Alles over de tandverzekering in België

Kosten voor tand- en mondzorg lopen vaak snel op. Daarom is een tandverzekering een interessante verzekering die de kosten helpt dekken.

Wat is een tandverzekering?

Een tandverzekering of tandzorgverzekering is een aanvullende verzekering die de kosten voor preventieve, curatieve en prothetische tandzorg dekt. Deze verzekering betaalt het deel van de kosten terug dat niet door de wettelijke ziekteverzekering wordt terugbetaald. Net zoals een hospitalisatieverzekering, sluit je een tandverzekering af bij een ziekenfonds of een verzekeringsmaatschappij. Kies je voor een ziekenfonds, dan kan je uit volgende ziekenfondsen kiezen:

Wat kost een tandverzekering?

Hoeveel een tandverzekering kost, hangt af van:

  • Ziekenfonds: Afhankelijk van ziekenfonds tot ziekenfonds betaal je een andere premie.
  • Instapleeftijd: de instapleeftijd is de leeftijd waarbij je voor het eerst een tandverzekering wil afsluiten. Hoe jonger je bent bij instap, hoe lager je premie.
Meisje gaat langs voor jaarlijkse controle bij tandarts

Wat dekt een tandverzekering?

Een tandverzekering dekt kosten voor tand- en mondzorg die niet terugbetaald worden door de verplichte ziekteverzekering. Deze ziekteverzekering biedt slechts een basisdekking. Een tandzorgverzekering dekt:

  • Preventieve behandelingen: Onder de preventieve behandelingen voor tandzorg valt een jaarlijkse controle of het verwijderen van tandsteen.
  • Parodontologische behandelingen: Parodontologische behandelingen zijn alle verzorgingen voor- en rond de tand. Denk hierbij aan de behandeling van tandvleesaandoeningen en aan infecties of ontstekingen in het steunweefsel rond de tand.
  • Curatieve behandelingen: Voorbeelden van een conserverende of curatieve behandeling zijn het vullen van gaatjes, trekken van tanden, het nemen van röntgenfoto’s of kleine mondchirurgie.
  • Orthodontische behandelingen: Orthodontie zorgt voor een correcte plaatsing van de tanden en kaken ten opzichte van elkaar. De kosten voor een plaatsing van een beugel lopen voor kinderen en volwassenen vaak hoog op.
  • Prothetische tandzorg: Prothetische tandzorg voorziet in het plaatsen van kronen, implantaten of prothesen of een compleet nieuw gebit.

Is een tandverzekering nuttig?

Of een tandverzekering interessant is, hangt grotendeels af van je situatie. Zo lopen kosten voor een beugel, implantaat of tandprothese hoog op. In dit geval is een tandverzekering interessant.

Bovendien moet je rekening houden met een wachttijd na aansluiting. Voor parodontologie of curatieve en preventieve tandzorg komt een ziekenfonds pas na 6 maanden tussen. Voor prothetische of orthodontische tandzorg voorziet het ziekenfonds pas na 12 maanden een tussenkomst. Kosten voor tandzorg als gevolg van een ongeval vergoedt het ziekenfonds na aansluiting wel meteen.

Wat gebeurt er als je geen tandverzekering hebt?

Wie geen tandverzekering heeft, moet de kosten die de verplichte ziekteverzekering niet dekt zelf betalen. Wie wel een dergelijke polis heeft, kan rekenen op een (meer) volledige terugbetaling voor tand- en mondzorg.

Wat is de beste tandverzekering?

Welke tandverzekering het beste bij je past, hangt grotendeels af van je situatie. Zo betalen niet alle tandverzekeringen evenveel terug voor bepaalde tandzorgen. Een hogere terugbetaling voor bijvoorbeeld de plaatsing van implantaten is voor iemand anders misschien interessanter dan voor jou. Welke tandverzekering het beste bij jou past, ga je beter na via onze ziekenfondsvergelijker.

  1. Aanbevolen: gebruik de ziekenfondsvergelijker van Mijnvergelijker.be
  2. Stap online over via de website van de mutualiteit.
  3. Maak een afspraak op het kantoor van je nieuwe mutualiteit om de overstap te regelen. De nieuwe mutualiteit zal alles regelen.