopedagoog of een seksuoloog terug, met een maximum van vijftien raadplegingen.
Liberale Mutualiteit
De Liberale Mutualiteit betaalt voor kinderen, jongeren en volwassenen 20 euro per sessie terug, met een maximum van acht sessies per jaar. U krijgt er ook 60% van de prijs van een cursus mindfulness terugbetaald. Beide vormen van therapie mogen gecombineerd worden, maar de tussenkomst bedraagt maximaal 160 euro per kalenderjaar.
Tip: Hier kunt u alle voordelen vinden die de diverse ziekenfondsen aanbieden en die u aanbelangen
- Lidgeld Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen stijgt van 9,10 euro naar 9,43 euro per maand
- Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug van uw lidgeld van de sportclub?
- CM-Hospitaalplan gaat ereloonsupplementen tot 150% terugbetalen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.