Welke steun biedt de ziekteverzekering aan hooikoortslijders?

Tranende of jeukende ogen, een lopende neus, een kriebelhoest, niezen en een droge keel.  Wie last heeft van hooikoorts kent de symptomen. Sommigen nemen hiervoor ook medicatie. Kunnen ze van hun kosten iets terugtrekken van het ziekenfonds? Niet veel, zo blijkt.

Hooikoorts heeft niets te maken met hooi en ook niet met koorts. Het is een allergie waar ben je overgevoelig bent voor het stuifmeel van grassen, planten of bomen. Dat komt omdat hun immuunsysteem daarop sterk reageert met de aanmaak van antistoffen. Zowat 20% van de Belgen zou er in mindere of meerdere mate last van hebben.

Het hooikoortsseizoen start in februari en loopt tot en met september. Eerst zorgen de stuifmeelpollen van de bomen voor overlast. Dan is dat geval met pollen van kruidachtige planten. En ten slotte met die van de grassen.  Niet Iedereen is voor alle pollen even gevoelig.

Impact verminderen

De beste manier om de impact van de pollen te verminderen, is ze zoveel mogelijk vermijden. Dat kan je bijvoorbeeld doen door het gras in je tuin tijdig te maaien en dus niet te wachten tot ze in bloei gaan. Voorts kan je buitenactiviteiten zoals wandelen en fietsen op zonnige en winderige dagen als de stuifmeelconcentratie hoog is uitstellen.  Na een regenbui zit de omstandigheden dan weer het meest gunstig. Probeer ook niet in je ogen te wrijven, Dit maakt het alleen maar erger.

Soms kan ook medicatie helpen. Afhankelijk van het soort klachten zijn er ook andere oplossingen. Veel gebruikt, zijn antihistaminica. Dat zijn medicijnen die de werking van histamine proberen te blokkeren. Die histamine is de stof die de symptomen bij hooikoorts uitlokt. Voorts kunnen ook oogdruppels en neussprays helpen. En er zijn geneesmiddelen die ingrijpen op het immuunsysteem.

Tegemoetkoming

Vanuit de verplichte ziekteverzekering hoeft de hooikoortslijder weinig te verwachten. Geneesmiddelen tegen allergieën vallen in de zogenaamde categorie Cs. Dat is een terugbetalingscategorie met een hoog remgeld, het bedrag dat de gebruiker zelf ten laste moet nemen. Er is bovendien geen jaarlijks plafond op dat remgeld. Dat geldt zowel voor de gewoon verzekerden als voor de verzekerden met recht op verhoogde tegemoetkoming.

Het remgeld voor een Cs-middelen die minder dan 14,38 kosten, bedraagt 106,07% van de vergoedingsbasis. Dat is de prijs dit de producent aanrekent aan de geneesmiddelengroothandel. Voor duurdere middelen is dat 6 euro plus 65% van de vergoedingsbasis. Gaat het om een middel waarvoor reeds een generisch alternatief op de markt is, dan ligt het remgeld nog hoger.

Voor de behandeling van een aantal aandoeningen geven de ziekenfondsen bovenop de terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering nog een eigen tegemoetkoming aan hun leden. Voor de behandeling van hooikoorts is dat evenwel niet het geval.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de voordelen die ziekenfondsen wel aan hun leden bieden.

 

Lees ook:

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.