421, 24181
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wie helpt u om de rekeningen van de crèche te betalen?

Wie helpt u om de rekeningen van de crèche te betalen

Gaat uw zoon of dochter naar de crèche? Dan kunt u een deel van de factuur ervan doorschuiven. De overheid voorziet in een tegemoetkoming. Daarnaast springt ook een mutualiteit in de bres.

 

Belastingvermindering

Moet u uw kind laten opvangen, dan mag u per dag tot 14,40 euro van de kosten inbrengen in uw jaarlijkse belastingaangifte. Het levert u een belastingvermindering op van 45% van de aftrekbare som. Zo moet u 64,8 euro minder belastingen betalen voor elke tien dagen dat u die 14,40 euro kan inbrengen. Let wel: u mag maximaal het bedrag inbrengen dat u effectief betaalt.

Bent u een alleenstaande ouder, dan krijgt u daar nog een extra belastingvermindering bovenop, waardoor uw totale belastingvermindering kan oplopen tot 75%. Het extra percentage boven de 45% hangt wel af van uw inkomen. Het hoger dat is, hoe kleiner het extraatje.

De fiscale aftrek geldt voor kinderen tot 14 jaar. Gaat het om een kind met een zware handicap, dan loopt dit door tot 21 jaar.

Om ervan te kunnen genieten, moet u wel beroepsinkomsten hebben. De opvanginstantie moet dan weer beschikken over een erkenning hebben van Kind en Gezin.

Voor een kind dat jonger dan drie jaar is, heeft u twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor bovenstaande regeling of voor een verhoging van uw belastingvrije som. Dat is de onderste som van uw inkomen waarop u geen belasting moet betalen. Die wordt in dat geval met 630 euro verhoogd. Heeft u weinig of geen opvangkosten voor een jong kind, dan is die laatste regeling voordelig.

 

Kinderopvangtoeslag

Gaat uw kind naar een Nederlandstalige kinderopvang, onthaalouder of crèche in Vlaanderen of Brussel en betaalt u daar een prijs die niet afhangt van uw inkomen, dan heeft u recht op een kinderopvangtoeslag. Voor elke dag dat uw kind er minstens vijf uur verblijft, ontvangt u 3,36 euro. Is dat minstens drie uur, dan krijgt u de helft van dat bedrag.

De toeslag wordt uitbetaald met het Groeipakket, de vroegere kinderbijslag. De uitbetaling gebeurt ook automatisch op basis van de gegevens die uw opvanginstantie doorgeeft aan Kind en Gezin.

Woont u in Brussel, moet u zelf nog een aanvraag indienen.

 

Mutualiteit

Ten slotte kunnen sommige mensen nog genieten van een tussenkomst van hun ziekenfonds. Dat is alvast het geval bij leden van de Liberale Mutualiteit. Die kent een tussenkomst tot 60 euro per jaar toe voor de opvang van kinderen tot 3 jaar. Andere mutualiteiten helpen u dan weer bij het vinden van een kinderdagverblijf of onthaalouder. Dat is onder meer het geval bij Helan en Solidaris.

 

Ziek kind

Heeft u een ziek kind en heeft u daarvoor oppas nodig? Dan kunt u bij meerdere ziekenfondsen terecht voor hulp. Hier vindt u welke ondersteuning uw ziekenfonds u geeft als u een ziek kind heeft onder het thema ‘oppas en thuiszorg’.

Tip: Hier kunt u de aanbiedingen van de ziekenfondsen vergelijken

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.