Veranderen van ziekenfonds
Wil je veranderen van mutualiteit of ziekenfonds, maar zit je toch nog met enkele vragen? Zijn er extra kosten als je verandert van ziekenfonds en hoe zit het met de wachttijd? Hieronder geven we graag antwoord.
- Waarom veranderen van ziekenfonds?
- Hoe veranderen van ziekenfonds?
- Wanneer veranderen van ziekenfonds?
- Kostprijs overstappen mutualiteit
- Blijf je verzekerd tijdens de overstap van ziekenfonds?
- Veranderen van mutualiteit tijdens zwangerschap of ziekte
- Wachttijd aansluiting ziekenfonds
- Wachttijd hospitalisatieverzekering en tandverzekering
Waarom veranderen van ziekenfonds?
Overstappen van ziekenfonds is interessant als de voordelen bij een ander ziekenfonds beter aanleunen bij je persoonlijke voorkeur. Misschien betaal je bij een andere mutualiteit minder lidgeld voor voordelen die voor jou wel belangrijk zijn.
Onder deze aanvullende voordelen en diensten vallen onder meer:
- Extra tegemoetkomingen: als lid geniet je van extra terugbetalingen en voordelen. Zo krijg je bijvoorbeeld een extra terugbetaling voor de aankoop van een bril of bij tandzorg.
- Hospitalisatie- en tandverzekering: dankzij een aanvullende verzekering, zoals een hospitalisatieverzekering of tandverzekering geniet je van een nog bredere dekking.
Hoe veranderen van ziekenfonds?
Om van ziekenfonds te veranderen, neem je contact op met je nieuwe ziekenfonds. Zij regelen alles met je huidige ziekenfonds. Je kan je overstap online of op kantoor regelen. De gemakkelijkste manier is om online ziekenfondsen te vergelijken op Mijnvergelijker.be.
Als je online wil overstappen, heb je hiervoor je bankkaart en identiteitskaart of kleefbriefje nodig.
Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden bij een overstap:
- Je moet minstens één jaar lid geweest zijn bij je huidige mutualiteit
- Je moet de bijdragen voor de verplichte ziekteverzekering betaald hebben en
- Je mag geen openstaande kosten hebben bij je huidige ziekenfonds
Wanneer veranderen van ziekenfonds?
Je kan op elk moment veranderen van ziekenfonds. De feitelijke overstap gebeurt aan het begin van elk trimester, dus op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Bij sommige ziekenfondsen duurt het tot vier weken voordat de overstap rond is. Dien daarom je aanvraag tot inschrijving bij het nieuwe ziekenfonds minstens één maand voor datum van overstap in. De verschillende ziekenfondsen hanteren hiervoor hun eigen deadlines.
Kostprijs overstappen mutualiteit
Overstappen van ziekenfonds is volledig kosteloos. Zodra je over bent gestapt, betaal je de jaarlijkse bijdrage aan je nieuwe ziekenfonds.
Blijf je verzekerd tijdens de overstap van ziekenfonds?
Ja, tijdens de overstap van ziekenfonds behoud je al je rechten in de wettelijke, verplichte ziekteverzekering. Bovendien blijf je genieten van je voordelen tot je volledig bent overgestapt.
Pas wanneer de overstap officieel is afgerond, heb je recht op de voordelen van je nieuw ziekenfonds. Je blijft dus altijd goed verzekerd tijdens de overstap.
Veranderen van mutualiteit tijdens zwangerschap of ziekte
Ook tijdens een zwangerschap of ziekte kan je veranderen van ziekenfonds. Je moet wel rekening houden met de overstapmomenten 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Zolang je oude ziekenfonds vergelijkbare voordelen aanbiedt, is er geen sprake van een wachttijd. Als er nieuwe voordelen zijn, vraag dan of er een eventuele wachttijd van toepassing is.
Wachttijd aansluiting ziekenfonds
Er is geen wettelijke wachttijd als je je bij een ziekenfonds wil aansluiten. Zoals hierboven werd vermeld, kan je op elk moment overstappen. Hou wel rekening met de startdatum waarop je telkens mag overstappen, namelijk aan het begin van elk trimester.
Wachttijd hospitalisatieverzekering en tandverzekering
Wil je een aanvullende verzekering afsluiten? In dit geval moet je een medische vragenlijst invullen en een wachttijd doorlopen. Bij een overstap vanuit een gelijkaardige verzekering worden de wachttijden verminderd.