Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wifi 6: wat is het en wanneer surfen en streamen we erop?

Vrouw maakt gebruik van wifi 6 om snel internet te hebben.

Ooit al gehoord van wifi 6? Dankzij deze wifitechnologie surf je nog sneller en beschikt over een grotere capaciteit. Zo kan je meer apparaten tegelijk aansluiten. De technologie bestaat al langer, maar nog niet iedereen is ermee vertrouwd. Wat wifi 6 is en wat de voordelen zijn, legt Mijnvergelijker.be uit in dit artikel. 

Veel apparaten maken al gebruik van wifi 6. Sinds 15 maart bracht ook Proximus hun vernieuwde TV Box op de markt met wifi 6. Hierdoor geniet jij als klant van nog meer voordelen.

Wat is wifi 6?

De technische naam voor wifi 6 is BO2.11 ax. Wifi 6 gebruikt een andere manier om gegevens naar je apparaten te versturen. Daardoor vergroot de snelheid en de capaciteit, waardoor je meer apparaten tegelijkertijd kan aansluiten. 

Wifi 6 is dus de beste keuze wanneer je thuis met verschillende apparaten tegelijk van het draadloos thuisinternet gebruikmaakt of in elke hoek van je woning (of tuin) van een serie wil genieten. 

De voordelen van wifi 6

Wifi 6 geldt als de nieuwste standaard op het vlak van draadloze internettechnologie en biedt verschillende voordelen. 

  • Hogere snelheid: je haalt dankzij wifi 6 stabielere snelheden. Niet verwonderlijk, want de maximale wifi-snelheid van wifi 6 is 3 maal hoger dan dat van wifi 5. Zo geniet je van sneller internet. Ook binnen je eigen netwerk stuur je veel gemakkelijker dingen door. 
  • Een grotere en betere dekking: doordat wifi 6 draadloos is, zorgt dit voor een betere wifi-dekking. Het wifisignaal reikt zo door dikker muren en plafonds, zodat je overal in huis wifi hebt. 
  • Meerdere apparaten tegelijk: dankzij wifi 6 kan je vlot met verschillende apparaten online blijven. Dit is erg handig als je verschillende smart home-apparaten in je woning hebt. Doordat apparaten met wifi 6 niet constant een volledig wifi-kanaal bezet houden, blijft de wifi stabiel. Ze gebruiken namelijk enkel de bandbreedte die nodig is.

Apparaten met wifi 6

Op 15 maart is Proximus gestart met de verdeling van zijn nieuwste TV Box. Die is compacter, krachtiger en energiezuiniger dan de vorige modellen. “We focussen ons eerst op de vervanging van alle oudere modellen. Ook nieuwe klanten en klanten bij wie het bestaande toestel kapot is, krijgen het nieuwste model”, aldus Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke.

Proximus contacteert klanten zodra ze aan de beurt zijn en stuurt de nieuwe TV Box vervolgens per post op. “De vervanging is gratis. Wie zijn TV Box vroeger wil omruilen, kan daar om vragen en betaalt dan een eenmalige omruilkost van 49 euro. Wie geabonneerd is op Pickx All Stars, Pickx All Stars & Sports of Disney+ betaalt geen omruilkosten.”

Het voornaamste voordeel van de nieuwe TV Box is dat hij ingebouwde wifi-technologie heeft. Dat was bij de voorgaande modellen niet het geval, waardoor je steeds een bekabelde verbinding met je router of booster nodig had. Voor een optimale kijkervaring blijft een bekabelde verbinding wel aangeraden.

Belang van de modem

Proximus is de eerste en voorlopig enige telecomoperator die een tv-decoder aanbiedt met wifi 6. Om je nieuwe TV Box te gebruiken, heb je wel een moderne internetrouter nodig die wifi 6 ondersteunt. Voor wie een modem van Proximus heeft, gaat het om de Internet Box of bbox3V+.. Wie nog over een oudere modem beschikt, zoals een bbox3, kiest het beste voor een TV Box v7. 

Telecomproviders die wifi 6 aanbieden

Zoals gezegd is wifi 6 niet nieuw. Proximus, maar ook Telenet en Orange bieden de technologie al enkele jaren aan via compatibele modems of repeaters. Wie vorig jaar klant werd bij een van de operators heeft een modem met wifi 6 in huis. Klanten met een verouderde modem worden stilaan een zeldzaamheid.

Normaal gezien neemt je operator zelf contact met jou op wanneer je modem aan vervanging toe is. Als je dat echt wil, kan je als klant de vlucht vooruit nemen en zelf om de nieuwste modem vragen. Maar daar staat dan wel een eenmalige kost tegenover. 

Tijd voor wifi 7?

Wifitechnologie evolueert razendsnel. De verschillende providers in ons land volgen de technologische ontwikkelingen op de voet, maar het is nog te vroeg om al een commercieel wifi 7-aanbod te lanceren.

De reden daarvoor? Het merendeel van de gebruikerstoestellen (smartphones, tablets, laptops) die op het netwerk aangesloten zijn, moeten wifi 7-compatibel zijn om zo’n wifi 7-aanbod commercieel interessant te maken voor de operatoren. En dat is voorlopig nog niet het geval.