Alles over de hospitalisatieverzekering in België
De verplichte ziekteverzekering betaalt een deel van je medische kosten terug. Dit kan gaan over kosten bij een ziekenhuisopname, bij de arts of bij de apotheker. Wil je een groter deel van je ziekenhuiskosten terugbetaald krijgen, dan sluit je best ook een hospitalisatieverzekering af.
- Wat is een hospitalisatieverzekering?
- Is een hospitalisatieverzekering verplicht?
- Bij wie sluit je een hospitalisatieverzekering af?
- Wat wordt gedekt door de hospitalisatieverzekering?
- Wat is het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering?
- Wat kost een hospitalisatieverzekering?
- Wat gebeurt er als je geen hospitalisatieverzekering hebt?
- Kan je op latere leeftijd nog een hospitalisatieverzekering afsluiten?
- Welke hospitalisatieverzekering kies je het beste?
Wat is een hospitalisatieverzekering?
Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die medische kosten dekt als je in het ziekenhuis belandt door ziekte, ongeval of bevalling. Deze verzekering betaalt het deel van de kosten terug dat niet door de wettelijke ziekteverzekering wordt terugbetaald. Naast de hospitalisatieverzekering is ook de tandverzekering een populaire aanvullende verzekering.
Is een hospitalisatieverzekering verplicht?
Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar interessant. De verplichte ziekteverzekering betaalt namelijk niet alles terug. Ziekenhuiskosten die de verplichte ziekteverzekering niet terugbetaalt, moet u dus zelf betalen tenzij u een hospitalisatieverzekering afsluit.
Bij wie sluit je een hospitalisatieverzekering af?
Je sluit een hospitalisatieverzekering af bij een ziekenfonds of bij een verzekeringsmaatschappij. Kies je voor een ziekenfonds, dan moet je een hospitalisatie- of tandverzekering afsluiten bij het ziekenfonds waardat je al aangesloten bent voor de ziekteverzekering. Dat kan bij:
Wat wordt gedekt door de hospitalisatieverzekering?
De hospitalisatieverzekering dekt kosten voor je ziekenhuisopname. Elk ziekenfonds biedt andere dekkingen aan. Meestal gaat het om een combinatie van:
- Hospitalisatiekosten: Hieronder vallen onder meer de verblijfskosten, erelonen van specialisten, medisch materiaal, kosten voor geneesmiddelen en onderzoeken, enz. M.a.w. alle kosten die gemaakt zijn tijdens je ziekenhuisopname en die op uw ziekenhuisfactuur staan.
- Ambulante kosten: Ambulante kosten zijn kosten die je maakt voor en na een ziekenhuisopname. M.a.w. kosten die niet op de factuur van je ziekenhuisopname staan. Denk hierbij aan de kosten die je maakt voor de aankoop van medicijnen bij de apotheek of je bezoek bij een kinesist of andere specialist.
- Kosten bij ernstige ziekten: De meeste hospitalisatieverzekeringen dekken kosten van een behandeling gerelateerd aan ernstige ziekten, zoals diabetes, kanker, aids, … Niet elk ziekenfonds dekt dezelfde ziekten. Het is daarom aangeraden om vooraf verschillende verzekeraars en ziekenfondsen te vergelijken.
Wat is het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering?
Het verschil tussen een ziekteverzekering en een hospitalisatieverzekering is dat een hospitalisatieverzekering niet verplicht is. Daarnaast dekt de hospitalisatieverzekering kosten die niet door de wettelijke ziekteverzekering worden terugbetaald, zoals verblijfskosten of kosten voor voor- en nabehandeling. Je ziekenfonds mag je niet verplichten een hospitalisatieverzekering te nemen.
Wat kost een hospitalisatieverzekering?
Meerdere factoren spelen mee in het bepalen van de prijs voor een hospitalisatieverzekering:
- Ziekenfonds of verzekeringsmaatschappij: Ziekenfondsen hanteren vaak lagere premies. Daardoor is de dekking bij een hospitalisatie vaak ook minder uitgebreid dan bij een verzekeringsmaatschappij.
- Instapleeftijd: je leeftijd speelt een rol bij het afsluiten van een hospitalisatieverzekering. Hoe jonger je bent bij instap, hoe lager je premie. Statistisch hebben jongeren minder medische kosten dan mensen op gevorderde leeftijd.
Wat gebeurt er als je geen hospitalisatieverzekering hebt?
Als je geen hospitalisatieverzekering hebt, betaalt de wettelijke ziekteverzekering een deel van de medische kosten terug. Wat de ziekteverzekering niet terugbetaalt, moet je zelf terugbetalen. De medische kosten die een ziekteverzekering terugbetaalt, worden bij ziekenhuisopname automatisch van je factuur afgetrokken.
Kan je op latere leeftijd nog een hospitalisatieverzekering afsluiten?
Je sluit een hospitalisatieverzekering af, zelfs op latere leeftijd, maar het aanbod is beperkt. Veel ziekenfondsen of privéverzekeraars stellen namelijk een leeftijdsgrens voorop. Vaak is dit 65 jaar. Bovendien betaal je een hogere premie als je op latere leeftijd aansluit.
Welke hospitalisatieverzekering kies je het beste?
Welke hospitalisatieverzekering je het beste kiest, hangt onder meer af van je situatie en welke dekking je belangrijk vindt. De verschillende verzekeraars bieden andere terugbetalingen en voorwaarden aan. Als je graag een hospitalisatieverzekering afsluiten bij een ander ziekenfonds, dan kan je kosteloos overstappen via volgende manieren:
- Aanbevolen: gebruik de ziekenfondsvergelijker van Mijnvergelijker.be.
- Stap online over via de website van de mutualiteit.
- Maak een afspraak op het kantoor van je nieuwe mutualiteit om de overstap te regelen. De nieuwe mutualiteit zal alles regelen.