421, 24114
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ooglidcorrecties om medische redenen: alleen tegemoetkoming via wettelijke ziekteverzekering en hospitalisatieverzekering

Ooglidcorrecties om medische redenen

Een ooglidcorrectie is een van de meest uitgevoerde esthetische ingrepen in België. Maar soms dringt zo’n operatie zich ook om functionele of medische redenen op. Al snel betaalt u daarvoor exclusief btw tussen 1.000 en 1.500 euro. Kunt u daarvoor rekenen op een terugbetaling door uw ziekenfonds?

Plastisch chirurgen corrigeren zowel onderste als bovenste oogleden. Ze verwijderen een strookje huid met onderliggend vetweefsel en bijhorend spierweefsel. Puur esthetisch verdwijnt zo uw vermoeide blik. Laat u zo’n ingreep uitvoeren om functionele of medische redenen, dan wilt u af zijn van klachten zoals een gevoel van vermoeidheid, een verminderd gezichtsveld, hoofdpijn, rode en geïrriteerde ogen of lenzen die u niet goed meer kunt dragen.

 

Om esthetische redenen nooit een terugbetaling

Wie om puur esthetische redenen een ooglid wenst te laten corrigeren, hoeft nooit te rekenen op een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering en de aanvullende ziekteverzekering. Beperkt een ooglid het gezichtsveld, dan is een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering wel mogelijk. Maar dan moet de adviserende arts van het ziekenfonds de ingreep vooraf goedkeuren. Een extra tegemoetkoming via een aanvullende verzekering is niet aan de orde bij de ziekenfondsen.

 

Fysieke klachten

Om in aanmerking te komen voor een terugbetaling door een ziekenfonds, moet u in theorie in de eerste plaats last hebben van fysieke klachten door uw bovenste of onderste oogleden. Dat moet ook de mening zijn van de plastisch chirurg of de behandelende arts. Daarna moet de verantwoordelijke van het ziekenfonds de arts daarin volgen.

Een andere vereiste is dat u vooraf contact opneemt met het ziekenfonds om af te stemmen of u in aanmerking komt. Voordien een consultatie bij de plastisch chirurg inplannen, is ook een mogelijkheid. Die gaat dan na of een ooglidcorrectie een oplossing is voor uw probleem en welke correctie aangewezen is.

 

Wat doen de ziekenfondsen?

Laat ons ervan uitgaan dat het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) en alle controle-artsen uw aanvraag voor een ooglidcorrectie goedkeuren als een ingreep om medische redenen. Dan heeft u recht op een terugbetaling via de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen. Soms kunt u via uw hospitalisatieverzekering een extra tegemoetkoming ontvangen.

Helan

Bij Helan Ziekenfonds is er voor wie een hospitalisatieverzekering heeft een extra tussenkomst in de kosten van de opname. “Hoeveel hangt af van het soort hospitalisatieverzekering zoals Hospitalia of Hospitalia Plus”, vertelt Ariane Collard, “. Wat ook een rol speelt is de nomenclatuurcode die de arts heeft toegekend. U moet het dus geval per geval bekijken. Daarom vragen we onze leden om ons vooraf te bellen zodat we hen informatie op maat kunnen geven.”

Christelijke Mutualiteiten

“Bij CM-verzekeringen bieden we onder andere de hospitalisatieverzekering CM-Hospitaalplan en de ambulante verzekering CM-MediKo Plan aan. Beide zijn mutualistische facultatieve verzekeringen”, zegt CM-persverantwoordelijke Clara Vanmuysen. “CM-Hospitaalplan vergoedt de kosten voor de opname en de gerelateerde pre- en posthospitalisatiekosten volgens de polisvoorwaarden indien er een medisch akkoord is en de adviserende arts van het RIZIV dus zijn akkoord heeft gegeven. Zonder dat akkoord heeft u geen recht op terugbetaling. Nog één nuance: als het ene oog wel in aanmerking komt maar het andere oog niet, vergoedt CM-Hospitaalplan de ingreep aan het andere oog slechts gedeeltelijk. Vanuit CM-MediKo Plan is er geen tegemoetkoming voor de opnamekosten, maar is het mogelijk dat de ambulante kosten buiten de ziekenhuisopname, zoals bepaalde consultaties, wel worden vergoed. ”

Solidaris

“Waar de wettelijke ziekteverzekering tussenkomt, komen onze hospitalisatieverzekeringen KliniPlan en KliniPlanPlus ook tussen in de kosten die anders voor eigen rekening zouden zijn”, zegt Dimitri Neyt van de communicatiedienst van Solidaris.

Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

“Een ooglidcorrectie is geen goedkope ingreep, daarom nemen wij die niet op in de aanvullende verzekering”, verklaart Erik Stoffelen, directeur voor de Eerste Lijn bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. “Via onze hospitalisatieverzekeringen is er wel een terugbetaling mogelijk na advies van een raadgevende geneesheer. Want het is niet altijd duidelijk of de ingreep om medische of esthetische redenen is. Bij twijfel is het advies van raadgevende geneesheer beslissend.”

Liberale Mutualiteit

Ook bij de Liberale Mutualiteit is geen tegemoetkoming voorzien in de aanvullende ziekteverzekering, meldt persverantwoordelijke Thomas Joos. “Het is wel mogelijk dat de verplichte ziekteverzekering in een terugbetaling voorziet via het ziekenfonds indien de correctie vanuit medisch oogpunt aangewezen is. Bijvoorbeeld omdat de oogleden het gezichtsveld beperken.” Is dat het geval, dan is er voor de opname een financiële tegemoetkoming mogelijk via de verschillende Hospitaal-Plus-verzekeringen.

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

“Via onze hospitalisatieverzekering kan een lid nog een extra tegemoetkoming ontvangen”, laat de dienst hospitalisatie van het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen weten. “Dat varieert sterk naargelang het type hospitalisatieverzekering, de kosten van de ingreep, de ziekenhuiskamer en het bedrag dat de wettelijke verzekering zal terugbetalen. De tussenkomst via onze hospitalisatieverzekeringen kan daarom ruim of miniem zijn.”

Tip: Vergelijk het aanbod van de ziekenfondsen

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.