Hoeveel krijgt u terugbetaald van uw tandartsbezoek?

Hoeveel krijgt u terug van de factuur van uw tandarts

Vanaf Nieuwjaar neemt de wettelijke ziekteverzekering alle kosten voor tandzorg voor jongeren tot 19 jaar op zich. Nu ligt de grens nog op 18 jaar. Voorts gaan ook 80-plussers erop vooruit. Zij krijgen van het Riziv nu ook een terugbetaling voor preventieve tandzorg.  Voor (het deel van) de facturen die niet door de wettelijke verzekering terugbetaald worden, kunt u intussen nog altijd rekenen op uw ziekenfonds of op een gespecialiseerde verzekering.

Tandzorg is duur. Wie bij de tandarts, een kaakchirurg, een orthodontist (die onder meer beugels plaatst om de stand van tanden en kaken te optimaliseren), een endodontoloog (die complexe wortelkanaalbehandelingen uitvoert) of een parodontoloog (die gespecialiseerd is in de behandeling van het tandvlees) gaat, schrikt niet zelden van de rekening. Gelukkig bieden verschillende ziekenfondsen een terugbetaling voor orthodontie of andere tandproblemen!

Vergelijk en stap gratis over naar het beste ziekenfonds!
Vergelijken en overstappen naar een (nieuw) ziekenfonds is volledig gratis. Aarzel niet, vergelijk en word lid van een ziekenfonds dat echt bij u past.

Gelukkig kunnen de patiënten terugvallen op enkele tussenkomsten. Dat is in de eerste plaats de wettelijke ziekteverzekering die voor iedereen geldt. Daarnaast nemen ook de mutualiteiten een deel van de kosten van hun leden ten laste. En ten slotte kan volgens een enquête in opdracht van de verzekeringsfederatie Assuralia een op de vijf Belgen intussen ook terugvallen op een verzekeringspolis.

Geconventioneerd of niet

Twee zaken zijn daarbij belangrijk. Ten eerste moet u kijken of u bij een geconventioneerde, een deels geconventioneerde of een niet-geconventioneerde tandarts gaat. De geconventioneerde heeft zich ertoe verbonden om bepaalde maximale tarieven per behandeling na te leven. De niet-geconventioneerde doet dat niet. De deels geconventioneerde neemt een tussenpositie in. Bij die laatste twee betaalt u doorgaans een groter deel van de rekening uit eigen zak.

Ten tweede doet u er goed aan elk jaar naar de tandarts te gaan. Wie het voorgaande jaar ging, krijgt meer terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering dan wie een of meerdere jaren oversloeg. Dit jaar is er wel een dispensatiemaatregel. Wie door corona het laatst in 2020 ging, krijgt u in 2022 toch het hogere bedrag terugbetaald.

Elk jaar bekijkt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) hoeveel het kan terugbetalen per soort behandeling. Voor 2023 zijn er enkele versoepelingen. Zo komen voortaan jongeren tot 19 jaar in aanmerking voor een gratis basistandzorg als u via een geconventioneerde tandarts passeert. Dat is een jaar langer dan vandaag. Die basistandzorg beslaat een mondonderzoek, het verwijderen van tandsteen, het vullen of herstellen van tanden, het behandelen van tandzenuwen en het trekken van tanden. Voorts komen straks ook 80-plussers in aanmerking voor een terugbetaling bij een preventief mondonderzoek. Nu is dat niet het geval.

Net als bij de algemene geneeskunde geldt voor sommige categorieën van patiënten een hogere tegemoetkoming dan voor andere.

Mutualiteiten

Naast de verplichte ziekteverzekering, waarvan iedereen kan genieten, geven de mutualiteiten een extra tussenkomst aan hun leden. Een overzicht.

CM

De Christelijke Mutualiteiten geven een tegemoetkoming van 60% op het remgeld en de supplementen tot 1.050 euro voor de orthodontische behandeling van uw kind. Bij een verhoogde tegemoetkoming 75% met hetzelfde maximum van 1.050 euro. Dit geldt voor zowel vroege orthodontie voor kinderen jonger dan 9 jaar, als ook voor klassieke regelmatige orthodontie voor jongeren tot 22 jaar.

Hetzelfde geldt voor alle patiënten bij het plaatsen van uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat. Hier geldt de tegemoetkoming per twee kalenderjaren. 

Solidaris

Heeft uw zoon of dochter een beugel nodig? Dan heeft u bij het socialistische ziekenfonds recht op een terugbetaling van 1.050 euro per behandeling tot ze 22 jaar zijn en op voorwaarde dat de behandeling voor de 15de verjaardag werd aangevraagd.

Sinds 1 januari 2022 betaalt het fonds voor leden die niet in aanmerking komen voor de wettelijke terugbetaling voor jongeren met een specifieke aandoening of voor 50- of 70-plussers ook 20% terug van de kosten die de patiënt zelf moet dragen voor tandprothesen, tandimplantaten, een kustgebit, kronen en bruggen. Er is wel een maximum van 1.050 euro per twee jaar.

Solidaris Brabant

De mutualiteit betaalt het remgeld van de raadplegingen en preventieve behandelingen volledig terug, ongeacht uw leeftijd. U moet dan wel met uw tandzorgen langsgaan in een van de medische centra César De Paepe, een globaal medisch dossier (GMD) hebben of ingeschreven zijn in een medisch huis.

Voorts betaalt ook dit ziekenfonds de kosten van een beugel terug voor leden tot 22 jaar als de behandeling is opgestart voor hun vijftiende verjaardag en dat voor een maximum van 1.050 euro.

Ten slotte betaalt het fonds ook tot 175 euro per zeven jaar terug voor alle tandprotheses en – implantaten.

Liberale Mutualteiten

Het ziekenfonds betaalt voor tandheelkundige ingrepen die de verplichte ziekteverzekering niet terugbetaalt zoals tandextracties, tanden bleken, kroon- en brugwerk 20% van de eigen kosten terug, met een maximum van  100 euro per jaar.

Voor een orthodontische behandeling – met een beugel of blokjes – kan de tussenkomst tot 1.050 euro per jaar oplopen. En ook hier geldt dat de behandeling gestart moet zijn voor de vijftiende verjaardag.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Deze ziekenfondsen betalen 25% van uw remgeld boven de 200 euro terug, met een maximum van 1.200 euro per twee jaar. Dit geldt voor de globale rekening van tandprothesen, tandimplantaten, kronen, extracties, facetten, stifttanden en tandbruggen.

Ook voor orthodontie komen deze ziekenfondsen extra tussen voor behandelingen tot 22 jaar. Wie geniet van de verplichte ziekteverzekering krijgt een bijkomende vergoeding van telkens 150 euro bij het aanbrengen van het apparaat, alsook na elke nieuwe reeks van 6 raadplegingen en bij het einde van de behandeling.  Wie geen tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt, krijgt toch 150 euro na zes maanden behandeling.

Helan

Dit ziekenfonds betaalt tot 60% van de remgelden, supplementen en materialen terug voor wie een beugel of blokjes nodig heeft om de stand van zijn of haar gebit te corrigeren en dat met een maximum van 1.050 euro. De tussenkomst geldt voor jongeren tot 22 jaar. De behandeling moet wel geattesteerd zijn voor de vijftiende verjaardag.

Tandverzekering

Wie een groter bedrag wenst terug te krijgen, kan nog altijd een tandverzekering afsluiten.  Dat kan zowel bij de diverse ziekenfondsen als bij privéverzekeraars.

Tip: Hier vindt u de voordelen die u hebt bij de diverse ziekenfondsen

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.