421, 21275
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ziekenfondsen worden duurder in 2019

Ziekenfondsen worden duurder in 2019

Het lidgeld voor het ziekenfonds stijgt volgend jaar gemiddeld met 6%, blijkt uit een rondvraag van De Standaard. Dat is zowat drie keer sneller dan de inflatie. Het goedkoopste ziekenfonds in Vlaanderen is De Voorzorg Limburg met een lidgeld van 70,80 euro, het duurste Symbio met een lidgeld van 131,76 euro.

Ziekenfondsen zorgen in de eerste plaats voor de (gedeeltelijke) terugbetaling van dokters- en apothekersrekeningen in opdracht van de overheid. Die regels zijn voor alle fondsen dezelfde.

Daarnaast kunnen de fondsen een bijkomend pakket terugbetalingen of diensten aanbieden, waarmee ze het verschil kunnen maken. Hiervoor mogen ze hun leden een jaarlijkse bijdrage aanrekenen.

Wie een dergelijk extra pakket niet wenst, kan aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en hoeft dan ook geen jaarlijks lidgeld te betalen.

Een eerste opvallende vaststelling bij het aanbod voor 2019 is de trend naar vereenvoudiging. Zo moeten alle leden van de Christelijke Mutualiteiten (CM) voortaan 85,80 euro betalen en krijgen ze ook allen hetzelfde aanbod. Tot nog toe had elke regionale mutualiteit van de CM de mogelijkheid een eigen prijs en een eigen aanbod te propageren. De harmonisatie is een voorafspiegeling van de fusie die er komt. Over enkele jaren wil de CM nog twee verbonden overhouden: een Vlaams en een Waals.

Ook bij de Liberale Mutualiteiten wordt geharmoniseerd door het samengaan van de takken Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Het lidgeld voor LM Plus voor 2019 bedraagt 93,00 euro.

Tweede vaststelling: ondanks de stijging van het lidgeld worden een aantal extra terugbetalingen geschrapt. Zo betalen de Christelijke Mutualiteiten vanaf 2019 niet langer homeo­pathie, lidgeld voor jeugdverenigingen en oordoppen op maat terug.

Maar er zijn ook nieuwe initiatieven. Bond Moyson West-Vlaanderen betaalt vanaf volgend jaar een app voor de opvolging van ­diabetes terug. Bij De Voorzorg in Antwerpen krijgt u een terugbetaling voor condooms en sterilisatie. En bij het Vlaams & Neutraal ziekenfonds valt een hogere terugbetaling voor lastertherapie voor de ogen te noteren.

Spaargids.be bundelde voor u het aanbod van de verschillende ziekenfondsen, alsook een lijst met meest gestelde vragen en antwoorden over de mutualiteiten.

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.