Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Terugbetaling orthodontie

Ziekenfondsen bieden een terugbetaling voor orthodontie. Dit is de terugbetaling uit de verplichte ziekteverzekering en is voor elk ziekenfonds hetzelfde. Daarnaast voorzien verschillende ziekenfondsen bovenop de wettelijke terugbetalingen extra tegemoetkomingen. Welke mutualiteit je moet kiezen om van de hoogste terugbetaling te genieten, weet je dankzij onze vergelijking.

Terugbetaling door de ziekteverzekering

De wettelijke ziekteverzekering voorziet een beperkte terugbetaling voor kinderen die voor hun 15e starten met een orthodontische behandeling. Orthodontie bij volwassenen vergoedt de verplichte ziekteverzekering niet. Volwassenen krijgen eventueel wel een tegemoetkoming bij hun ziekenfonds als ze een tandverzekering afsluiten.

Als de behandeling niet kan starten voor de 15e verjaardag, dan moet je je ziekenfonds hiervan op de hoogte brengen. Dien voor de 15e verjaardag een kennisgeving in dat duidelijk maakt dat de behandeling later start. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op een tegemoetkoming voor orthodontie vanuit de ziekteverzekering. Hoe dan ook stoppen alle terugbetalingen voor orthodontie op de 22e verjaardag. Ontdek alle voorwaarden omtrent terugbetalingen op de website van het RIZIV.

Hoeveel kost een beugel?

De prijs voor een orthodontische behandeling voor kinderen of volwassenen varieert tussen de 3.000 en 4.000 euro. Hoeveel je betaalt, is afhankelijk van de gebruikte apparatuur, de behandelingsduur, het type en het aantal gebitsafwijkingen en het soort beugel. Er bestaan verschillende soorten beugels:

  • Activator: een activator is een uitneembare beugel. Je moet de beugel dag en nacht dragen om een overbeet te corrigeren.
  • Blokjesbeugel: een blokjesbeugel corrigeert elke tand afzonderlijk. Een orthodontist plaatst op elke tand een slotje (blokje) waarover een draad wordt gespannen. Bij elke consultatie spant de orthodontist de draad opnieuw aan.
  • Buitenbeugel: een buitenbeugel beïnvloed de groei van de bovenkaak. De buitenste kiezen worden verplaatst zodat er meer ruimte vrijkomst voor andere tanden.
  • Onzichtbare beugel: een onzichtbare of linguale beugel werkt hetzelfde als een blokjesbeugel. Het enige verschil is dat de blokjes aan de achterkant van je tanden vastzitten. De kostprijs varieert van 4.000 tot 5.000 euro.
  • Plaatbeugel: een plaatbeugel is een uitneembare beugel. Deze beugel dient voor eenvoudige tandcorrecties, zoals rechtzetting van scheve tanden.
  • Retentiebeugel: een retentiebeugel is de officiële naam voor een nachtbeugel of een draadje achter je tanden. Deze beugel zorgt ervoor dat je tanden recht blijven staan na een orthodontische behandeling.

Vergelijk de verschillende ziekenfondsen. Zo weet je bij welk ziekenfonds je moet aansluiten.

Heb je een voorschrift nodig?

Je hebt geen voorschrift nodig van de tandarts om naar de orthodontist te gaan. Je mag direct een afspraak maken bij de orthodontist.

Hoe vaak hebt je recht op een terugbetaling?

Hoe vaak je een terugbetaling krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind:

  • Jonger dan 9 jaar: is je kind jonger dan 9 jaar, dan krijg je 2 keer een terugbetaling. Een keer bij het begin van de behandeling en een keer op het einde van de behandeling. Deze terugbetaling voor kinderen jonger dan 9 jaar kan je maar een keer aanvragen. Geef het getuigenschrift voor verstrekte hulp voor de 9e verjaardag van je kind aan het ziekenfonds.
  • Jonger dan 22 jaar. de verplichte ziekteverzekering betaalt het onderzoek, de opstelling van het behandelingsplan, de behandelingen na plaatsing van de beugel en een deel van de beugel zelf terug. Hoeveel je terugkrijgt per kalenderjaar of -maand, is op voorhand bepaald. Het gaat om een forfaitair bedrag. Geef het getuigenschrift voor verstrekte hulp voor de 15e verjaardag van je kind aan het ziekenfonds.

Hoe veranderen van ziekenfonds?

Wil je graag de terugbetalingen vergelijken en veranderen van ziekenfonds? Volg volgende drie stappen:

  1. Ga naar de ziekenfondsenvergelijker op Mijnvergelijker.be.
  2. Vink de thema’s aan die voor jou belangrijk zijn.
  3. Vergelijk de thema’s per ziekenfonds en stap vandaag over. Je nieuwe ziekenfonds regelt het papierwerk met je oude ziekenfonds.

Andere terugbetalingen

Benieuwd naar andere terugbetalingen die ziekenfondsen bieden? Ontdek alle voorwaarden en bedragen voor volgende terugbetalingen:

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken