Liever nog niet zwanger? Dit betaalt de mutualiteit terug voor anticonceptie

Liever nog niet zwanger? Dit betaalt de mutualiteit terug voor anticonceptie

Misschien voelt u zich nog te jong om kinderen te krijgen? U wilt veilig vrijen of uw kinderwens is al vervuld? Weet dan dat elk ziekenfonds sommige voorbehoedsmiddelen deels terugbetaalt via de verplichte ziekteverzekering. Maar mogelijk geniet u ook nog van een extra tussenkomst. 

Bent u een vrouw van 25 jaar of jonger? Geniet u als vrouw een verhoogde tegemoetkoming? Of verblijft u in een instituut? Komt het voorbehoedsmiddel dat u wilt nemen, voor in de lijst van terugbetaalde producten opgesteld door de overheid? En kreeg u het voorgeschreven door een arts?

Dan komt het ziekenfonds sinds enkele jaren extra tussen in de aankoopprijs. Hoeveel precies, dat verschilt van product tot product, maar het komt overeen met maximaal 3 euro per maand. Verschillende voorbehoedsmiddelen, zoals de pil en het spiraaltje, zijn daardoor gratis voor vrouwen tot 25 jaar. Daarnaast betaalt u, ongeacht uw leeftijd, vaak helemaal niets voor de morning-afterpil. Al die anticonceptiemiddelen moet u wel bij de apotheek kopen. Voor implanteerbare voorbehoedsmiddelen verloopt alles via de ziekenhuisapotheek.

Meestal wordt de tegemoetkoming meteen verrekend in de aankoopprijs. U betaalt dan enkel het remgeld. Kocht u voorbehoedsmiddelen waar u geen voorschrift voor moet hebben, buiten de morning-afterpil? Dan betaalt u eerst de volle prijs, maar kan u wel een attest in de apotheek vragen, waarmee u een terugbetaling bij het ziekenfonds verkrijgt.

 

Welke extra tegemoetkomingen bieden de ziekenfondsen?

Met bovenstaande regeling moet u mogelijk al erg weinig tot niets meer betalen voor voorbehoedsmiddelen. Maar de mutualiteiten drukken de prijs nog verder met extra terugbetalingen voor mannen én vrouwen, ook als u ouder dan 25 jaar bent.

Bij de Liberale Mutualiteiten krijgt u tot 30 euro per jaar terugbetaald voor de aankoop via een apotheek van contraceptiepillen, contraceptieve patches, de vaginale ring, het spiraaltje, implantaatpillen, de morning-afterpil, condooms en een vasectomie.

Ook bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen en het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds kan u een terugbetaling krijgen voor anticonceptiemiddelen, als u het MaxiPlan afsluit, een extra verzekering. Dan geniet u een extra terugbetaling tot maximaal 25 euro per jaar voor anticonceptiemiddelen.

Bij Solidaris krijgt u dan weer maximaal 45 euro per kalenderjaar aan voorbehoedsmiddelen terugbetaald, ongeacht uw leeftijd: 15 euro per jaar voor de pil, vaginale ring, prikpil of pleister; 45 euro iedere drie jaar voor een spiraaltje; 45 euro iedere 2 jaar en 9 maanden voor een implantaat en 45 euro eenmalig voor een sterilisatie. Solidaris betaalt maximaal 15 euro per kalenderjaar terug aan condooms, en eenmalig 45 euro voor een vasectomie of sterilisatie.

Solidaris Brabant betaalt ten slotte 40 euro per jaar terug voor vrouwelijke voorbehoedsmiddelen, ongeacht uw leeftijd: 10 euro per trimester voor de (prik)pil, vaginale ring en pleister; 10 euro per eenheid voor de monitor-afterpil, en 120 euro per periode van drie jaar voor het spiraaltje en het contraceptief implantaat.

Tip: Raadpleeg de vergelijker van Spaargids om de voordelen van de mutualiteiten af te wegen

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.