Terugbetaling psycholoog bij de verschillende ziekenfondsen

Hoeveel betaalt het ziekenfonds van de rekening van mijn psycholoog terug

Sinds vorig jaar kan u zonder verwijzing van de huisarts rechtstreeks naar de psycholoog of orthopedagoog. De Belgische overheid draagt een deel van de kosten. Maar ook bij de ziekenfondsen staat psychologische bijstand hoog op de agenda. Hieronder vindt u wat de terugbetaling is voor een psycholoog bij de verschillende ziekenfondsen. 

Hoeveel krijgt u terugbetaald bij een psycholoog?

Hoeveel de terugbetaling bij een psycholoog bedraagt, hangt af van ziekenfonds tot ziekenfonds. Naast dit onderscheid zit er vaak ook een onderscheid tussen de terugbetalingen voor jongeren en volwassenen. Hoeveel u krijgt als terugbetaling bij de psycholoog verschilt per ziekenfonds.

Kies voor een ziekenfonds met de interessante voordelen!
Bent u al aangesloten bij een ziekenfonds? Aangesloten of niet, vergelijken is altijd interessant. Ontdek bij welk ziekenfonds u van de beste voordelen geniet.

Psycholoog voor 11 euro

Voor 11 euro naar een psycholoog kan enkel bij een geconventioneerde psycholoog. Dit is een psycholoog die aangesloten is bij een netwerk voor psychische gezondheidszorg. Wie wil langsgaan bij een geconventioneerde psycholoog vindt contactgegevens via de zoekmachine van het Riviz

Terugbetaling psycholoog: overheid helpt mee

Voor een terugbetaling bij de psycholoog maakt de overheid onderscheid tussen individuele sessies en groepsessies. Voor een individuele sessie bij een psycholoog of orthopedagoog die de regeling van de overheid onderschrijft, betaalt u zelf 11 euro. 

Heeft u recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, dan betaalt u 4 euro. Voor een groepssessie betaalt u 2,50 euro. De eerste individuele sessie is trouwens altijd gratis. De overheid past hierbij de derdebetalersregeling toe. 

Overheid past derdebetalersregeling toe

Dankzij de derdebetalersregeling moet u enkel uw eigen bijdrage betalen aan de zorgverlener (bv: arts, apotheker, …). De rest van de kosten wordt tussen de overheid en de zorgverstrekker geregeld. De zorgverlener is niet verplicht deze derdebetalersregeling toe te passen. De regeling is wel beperkt tot een aantal sessies. Hoeveel precies, hangt af van het soort psychologische zorg (eerstelijns of gespecialiseerd) en van de leeftijd van de patiënt.

Voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar gaat het om 10 individuele sessies of 8 groepssessies per 12 maanden voor de eerstelijnszorg en om 10 individuele sessies (maximaal 20 in totaal) of 15 groepssessies per 12 maanden voor gespecialiseerde zorg.

Voor volwassenen vanaf 15 jaar gaat het om 10 individuele sessies of 8 groepssessies per 12 maanden voor de eerstelijnszorg en voor 8 individuele sessies (maximaal 20 in totaal) of 12 groepssessies per 12 maanden voor de gespecialiseerde zorg. Wie tussen 15 en 23 is, kan kiezen welk van de twee regelingen hij of zij wil volgen.

Terugbetaling psycholoog: de ziekenfondsen

Ondanks de uitbreiding van de tussenkomsten van de wettelijke ziekteverzekering worden hiermee niet alle problemen opgelost. Daarom geven de mutualiteiten een tussenkomst aan wie anders tussen de mazen van het net zou vallen. Zowel het bedrag als het aantal sessies waarvoor ze hun leden bijspringen kan verschillen. Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen jongeren en volwassenen. Vergelijken blijft de boodschap.

CM

CM betaalt voor de psychologische zorg voor jongeren de helft van het betaalde honorarium van de zorgverlener terug, met een maximum van 30 euro. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming krijgt 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro.

Voor volwassenen betaalt CM tot en met 31 december 2022 de helft van het betaalde honorarium van de zorgverlener terug, met een maximum van 10 euro. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming krijgt 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 15 euro. 

Voor behandelingen voor volwassenen vanaf 1 januari 2023 betaalt CM 10 euro per zitting terug. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming krijgt 15 euro per zitting terugbetaald. De terugbetaling is beperkt tot het werkelijk betaalde honorarium, inclusief btw. 

Helan

Helan betaalt maximaal 10 euro per zitting, met een maximum van 12 zittingen per kalenderjaar bij een psycholoog, orthopedagoog of psychotherapeut. Daarnaast zitten er in de terugbetaling voor een psycholoog ook vijf gratis gesprekken met een psycholoog via telefoon of videochat op de Helan-Luisterlijn inbegrepen.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en VNZ betalen maximaal 10 euro per consultatie bij een psycholoog, een orthopedagoog of een seksuoloog terug, met een maximum van 15 raadplegingen.

Liberale Mutualiteit

De Liberale Mutualiteit betaalt u 20 euro per sessie terug, met een maximum van 6 sessies per jaar. U krijgt er ook 60% van de prijs van een cursus mindfulness terugbetaald, met een maximum van 60 euro per kalenderjaar. Beide vormen van therapie mogen gecombineerd worden, maar de tussenkomst bedraagt maximaal 120 euro per kalenderjaar.

Solidaris Vlaanderen

Solidaris Vlaanderen betaalt voor jongeren de helft van de kostprijs van een consult met een maximum van 20 euro per beurt terug en dat tot 12 beurten per jaar. Voor kinderen en jongeren met verhoogde tegemoetkoming stijgt de tegemoetkoming per beurt tot 30 euro.

Voor volwassenen geldt ditzelfde met een maximum van 10 euro per beurt. Voor volwassenen met recht op een verhoogde tegemoetkoming tot 15 euro.

Solidaris Brabant

Solidaris Brabant komt tot 160 euro per jaar tussen, wat neerkomt op telkens 20 euro voor 8 sessies.

Heeft u psychologische zorg nodig? Check dan zeker of uw ziekenfonds de hoogste terugbetaling voor een psycholoog biedt. Vergelijk de verschillende ziekenfondsen. 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.