Solidaris

Solidaris Antwerpen

Inschrijven bij Solidaris

Weet u niet welke mutualiteit u moet kiezen of wilt u graag aansluiten bij een ziekenfonds, zoals Solidaris? Vul dan uw persoonlijke gegevens in en kom direct te weten bij welk ziekenfonds u van de hoogste terugbetalingen geniet. Aansluiten bij Solidaris of een ander ziekenfonds kan op elk moment van het jaar.

Wat is Solidaris?

Op 1 juli 2022 veranderden Bond Moyson, De VoorZorg en de Federatie van Socialistische Mutualiteiten van Brabant de naam van hun ziekenfonds in Solidaris. Solidaris is hiermee ook de ‘nieuwe’ naam voor het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten (NVSM). Dit is de overkoepelende landsbond voor alle socialistische ziekenfondsen in België.

Bond Moyson West-Vlaanderen, Bond Moyson Oost-Vlaanderen, De VoorZorg Limburg en de VoorZorg Antwerpen werkten al langer nauw samen. Zij zijn enkel actief in Vlaanderen. Solidaris Brabant is enkel actief in Vlaams-Brabant en Brussel, en is dus tweetalig omdat ze in Brussel actief is. In Waals-Brabant is het Solidaris Wallonie.

Solidaris werkt samen met partners zoals:

  • Dito: Dito vzw informeert en verdedigt de belangen voor mensen met een handicap of ernstige ziekte en hun families. Bovendien doet ze er ook alles aan om toegankelijke activiteiten te organiseren.
  • JOETZ: JOETZ is een erkende organisatie voor kinderen en jongeren van 3 t.e.m. 30 jaar. Ze organiseert verschillende activiteiten, waaronder speelpleinwerking en vakanties. Daarnaast verdedigt JOETZ ook de belangen van haar doelgroep.
  • S-Plus: S-Plus is een seniorenvereniging. Leden krijgen korting bij concerten en theater, alsook op sommige tijdschriften en kranten.
  • Rebelle: Rebelle is een vrouwenvereniging die zich inzet voor verschillende actuele thema’s waaronder seksualiteit, lichaamspositiviteit, ouderschap en meer. U kan er dus ook als ouder terecht voor al uw opvoedingsvragen.
  • S-Sport // Recreas: Wie bij een sportclub zit, kan bij deze multisportfederatie aansluiten voor slechts 5 euro. Hierdoor krijgt u onder meer een sportverzekering tijdens alle sportactiviteiten van de club, het provinciaal en nationaal secretariaat.

Waar vindt u de Solidaris-kantoren?

Vind de openingsuren en adres van uw dichtsbijzijnde Solidaris-kantoor. Bij elk kantoor hangt ook een brievenbus waar u documenten kunt deponeren.

Overzicht kantoren Solidaris

Solidaris-voordelen

Bij Solidaris rekent u op meer dan 200 voordelen, terugbetalingen en diensten. Onder deze voordelen vallen onder meer:

  • Bednet: Wanneer uw kind door ongeval of ziekte niet meer naar school kan dan biedt Bednet de mogelijkheid om lessen van thuis uit te volgen. Het is volledig gratis. U vraagt dit voordeel gemakkelijk aan via een formulier op de website. Daar vindt u ook de voorwaarden die aan die dit voordeel verbonden zijn.
  • Dito: Dito vzw is een partner van Solidaris. Het is een vereniging waar mensen met een handicap, ernstige ziekte, … en hun familie terecht kunnen. Dito zet zich in als aanspreekpunt, maar verdedigt ook de belangen van mensen met een handicap. Daarnaast organiseert ze ook vrijetijdsactiviteiten en reizen in binnen- en buitenland.
  • Isi+-kaart: Aangezien kinderen tot 12 jaar nog nog niet over een elektronische identiteitskaart (eID) beschikken, krijgen zij van Solidaris een isi+-kaart. Deze kaart zorgt ervoor dat de zorgverlener, dokter of apotheker via MyCareNet de medische en persoonlijke gegevens van uw kind kan raadplegen en zien of u recht hebt op een terugbetaling.

Solidaris-verzekeringen

Solidaris biedt verschillende verzekeringen aan. Onder de Solidaris-verzekeringen vallen de hospitalisatieverzekeringen KliniPlan en KliniPlanPlus. Daarnaast biedt Solidaris ook een Aanvullende Hospitalisatievergoeding Extra aan. Hiermee krijgt u een vast bedrag per hospitalisatiedag (met overnachting) en kan gecombineerd worden met KliniPlan en KliniPlanPlus. Solidaris biedt ook een eigen tandverzekering DentaPlan aan.

Solidaris hospitalisatieverzekering: KliniPlan en KliniPlanPlus

Bij Solidaris hebt u keuze tussen het afsluiten van twee verschillende hospitalisatieverzekeringen. Hierbij kan u ook een aanvullende hospitalisatievergoeding nemen.

