Hoeveel betaalt het ziekenfonds terug voor logopedie?
Goed en duidelijk kunnen spreken, is belangrijk. Daarom geven de ziekenfondsen vaak een tussenkomst aan mensen die het op dat vlak wat moeilijker hebben en die hiervoor logopedie krijgen.
Logopedie komt uit de samentrekking van twee Griekse woorden: logos en padeia ofte woord en opvoeding. Wie logopedie krijgt, leert zijn stem en mond gebruiken om zijn uitspraak op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Of om weer goed te kunnen slikken, bijvoorbeeld na een beroerte.
Vooral op jonge leeftijd kan logopedie belangrijk zijn. Het helpt om bepaalde taalontwikkelingsstoornissen zo goed als mogelijk te overwinnen. Ook helpt het bij kinderen die lijden aan dyslexie of die een autismespectrumstoornis hebben.
Net omdat het zo belangrijk is, voorzien heel wat ziekenfondsen in een tegemoetkoming voor mensen die logopedie moeten volgen. De tussenkomsten lopen wel sterk uit elkaar.
Een overzicht.
Helan: tot 1.500 euro
De tegemoetkoming bedraagt maximaal 10 euro per sessie. Het aantal sessies is beperkt tot hoogstens 150 per vijf kalenderjaren, wat de maximale tussenkomst voor die hele periode op 1.500 euro brengt. De tussenkomst geldt als de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt.
Solidaris Vlaanderen: tot 1.500 euro
Dit ziekenfonds geeft een tegemoetkoming van 10 euro per sessie met een maximum van 150 sessies. Ze geldt voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar die geen akkoord (meer) hebben van de adviserend-arts en voor jongvolwassenen vanaf 19 jaar die op medisch voorschrift verder behandeld moeten worden. U dient dan binnen de zes maanden na het einde van de tussenkomst van de verplichte verzekering een aanvraag in bij het ziekenfonds en start het vervolg van de behandeling binnen diezelfde zes maanden.
Solidaris Brabant: max 1.040 euro
Dit ziekenfonds biedt een tegemoetkoming van 5 euro per zitting voor een logopedische behandeling waarvoor de adviserend geneesheer een gunstig advies verleende. Ze is wel beperkt tot twee sessies per week gedurende maximaal zes maanden en geldt nadat de betrokkene al zijn rechten bij de verplichte ziekteverzekering heeft uitgeput.
De tussenkomst kan voor maximaal vier periodes van zes maanden genoten worden. De rechthebbende moet voor elke nieuwe periode opnieuw een aanvraag indienen.
Wie nog geen 18 is, krijgt zijn remgeld voor een logopediebehandeling volledig terugbetaald.
Liberale Mutualiteiten: tot 1.000 euro
De liberale mutualiteiten voorzien in een terugbetaling als de wettelijke ziekteverzekering niet tussenkomt in de behandeling. Het gaat om 10 euro per sessie, met een maximum van 100 sessies.
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds: tot 600 euro
Deze ziekenfondsen bieden een tussenkomst van 7,50 euro per sessie voor de behandeling van articulatie, sigmatisme en rotacisme. Ook moet een getuigschrift van verstrekte hulp door een logopedist(e) worden voorgelegd.
De toegestane behandelingsperiode loopt maximum 2 jaren. Er is voor de periode een maximum aantal van 80 sessies, wat de maximale tussenkomst op 600 euro brengt. Eenmalig kan je voor een tweede stoornis wel 80 extra sessies aanvragen.
Christelijke Mutualiteit: tot 400 euro
Dit ziekenfonds geeft een tegemoetkoming van 10 euro per sessie (15 euro voor leden met verhoogde tegemoetkoming) van minstens dertig minuten bij een erkende logopedist met een maximum van 40 sessies tot en met 18 jaar en een maximum van 10 sessies vanaf 19 jaar. De tussenkomsten gelden in het geval de logopedie niet of niet meer terugbetaald wordt door de verplichte ziekteverzekering.
Tip: Kijk hier bij welk ziekenfonds u de meeste voordelen hebt
Vrije keuze
Is logopedie – of een ander voordeel erg belangrijk voor u – dan kunt u overwegen om te veranderen van ziekenfonds. U hebt daarbij de vrije keuze. U mag zelfs kiezen voor een mutualiteit die zijn hoofdzetel aan de andere kant van het land heeft.
- Lidgeld Vlaams & Neutraal Ziekenfonds stijgt in 2025 tot 114 euro per jaar
- Lidgeld Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen stijgt van 9,10 euro naar 9,43 euro per maand
- Solidaris vist 17.000 leden op voor verhoogde tegemoetkoming
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.