421, 24221
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering: dit zijn de tussenkomsten die u kunt krijgen

Ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering
Gianni D’Angelo

De verpleegdagprijs, de honoraria voor de verstrekkingen, eventuele supplementen en de kostprijs van de geneesmiddelen. Dat zijn volgens het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) de grote slokoppen op de ziekenhuisfactuur. De wettelijke ziekteverzekering betaalt daar een deel van terug. Maar wat met de overige kosten? Welke mutualiteit springt het meeste bij via de aanvullende verzekering?

Voor iemand die enkele dagen in het ziekenhuis was opgenomen, is het vaak bang afwachten wat de rekening brengt. Zeker als de patiënt geen hospitalisatieverzekering of andere forfaitaire verzekering heeft. Alleen de aanvullende verzekering van het ziekenfonds kan de factuur dan nog wat lichter maken. Welke kosten de mutualiteit kosten draagt, verschilt per ziekenfonds.

In ons voorbeeld gaan we uit van een volwassen patiënt uit Antwerpen zonder personen ten laste, die een ziekenhuisopname van enkele dagen achter de rug heeft. De patiënt heeft geen hospitalisatieverzekering, groepsverzekering of andere forfaitaire ziekteverzekering. Drie ziekenfondsen geven een tussenkomst geven voor de kosten voor medisch materiaal. 

Tip: Hier vergelijkt u de ziekenfondsen

 

Medisch materiaal

Bij de Christelijke Mutualiteit (CM) kunt u terugvallen op een tegemoetkoming van 75% voor diverse hospitalisatiekosten. Meer specifiek gaat het om het wettelijke persoonlijke aandeel voor het verblijf in de kamer, het wettelijke persoonlijke aandeel voor medische en paramedische honoraria en de oplegkosten voor de terugbetaalbare geneesmiddelen. Op de CM-website lezen we dat bij daghospitalisatie de tegemoetkoming alleen van toepassing is als het ziekenhuis verblijfskosten mag aanrekenen. Onder verblijfskosten vallen maxiforfaits, miniforfaits, dagziekenhuisforfaits en de forfaits chronische pijnbehandeling en chirurgisch daghospitaal.

 

Implantaten

Bent u in het ziekenhuis opgenomen voor een ingreep waarbij een implantaat of prothese wordt geplaatst? Als lid van Solidaris Antwerpen heeft u recht op een gedeeltelijke terugbetaling  van zowel de prothese als het osteosynthesemateriaal. Dat is bijvoorbeeld het geval voor knie- en heupprothesen. Osteosynthesemateriaal zijn bouten en schroeven die nodig zijn voor de plaatsing van die prothesen. Voor de kosten van zo’n ingreep betaalt u de eerste 200 euro zelf. Daarna komt het ziekenfonds tussen voor 75% van de resterende kosten. De tussenkomst is beperkt tot maximaal 410 euro per jaar. Tandprothesen komen niet in aanmerking voor zo’n terugbetaling.

Een persoonlijk aandeel van 100 euro en daarna een tegemoetkoming van maximaal 350 euro voor implantaten is de regel bij de Liberale Mutualiteit Plus (LM Plus). De implantaten moeten geplaatst zijn tijdens een ziekenhuisopname. Tandimplantaten komen niet in aanmerking.

 

Rooming-in

Twee ziekenfondsen komen tussen bij rooming-in. Dat is wanneer u ’s nachts een persoon vergezelt die in het ziekenhuis is opgenomen. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betaalt daarvoor een tussenkomst van 10 euro per nacht met een maximum van vijftien overnachtingen per kalenderjaar. Ook LM Plus biedt dat voordeel aan, maar enkel voor personen die op hetzelfde adres gedomicilieerd zijn. Het maximumbedrag is 140 euro per jaar. Het voordeel bij LM Plus is gefocust op kinderen die in het ziekenhuis liggen. Voor een tussenkomst moeten de kinderen jonger dan achttien jaar zijn.

 

Andere tips over ziekenfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.