  • KliniPlan: Deze hospitalisatieverzekering is interessant indien u bij een ziekenhuisopname in een één- of tweepersoonskamer verblijft. Bij een opname in het ziekenhuis betaalt KliniPlan jaarlijks een maximumbedrag terug. U betaalt een lage premie. Hoeveel premie u hiervoor betaalt, hangt af van uw leeftijd.
  • KliniPlanPlus: Neem deze hospitalisatieverzekering indien u tijdens een ziekenhuisopname een eenpersoonskamer wil. U betaalt geen franchise. Deze verzekering betaalt bovendien een hoger jaarlijks maximumbedrag terug voor uw hospitalisatie dan het KliniPlan. Ook na 65 jaar kan u deze verzekering afsluiten.
  • Aanvullende Hospitalisatieverzekering (AHV) Extra: Dit is een forfaitaire verzekering die u combineert met één van de hospitalisatieverzekeringen: KliniPlan of KliniPlanPlus. Dankzij deze verzekering krijgt u een vast bedrag terugbetaald vanaf de eerste hospitalisatiedag (inclusief overnachting).

Deze oplijsting geeft maar een beperkt overzicht van de voordelen en voorwaarden voor deze hospitalisatieverzekeringen. Bij het maken van een vergelijking krijgt u alle voorwaarden te zien.

Solidaris tandverzekering: DentaPlan

DentaPlan is de tandverzekering van Solidaris. Solidaris betaalt jaarlijks een maximumbedrag terug aan tandzorgen. Hoeveel u terugkrijgt, hangt af van hoelang u al lid bent bij Solidaris. DentaPlan biedt terugbetalingen voor verschillende behandelingen. Dit omvat ook dure tandzorgen die niet door de ziekteverzekering worden gedekt. Als u elk jaar op controle gaat bij de tandarts krijgt u bovendien meer terugbetaald door DentaPlan.

Het DentaPlan betaalt onder meer (deels) het volgende terug:

  • Algemene (preventieve) tandverzorging (verwijderen tandsteen, reinigen, …)
  • Genezende tandverzorging (gaatjes opvullen, tanden trekken, …)
  • Parodontologie (tandvleesproblemen)
  • Orthodontie (beugels, …)
  • Tandprothesen en -implantaten

Zoals bij het afsluiten van meeste verzekeringen geldt er ook bij het afsluiten van de tandverzekering DentaPlan een wachttijd. Sloot u de verzekering af tijdens de wachttijd dan kan u niet rekenen op een terugbetaling.

Hoelang duurt terugbetaling DentaPlan?

U krijgt uw eerste terugbetaling nadat u de wachttijd voor tandzorgen hebt doorlopen. Voor preventieve tandzorgen geldt er een wachttijd van 6 maanden. Voor orthodontie, tandimplantaten en tandprothesen geldt er een langere wachttijd.

Hoe inloggen op Solidaris e-Mut?

Wie lid is van Solidaris kan zijn persoonlijk dossier, My Solidaris, online beheren via het internetloket e-Mut, het internetloket. Zo hoeft u niet altijd naar een Solidaris-kantoor te gaan. U maakt een persoonlijk e-Mut-account aan met uw eID of via Itsme. Indien dit niet lukt, kiest u voor een klassieke inschrijving. Eenmaal ingelogd op e-Mut, kan u:

  • (Terug)betalingen opvolgen,
  • Uw dossier voor arbeidsongeschiktheid invullen,
  • Reisdocumenten aanvragen,
  • Roze klevers bestellen,
  • Een uitkering aanvragen,
  • Uw bankgegevens en persoonlijke gegevens aanpassen,
  • ...

Hoe contacteert u Solidaris?

Solidaris Vlaanderen kunnen we onderverdelen in vijf verschillende regio’s. De contactgegevens verschillen naargelang de regio. U bereikt de vijf socialistische mutualiteiten bereikt u als volgt:

  • Solidaris Antwerpen: antwerpen@solidaris.be of op het telefoonnummer op 03 285 44 44.
  • Solidaris Oost-Vlaanderen: via het contactformulier of via telefoon op 09 333 55 00.
  • Solidaris West-Vlaanderen: westvlaanderen@solidaris.be of op het telefoonnummer op 056 230 230
  • Solidaris Limburg: limburg@solidaris.be of via telefoon op via 011 24 99 11.
  • Solidaris Brabant: contactgegevens van Solidaris Brabant

Solidaris-terugbetalingen

Benieuw naar de terugbetalingen bij Solidaris of andere ziekenfondsen? Vergelijk en kom uw voordeel vandaag te weten.

Hoe overstappen van Solidaris naar een ander ziekenfonds?

Wilt u graag veranderen van ziekenfonds? Dat is zo gebeurd. Volg volgende drie stappen:

  1. Start met ziekenfondsen vergelijken op Mijnvergelijker.be
  2. Stap vlot online over.
  3. Maak een afspraak op het kantoor van uw nieuwe ziekenfonds of online om uw overstap te finaliseren. Over papierwerk hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit regelt uw nieuwe ziekenfonds voor u.

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken