421, 24163
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Meeste leden blijven hun ziekenfonds trouw: premies en voordelen verschillen nochtans aanzienlijk

Meeste leden blijven hun ziekenfonds trouw: premies en voordelen verschillen nochtans aanzienlijk
Gianni D’Angelo

We veranderen niet vaak van ziekenfonds. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de Vlamingen nog nooit is overgestapt naar een andere mutualiteit. Dat is verrassend want de jaarpremies voor uw aanvullende verzekering en de voordelen zijn niet overal dezelfde.

Iedereen die werkt, een werkloosheidsuitkering krijgt of ouder is dan 25 jaar moet in België aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Wie een keuze voor een ziekenfonds heeft gemaakt, blijft dat ziekenfonds meestal trouw. Onderzoek van Partena Ziekenfonds (nu Helan, sinds de fusie met het Onafhankelijk Ziekenfonds) toonde dat aan: 72% van de Vlamingen veranderde nog nooit van ziekenfonds. 91% van wie dat wel deed, veranderde slechts één keer van mutualiteit. Door ziekenfondsen met elkaar te vergelijken, weet u pas echt of u bent aangesloten bij het juiste ziekenfonds.

 

Premies verschillen

Leden blijven hun ziekenfonds doorgaans uit gewoonte trouw. De premie die u jaarlijks betaalt aan uw ziekenfonds om van uw aanvullende verzekering te genieten, is nochtans niet overal dezelfde. Wat u betaalt, verschilt niet alleen naargelang uw ziekenfonds, maar kan ook hoger of lager liggen naargelang de regionale afdeling van het ziekenfonds, uw leeftijd en gezinssituatie. In de tabel ziet u wat het verschil is voor een alleenstaande van 45 jaar zonder personen ten laste.

 

Jaarpremie voor een 45-jarige alleenstaande zonder personen ten laste
   
Christelijke Mutualiteit (CM) 99,96 euro
Helan 105 euro
Liberale mutualiteiten 96 euro
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (NZVL) 99 euro
Solidaris Antwerpen 87,60 euro
Solidaris Brabant (Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant) 84 euro
Solidaris Limburg 88,80 euro
Solidaris Oost-Vlaanderen 91,80 euro
Solidaris West-Vlaanderen 91,80 euro
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds 99 euro

 

Overstappen

Overstappen naar een ander ziekenfonds is nochtans heel eenvoudig. Er zijn meestal twee mogelijkheden: online of in het kantoor van het ziekenfonds waarvan u lid wenst te worden. Uw nieuwe ziekenfonds behandelt uw aanvraag en regelt uw overstap met uw huidige mutualiteit. Overstappen is gratis. Wel kan de premie die u periodiek moet betalen per ziekenfonds verschillen. Zodra de overstap is afgerond, betaalt u de premie van het nieuwe ziekenfonds.

Wisselen van ziekenfonds kan op elk ogenblik. De effectieve aansluiting gebeurt op de eerste dag van het nieuwe kwartaal: dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Als u zo snel mogelijk van ziekenfonds wenst te veranderen, dan dient u uw aanvraag tot inschrijving best ruim op tijd in. Bij de meeste ziekenfondsen is dat minstens vier weken op voorhand of vóór de vijfde van de maand voorafgaand aan het nieuwe trimester. Andere mogelijke voorwaarden zijn: minstens een volledig jaar aangesloten blijven bij het nieuwe ziekenfonds en geen schulden hebben bij uw oude ziekenfonds.

 

Voordelen

Als u overstapt, doet u dat meestal omdat een ander ziekenfonds voordelen biedt die uw huidige ziekenfonds niet voorziet of omdat de terugbetaling voor bepaalde behandelingen bij een ander ziekenfonds hoger ligt dan bij uw huidige mutualiteit. Dat die voordelen en tussenkomsten verschillend zijn, heeft een reden. Die verzekeringen en voordelen moeten ziekenfondsen financieren met hun eigen middelen, waardoor de ene mutualiteit zich kan onderscheiden van de andere.

 

Opvallende verschillen

Graag geven we enkele voorbeelden van voordelen waarbij de aanvullende verzekeringen verschillen. Bij de geboorte van een kind voorzien de meeste ziekenfondsen een tussenkomst voor kraamzorg. Bij sommige ziekenfondsen is dat tot 300 euro per kind (CM, VNZ, NZVL en Solidaris Antwerpen), bij andere tot 150 euro per kind (LM en Helan). Voor perinatale kiné krijgt u via de wettelijke ziekteverzekering negen sessies per zwangerschap terugbetaald. LM betaalt u daarnaast tot 45 euro extra. De meeste andere mutualiteiten komen daarvoor niet tussen.

Bij de aankoop van een hoorapparaat passen bepaalde ziekenfondsen via hun zorgwinkel een procentuele vermindering toe (10% bij CM), andere een vaste som om de drie of vijf jaar en afhankelijk van het type toestel (tot 100 euro bij LM en tot 200 euro bij Solidaris Antwerpen).

De tussenkomsten als u naar een herstelverblijf gaat, verschillen sterk: per jaar van maximaal 2.904 euro (CM) tot maximaal 560 euro (NZVL) per jaar.

Wenst u een beroep te doen op een acupuncturist, dan is er bij Helan en LM een maximale terugbetaling per jaar mogelijk tot 60 euro en bij VNZ en Solidaris Antwerpen tot 50 euro. Sommige andere ziekenfondsen voorzien geen tussenkomst.

Voor de aankoop van  anticonceptiemiddelen kunt u Bij Solidaris Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen rekenen op 45 euro per jaar, bij Solidaris Brabant om 40 euro en bij  bij LM op 30 euro per jaar.

Welk ziekenfonds het best bij u past en via de aanvullende verzekering het meest voldoet aan uw noden, kunt u makkelijk achterhalen via de ziekenfondsenvergelijker van Spaargids.be.

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.