Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
  • Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Terugbetaling psycholoog

Ziekenfondsen bieden een terugbetaling voor consultaties bij een psycholoog. Dit is de terugbetaling uit de verplichte ziekteverzekering en is voor elk ziekenfonds hetzelfde. Daarnaast voorzien verschillende ziekenfondsen boven op de wettelijke terugbetaling extra tegemoetkomingen. Welke mutualiteit je moet kiezen om van de hoogste terugbetaling te genieten, weet je dankzij onze vergelijking.

Terugbetaling psycholoog door ziekteverzekering

De ziekteverzekering voorziet een terugbetaling voor eerstelijns en gespecialiseerde psychologische hulp bij een geconventioneerd of erkende psycholoog. Een geconventioneerde psycholoog is aangesloten bij een van de 32 regionale netwerken van het RIZIV. Voor volwassenen zijn er 20 netwerken, voor jongeren 11 en er is 1 gemengd netwerk. Het netwerk is gebaseerd op de regio waar je woont. Als de psychologische zorg die je nodig hebt buiten je persoonlijk netwerk valt, kan je een ander netwerk raadplegen.

Het netwerk volwassenen en het netwerk kinderen en adolescenten overlapt. Het netwerk volwassenen start vanaf 15 jaar. Het netwerk kinderen en adolescenten loopt t.e.m. 23 jaar. Jongeren van 15 t.e.m. 23 jaar mogen hun netwerk zelf kiezen. Op die manier wil het RIZIV een passend aanbod voor hen voorzien.

De ziekteverzekering dekt een deel van de kosten, maar niet alles. Als patiënt betaal je voor zowel eerstelijns als gespecialiseerde psychologische hulp nog altijd het remgeld. Het remgeld is het persoonlijk aandeel, m.a.w. het deel dat het ziekenfonds niet terugbetaald. Sinds 1 februari 2024 zijn sessies voor jongeren t.e.m. 23 jaar wel volledig gedekt door de ziekteverzekering.

Eerstelijns psychologische hulp

Eerstelijns psychologische hulp gaat over korte en toegankelijke psychologische hulp om het welbevinden te behouden of te herwinnen. Zowel volwassenen als kinderen en adolescenten krijgen een tegemoetkoming en dit voor zowel individuele sessies als groepssessies. Elke groep heeft recht op een maximaal aantal sessies dat wordt terugbetaald. Het eerste gesprek bij een eerstelijnspsycholoog is altijd gratis.

Gespecialiseerde psychologische hulp

Gespecialiseerde psychologische hulp is voor mensen die intensievere zorg nodig hebben door dieperliggende psychische problemen. Net zoals eerstelijns psychologische hulp krijgen zowel volwassenen als kinderen en adolescenten een tegemoetkoming voor individuele sessies en groepssessies. Elke groep heeft recht op een maximaal aantal sessies dat het ziekenfonds terugbetaald. De eerste sessie is altijd gratis.

Hoeveel kost psychologische hulp?

Hoeveel je betaalt voor een uur varieert afhankelijk van je leeftijd en het type sessie je kiest. Sinds 1 februari 2024 betalen kinderen en jongeren geen persoonlijk aandeel meer voor sessies psychologische zorg georganiseerd door een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg. Ben je ouder dan 23 jaar? Dan betaal je voor dit persoonlijk aandeel: 11 euro per sessie (of 4 euro als je de verhoogde tegemoetkoming hebt) voor individuele sessie en 2,50 euro per sessie voor groepssessies.

Daarnaast voorzien verschillende ziekenfondsen bijkomende voordelen voor geestelijke gezondheid. Vergelijk en kom te weten bij welk ziekenfonds je het beste aansluit.

Heb je een voorschrift nodig?

Je hebt geen voorschrift nodig om naar de psycholoog te gaan. Je kan dus rechtstreeks een afspraak maken zonder doorverwijzing van je huisarts. Bij gespecialiseerde psychologische hulp stelt de psycholoog of orthopedagoog bij de eerste sessie wel een functioneel bilan op.

Een functioneel bilan is een dossier dat de samenwerking tussen zorgverleners vergemakkelijkt. Zij krijgen in één oogopslag een overzicht van de huidige medische, psychische, psychiatrische, ... situatie. Daarnaast is het document een toegangsvoorwaarde om beroep te doen op de tegemoetkoming voor gespecialiseerde psychologische zorg. Het bilan moet duidelijk maken welke gespecialiseerde zorg voor de patiënt nodig is.

Wanneer wordt psychologische hulp terugbetaald?

Psychologische hulp wordt per consultatie terugbetaald met een maximaal aantal consultaties per jaar. Afhankelijk of je kiest voor individuele sessies of groepssessies kan het bedrag dat per sessie, als ook het aantal sessies dat wordt terugbetaald per kalenderjaar verschillen.

Welke psycholoog kies je het beste?

Heb je nood aan psychologische hulp? Kies dan voor een erkende psycholoog. Hij of zij is verbonden aan een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de (nieuwe) conventie met het RIZIV heeft ondertekend. Alleen wie op consultatie gaat bij een erkende psycholoog krijgt een terugbetaling. Als je niet weet voor welke psycholoog je het beste kiest, vraag je het best advies aan je huisarts.

Vergelijk de terugbetaling voor psychologische hulp bij alle ziekenfondsen

Wil je graag de terugbetalingen vergelijken en veranderen van ziekenfonds? Volg volgende drie stappen:

  1. Ga naar de ziekenfondsenvergelijker op Mijnvergelijker.be.
  2. Vink de thema’s aan die voor jou belangrijk zijn.
  3. Vergelijk de thema’s per ziekenfonds en stap vandaag over. Je nieuwe ziekenfonds regelt het papierwerk met je oude ziekenfonds.

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken