Zorgverzekering België

Ga je in België wonen of werken? Dan ben je verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Dat laatste is een overheidsinstelling. Na je aansluiting en de betaling van je bijdrage kom je in aanmerking voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van je medische zorgen.

Heeft België een zorgverzekering?

In België bestaat de zorgverzekering niet, maar wel de ziekteverzekering of ziektekostenverzekering. Dit is een verplichte verzekering die je moet afsluiten als je in België komt werken of wonen. Een ziekteverzekering afsluiten, doe je door je aan te sluiten bij een ziekenfonds of het HZIV (Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering).

Eenmaal je bent aangesloten bij een ziekenfonds krijg je een wettelijke tegemoetkoming en andere tegemoetkoming en voordelen. Kies je voor een aansluiting bij het HZIV, dan heb je geen extra voordelen.

Belgische zorgverzekering als Nederlander

Als je als Nederlander langer dan 3 maanden in België komt wonen of werken, moet je je Nederlandse zorgverzekering stopzetten. Je moet dan verplicht een ziekteverzekering afsluiten bij een Belgisch ziekenfonds. Als je je niet wil aansluiten bij een ziekenfonds moet je je verplicht aansluiten bij het HZIV.

Soms mag je je Nederlandse zorgverzekering wel behouden, zelfs als je langer dan 3 maanden in België verblijft:

  • Je werkt minder dan 24 maanden voor een Nederlands bedrijf of de Nederlandse ambassade. Vraag een A1-formulier bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
  • Je werkt zowel in Nederland als in het buitenland. Neem in dit geval contact op met de SVB.
  • Je bent een uitgezonden Nederlandse militair.

Welke zorgverzekeringen zijn er in België?

Om in België van de wettelijke ziekteverzekering te genieten, moet je een ziekenfonds of mutualiteit kiezen. Vaak zijn er verschillende ziekenfondsen actief in Nederlandstalig en Franstalig België.

Wat kost een zorgverzekering in België?

De bijdrage voor aansluiting bij een ziekenfonds in België kost je ongeveer 10 euro. Het concrete bedrag verschilt per ziekenfonds of mutualiteit. Bij een hogere bijdrage geniet je meestal van meer extra voordelen bovenop de wettelijke ziekteverzekering. Aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering is gratis. Dit is een overzicht van alle kosten:

  • Ziekteverzekering: de ziekteverzekering gaat gepaard met een afhouding op je loon als werknemer of via betalingen van je sociale bijdragen als zelfstandige. Bij werknemers wordt die door de werkgever doorgestort. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Zelfstandigen moeten ze zelf aan hun socialedienstengroep betalen. Hoe meer je verdient, hoe meer je afdraagt.
  • Zorgpremie: Vlaanderen kent een aanvullende sociale bescherming. Als je in het Vlaamse Gewest komt wonen of werken en je ouder bent dan 25 jaar, dan moet je hiervoor jaarlijks een bijdrage aan de Vlaamse Zorgkas betalen. Deze Vlaamse sociale bescherming geeft een maandelijkse toelage aan wie veel zorg nodig heeft. Ook de betaling van de zorgpremie, regel je via je ziekenfonds.
  • Ziekenfondsbijdrage: de ziekenfondsbijdrage is een ledenbijdrage die je betaalt aan je ziekenfonds voor aanvullende voordelen en diensten.
  • Aanvullende verzekering: de wettelijke ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten die je hebt. Ook niet na aanvulling met de extra voordelen van je ziekenfonds. Wil je een grotere dekking, dan moet je een bijkomende verzekering afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een hospitalisatie- of tandverzekering. Je sluit een hospitalisatie- of tandverzekering af bij een ziekenfonds of verzekeringsmaatschappij.

Waarom is de ziekteverzekering in België zo goedkoop?

De zorgkosten in België zijn niet noodzakelijk lager. Je betaalt er namelijk via een afhouding op je loon. Als werknemer betaal je hiervan een deel, ook je werkgever neemt een deel ten laste.

Wanneer zorgverzekering betalen?

Bij werknemers wordt er bij elke betaling van je loon een deel ingehouden voor je bijdrage aan de wettelijke ziekteverzekering. Ben je zelfstandige, dan zit je bijdrage opgenomen in de driemaandelijkse betaling van sociale lasten aan de socialedienstengroep waar je ingeschreven bent. Je ledenbijdrage aan het ziekenfonds betaal je maandelijks of eenmaal per jaar. Als je in het Vlaamse Gewest woont of werkt, moet je elk jaar voor 30 april een bijdrage aan de zorgkas (zorgpremie) betalen.

Zorgverzekering aanvragen in België?

Veranderen van ziekenfonds of een zorgverzekering afsluiten in België? Vergelijk verschillende ziekenfondsen met elkaar om de juiste beslissing te maken. Vergelijken duurt maximaal 2 minuten.

  1. Aanbevolen: gebruik de ziekenfondsvergelijker van Mijnvergelijker.be.
  2. Stap online over via de website van de mutualiteit.
  3. Maak een afspraak op het kantoor van je nieuwe mutualiteit om de overstap te regelen. De nieuwe mutualiteit zal alles regelen.