421, 24217
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Welk ziekenfonds helpt u bij de oppas van een ziek kind?

Welk ziekenfonds helpt u bij de oppas van een ziek kind
Gianni D’Angelo

De herfst is in het land. Door het kille weer lopen we weer sneller een verkoudheid op. Als uw kind plots ziek wordt en niet naar school kan, kunt u dan de hulp van uw ziekenfonds inroepen? Betaalt uw ziekenfonds uw oppas terug?

Elk ziekenfonds biedt wel een oppasvoordeel aan. Om ervan te kunnen genieten, vraagt het een geldig doktersattest. Wat u terugbetaald zal krijgen of op welke tegemoetkoming u precies mag rekenen, is evenwel bij elk ziekenfonds of elke ziekenfondsafdeling anders.

Tip: Hier achterhaalt u welk ziekenfonds het best bij u past

 

CM

Wie aangesloten is bij de Christelijke Mutualiteit kan rekenen op een thuisoppas voor zieke kinderen tot twaalf jaar. De CM schakelt medewerkers in van maandag tot en met zaterdag tussen 7 en 20 uur. Per kind en per ziekteperiode kunt u een beroep doen op een oppas voor minimaal vier uur en maximaal elf uur per dag, gedurende maximaal vijf werkdagen. Een oppas kost u vijf euro per uur voor de eerste negen oppasuren per oppasdag. Heeft u recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan kost u dat 1,75 euro in plaats van 5 euro. Wie meer dan negen uur oppas per dag nodig heeft, betaalt 20 euro per extra begonnen oppasuur. Wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming, betaalt 10 uur per extra begonnen oppasuur. Om te kunnen genieten van de tegemoetkoming, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Solidaris

Solidaris Brabant doet een beroep op SOS-Mut voor de thuisopvang voor uw kind jonger dan vijftien jaar. De mutualiteit maakt een onderscheid tussen enerzijds een onvoorzien medisch probleem van minstens 48 uur, en anderzijds een te voorzien medisch probleem of een onvoorzien medisch probleem van maximaal 24 uur.

In het eerste geval is de dienst beperkt tot 30 uur binnen een periode van een maand vanaf de eerste ziektedag. SOS-Mut rekent dan voor de eerste negen uur 1,5 euro per uur aan. Vanaf het tiende toezichtsuur betaalt u 10 euro per uur.

Heeft u een oppas voor uw kind nodig bij een te voorzien medisch probleem of bij een onvoorzien medisch probleem van maximaal één dag, dan kunt u SOS-Mut één dag per maand inhuren. Voor een toezichtsdag van negen uur bedraagt de prijs 20 euro. Daarna, vanaf het tiende toezichtsuur, rekent Solidaris Brabant 10 euro per uur aan.

De Solidaris-afdelingen Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen voorzien een oppas voor zieke kinderen vanaf twaalf jaar. Per uur betaalt u 5,58 euro bij Solidaris Limburg, bij de andere afdelingen 2,25 euro per uur.

 

LM

Ook de Liberale Mutualiteiten voorzien in een oppasdienst voor zieke kinderen. De ziekenbond gaat uit van een terugbetaling tot 405 euro per jaar en per kind. Per uur oppas voor uw kind krijgt u 13,50 euro terugbetaald. Per kalenderjaar per kind geldt er een terugbetaling van maximaal dertig uren. Om daar recht op de hebben, mag uw kind niet ouder zijn veertien jaar. Het moet ook plots ziek zijn geworden, waardoor het niet naar school kan. U opteert voor een thuisoppasdienst naar keuze of vraagt een professionele oppasser via i-mens.

 

Helan

Als lid bij Helan kunt u binnen de 48 uur rekenen op een professionele kinderoppas voor 3 euro per uur. Het aantal oppasdagen per jaar per kind is beperkt tot tien. Het voordeel geldt voor kinderen vanaf drie maanden en niet ouder dan veertien jaar.

 

NZVL

Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen biedt zijn leden een gratis thuisoppas tot acht dagen per jaar aan. Het maximaal opeenvolgende dagen bedraagt vier.

 

VNZ

Een gratis thuisoppas tot acht dagen per kalenderjaar met maximaal vier opeenvolgende dagen is ook het voordeel bij het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds. Daaraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Uw zieke kind mag niet ouder zijn dan twaalf jaar. Beide ouders moeten werken of kunnen door overmacht niet op het kind passen. Op een oppas kunt u rekenen tussen 7 en 18 uur. Per dag kan een oppas voor minimaal vijf uur en maximaal negen uur ingeschakeld worden. U mag een beroep doen op de gratis kinderoppasdienst voor maximum vier opeenvolgende dagen. Tijdens het weekend en op feestdagen is de gratis aangeboden kinderopvang niet van toepassing.

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.