Welke steun krijgt u van het ziekenfonds als u wil stoppen met roken?

Welke steun krijgt u van het ziekenfonds als u wil stoppen met roken

Hebt u met Nieuwjaar ook het voornemen gemaakt om dit jaar te stoppen met roken? Het duurder worden van een pakje sigaretten kan alvast een motivering zijn. Maar u staat er niet alleen voor. U kunt ook rekenen op externe steun. Zo kunt u dankzij de Vlaamse overheid goedkoop een beroep doen op een tabacoloog. En ook uw ziekenfonds levert een bijdrage.

Benieuwd welke terugbetalingen u bij de verschillende ziekenfondsen krijgt?
Moet u nog aansluiten bij een ziekenfonds of wil u graag veranderen van mutualiteit? Vergelijk en ontdek welk ziekenfonds het beste bij uw persoonlijke situatie past.

Stoppen met roken is een goede zaak voor uw gezondheid, uw omgeving en uw portemonnee. Op tabakstop.be krijgt u meer informatie over de verschillende voordelen ervan. Dat gaat zowel over persoonlijke motieven als over gezondheidsvoordelen en zelfs voordelen op het vlak van uw seksleven. Er staat ook een calculator waarmee u kunt berekenen hoeveel geld u bespaart door niet meer te roken.

In Vlaanderen hebt u jaarlijks recht op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur groepsbegeleiding door een tabacoloog als u wil stoppen met roken. Een tabacoloog is een dokter, een psycholoog of een andere gezondheidswerker die een aanvullende opleiding tabacologie heeft gevolgd.

Binnen dat budget van 4 of 12 uur betaalt u enkel het remgeld. Voor een individuele sessie is dat maximaal 7,5 euro per kwartier, voor een groepssessie 1 euro per kwartaal. Bij wie recht heeft op en verhoogde tegemoetkoming, zakt dat zelfs tot respectievelijk 1 euro en 0,50 euro. Jongeren vallen tot en met het jaar waarin ze 21 worden onder deze laatste categorie. 

Op de website van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) vindt u de adressen van de tabacologen in uw buurt.

In Brussel heeft u recht op acht terugbetaalde raadplegingen in de loop van twee kalenderjaren. Zwangere vrouwen hebben recht op maximaal acht sessies per zwangerschap. De eerste raadpleging duurt 45 minuten, de volgende zeven sessies telkens 30 minuten.

De wettelijke ziekteverzekering draagt ook haar steentje bij. Ze betaalt het medicijn Bupropion – ook gekend onder de merknaam Zyban – gedeeltelijk terug aan rokers van ouder dan 35 met chronisch obstructief longlijden (COPD). U heeft hiervoor wel een voorschrift van de dokter nodig.

Onder bepaalde omstandigheden kunt u ook voor Varenicline een terugbetaling ontvangen.

 

Tussenkomst van de ziekenfondsen

Bovenop de tussenkomst van de overheid en de wettelijke ziekteverzekering kunt u van enkele ziekenfondsen nog een extra tussenkomst verwachten. Een overzicht:

CM

Bij de Christelijke Mutualiteit kunt u een tegemoetkoming van 50% voor nicotinevervangende rookstopmiddelen zoals pleisters, tabletten, kauwgom, inhaler en mondspray met een maximum van 50 euro per behandeling bij een erkend tabacoloog. U moet er wel minstens twee sessies gevolgd hebben. De rookstopmiddelen moeten gekocht zijn binnen de drie maanden na de eerste sessie.

Solidaris

Leden van het socialistisch ziekenfonds kunnen goedkoper sessies bij de tabacoloog volgen. Voor de eerste sessie van een uur betalen ze 24 euro of 6 euro per kwartier. Dan volgen zes opvolgsessies van 30 minuten tegen 12 euro per sessie. En eens de sessies van de Vlaamse overheid zijn uitgeput, betaalt u 24 uur per sessie. Voor leden met een verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 21 jaar: kost de eerste sessie van 60 minuten 4 euro, de zes opvolgsessies van 30 minuten kosten 2 euro of u kunt ook kiezen voor twaalf sessies van 1 euro per sessie van 15 minuten. Een groepstraject volgen, kost 20 euro per vier sessies van 90 minuten. Bij een verhoogde tegemoetkoming is dat 12 euro voor vier sessies.

Wie wil, kan online ook een groepscursus volgen. U betaalt 20 euro voor vier online sessies van negentig minuten. Na de vierde sessie kan u, indien gewenst, verder individueel begeleid worden door de tabacoloog. Voor rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming en jongeren tot 21 jaar zakt de prijs tot 12 euro. Niet-leden kunnen het programma ook volgen voor 24 euro.

De afdeling Brabant van Solidaris opteert voor een eenmalige tussenkomst van 50 euro voor leden die een behandeling volgen om te stoppen met roken en een erkend therapeutisch middel gebruiken zoals Bupropion en/of nicotinevervangende middelen zoals pleisters of kauwgom.

Liberale Mutualiteiten

De Liberale Mutualiteiten kiezen voor een eenmalige terugbetaling van maximaal 50 euro voor de aankoop van rookstopmiddelen of voor het volgen van een rookstopbegeleiding via de Easyway-methode van Allen Carr. Die organisatie geeft leden van de LM ook een extra korting van 50 euro.

VNZ

Wie stopt met roken krijgt een tussenkomst van 50% voor de aankoop van rookstopmiddelen en het volgen van rookstopbehandelingen en dat met een maximum van 50 euro per kalenderjaar. Dit geldt wel alleen als u geen recht heeft op een tussenkomst via de wettelijke ziekteverzekering. Aan de andere kant mag u het voordeel wel cumuleren met de tussenkomst van de Vlaamse overheid voor de terugbetaling van rookstopbegeleiding.

Tip: Kijk hier bij welke mutualiteit u de meeste voordelen haalt voor uw specifieke situatie.

 

Lees ook:

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.