• Makkelijk vergelijken
  • Volledig aanbod
  • Onmiddellijk voordeel

Terugbetaling steunzolen

Je ontvangt via de verplichte ziekteverzekering een terugbetaling voor steunzolen. Maar verschillende ziekenfondsen voorzien een extra voordeel of terugbetaling. Welke mutualiteit je moet kiezen voor een optimale terugbetaling, weet je dankzij onze vergelijking.

Terugbetaling steunzolen door de ziekteverzekering

De terugbetaling voor op maat gemaakte of orthopedische zolen is bij elk ziekenfonds gelijk. Deze zolen worden namelijk vanuit de ziekteverzekering terugbetaald. De terugbetaling voor podologische zolen verschilt echter wel per ziekenfonds:

  • Orthopedische zolen: voor orthopedische zolen gaat het om een terugbetaling per zool. Het gipsmateriaal wordt apart terugbetaald. De tussenkomst verschilt tussen een geconventioneerde of niet-geconventioneerde specialist. Zo hanteert een geconventioneerde specialist het wettelijk vastgelegde tarief. Supplementen die een niet-geconventioneerde specialist aanrekent, betaalt de ziekteverzekering niet terug.
  • Podologische zolen: voor podologische zolen wordt er geen tegemoetkoming vanuit de verplichte ziekteverzekering voorzien. Als een ziekenfonds dit aanbiedt, valt dit binnen de aanvullende voordelen van het ziekenfonds.

Wie niet wil aansluiten bij een ziekenfonds, kan zich gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Als je je aansluit bij een ziekenfonds sluit je daarmee automatisch de ziekteverzekering af.

Hoeveel kosten steunzolen?

Een paar orthopedische steunzolen kost gemiddeld tussen 100 en 200 euro. Hoeveel steunzolen kosten, verschilt per persoon en hangt af van onder meer het type steunzool en het materiaal waaruit ze gemaakt zijn.

Heb je een voorschrift nodig?

Voor de terugbetaling van orthopedische zolen heb je een doktersvoorschrift nodig van een arts-specialist. Zonder een voorschrift krijg je geen terugbetaling vanuit de verplichte ziekteverzekering.

Wie mag steunzolen voorschrijven?

Enkel een arts-specialist mag orthopedische of op maat gemaakte steunzolen voorschrijven. Voorbeelden van een arts-specialist zijn een chirurg, orthopedisch chirurg, reumatoog of een specialist in revalidatie, fysische geneeskunde, traumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie.

Wanneer worden steunzolen terugbetaald?

Volwassenen krijgen om de twee jaar een terugbetaling voor hun steunzolen. Laat hiervoor een voorschrift ondertekenen door de behandelende specialist. Dien het voorschrift in bij je ziekenfonds.

Waar moet je steunzolen laten maken?

Laat steunzolen maken bij een geconventioneerde bandagist, orthopedist of podoloog. Bij sommige ziekenfondsen krijg je namelijk geen terugbetaling als je je steunzolen laat maken bij een niet-geconventioneerde specialist. Geef de naam of het Riziv-nummer in de zoekmotor van het RIZIV om de conventiestatus van een specialist te weten.

Vergelijk de terugbetaling voor steunzolen bij alle ziekenfondsen

Will je graag de terugbetalingen vergelijken en veranderen van ziekenfonds? Volg volgende drie stappen:

  1. Ga naar de ziekenfondsenvergelijker op Mijnvergelijker.be.
  2. Vink de thema’s aan die voor jou belangrijk zijn.
  3. Vergelijk de thema’s per ziekenfonds en stap vandaag over. Je nieuwe ziekenfonds regelt het papierwerk met je oude ziekenfonds.

Bekijk ook info van andere ziekenfondsen die we vergelijken