421, 24772
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Niet bij een klassiek ziekenfonds, dan geen repatriëring

Niet bij een klassiek ziekenfonds, dan geen repatriëring

Krijgt u medische problemen als u in het buitenland op reis bent? Dan zorgt uw ziekenfonds ervoor dat u desnoods naar huis wordt gerepatrieerd als dat beter is voor uw herstel. Bent u echter aangesloten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, dan geniet u niet van deze dienstverlening.

Wie werkt als werknemer, ambtenaar of zelfstandige of wie als werkzoekende is ingeschreven bij de VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) of Forem (Wallonië) en zijn beroepsinschakelingstijd achter de rug heeft, moet zich verplicht inschrijven bij een ziekenfonds. Hetzelfde geldt voor wie nog studeert of stage loopt en al ouder is dan 25 jaar.

De inschrijving bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invalilditeitsverzekering (HZIV) zorgt ervoor dat u in orde bent met de sociale zekerheid. U krijgt dan recht op de terugbetaling van een deel van uw medische kosten.

U kunt zelf kiezen bij welk ziekenfonds u aansluit. In ons land heeft u de keuze tussen een christelijk ziekenfonds, een socialistische ziekenfonds en een neutraal ziekenfonds. Werkt u bij de Spoorwegen, dan kunt u aansluiten bij het ziekenfonds van HR Rail. In ruil voor de betaling van een lidgeld heeft u naast de terugbetaling van een deel van uw medische kosten recht op een aantal bijkomende voordelen, die kunnen verschillen per fonds.

Tip: Hier vindt u de lijst met ziekenfondsen in ons land en de voordelen die ze bieden aan hun leden

Kiest u liever niet voor een van deze fondsen, dan kunt u nog terecht bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Dat is een staatsinstelling die u net dezelfde terugbetaling van medische kosten biedt. Het voordeel is dat u er geen lidgeld betaalt. Het nadeel dat u geen recht hebt op eventuele bijkomende voordelen. Eind vorig jaar telde de organisatie 143.958 ingeschrevenen.

 

Op reis

De (gedeeltelijke) terugbetaling van medische kosten geldt niet alleen in België en dat zowel voor wie aangesloten is bij een klassiek ziekenfonds als voor wie voor de HZIV koos. U bent ook verzekerd als u binnen Europa op reis gaat. Wie in orde is met zijn aansluiting, heeft immers recht op de Europese Verzekeringskaart. Daarmee wordt u gelijkgesteld met de verzekerden van het land van verblijf. Let wel: de kaart geldt alleen als u er op reis bent of in het kader van een opleiding. Wie speciaal naar het buitenland gaat om er verzorgd te worden, kan ze niet gebruiken.

Voor wie bij een klassiek ziekenfonds is aangesloten, komt daar nog medische bijstand van Mutas  bovenop. Het gaat om een telefooncentrale die  24/7 medische informatie kan geven en afspraken kan maken met dokters ter plaatse en contact kan leggen met je familie indien dat nodig is. Ze kan ook instaan voor een repatriëring.

Wie bij de HZIV is aangesloten, geniet deze tussenkomst van Mutas niet. Heeft hij of zij een repatriëring nodig, dan dient de betrokkene dit zelf te organiseren. Het alternatief is het afsluiten van een private reisverzekering, waarin deze repatriëring is opgenomen.

Tip: Hier vindt u enkele reisverzekeringen

 

Andere tips over reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.