Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Terugbetaling diëtist

Je ontvangt via de verplichte ziekteverzekering een terugbetaling als je beroep doet op een diëtist. Maar verschillende ziekenfondsen voorzien een terugbetaling. Welke mutualiteit je moet kiezen voor een optimale terugbetaling, weet je dankzij onze vergelijking.

Terugbetaling diëtist door de ziekteverzekering

Wie niet wil aansluiten bij een ziekenfonds, kan zich gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Hierdoor sluit je automatisch ook de ziekteverzekering af. Deze voorziet een basisvergoeding voor een deel van de medische kosten. Volwassenen en kinderen krijgen bijvoorbeeld een tegemoetkoming voor consultaties bij een diëtist.

Bovenop de basisvergoeding bieden sommige ziekenfondsen een aanvullende verzekering of voordeel waardoor je een bijkomende tussenkomst krijgt. Hiervoor betaal je een extra bijdrage.

Terugbetaling diëtist voor volwassenen

De verplichte ziekteverzekering biedt een terugbetaling voor consultaties en diabeteseducatie. Niet elke volwassene krijgt dezelfde terugbetaling. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen typepatiënten, zoals onder meer patiënten met diabetes type 2 of patiënten die een zorgtraject of zorgmodel volgen.

Terugbetaling diëtist voor kinderen

De verplichte ziekteverzekering betaalt de behandeling bij een diëtist voor kinderen met overgewicht of obesitas gedeeltelijk terug sinds 1 april 2020. Je moet een behandeling starten bij een diëtist met een erkend RIZIV-nummer.

Hoeveel kost een diëtist?

Een diëtist bepaalt zelf hoeveel hij aanrekent voor een consultatie. Dit bedrag schommelt gemiddeld tussen 50 en 80 euro. Voor sommige behandelingen (revalidatieverstrekkingen) zijn diëtisten verbonden aan de tarieven van het RIZIV.

Heb je een voorschrift nodig?

In België heb je geen voorschrift nodig voor een consultatie bij een diëtist. Indien het over bepaalde medische aandoeningen gaat, heb je wel een doktersvoorschrift nodig. Denk aan obesitas bij kinderen of nierinsufficiëntie.

Wanneer ga je naar een diëtist?

Diëtisten helpen niet enkel met afvallen. Ze helpen ook mensen met kanker, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, allergieën, COPD, diabetes, enz. Ze geven passend voedingsadvies om zo klachten te verminderen, af te vallen, aan te komen of om op gewicht te blijven.

Vergelijk de terugbetaling voor diëtiek bij alle ziekenfondsen

Wil je graag de terugbetalingen vergelijken en veranderen van ziekenfonds? Volg volgende drie stappen:

  1. Ga naar de ziekenfondsenvergelijker op Mijnvergelijker.be.
  2. Vink de thema’s aan die voor jou belangrijk zijn.
  3. Vergelijk de thema’s per ziekenfonds en stap vandaag over. Je nieuwe ziekenfonds regelt het papierwerk met je oude ziekenfonds.

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken