Aquaplaning

Aquaplaning of watergladheid vormt tijdens hevige regen een groot risico op de weg. Voor je het goed en wel beseft, verlies je plots de controle over het stuur. Wat aquaplaning is en wat je moet doen als aquaplaning optreedt, legt Mijnvergelijker.be uit.

Wat is aquaplaning?

Aquaplaning of watergladheid ontstaat bij (hevige) regen wanneer er een dunne waterfilm ontstaat tussen de banden van het rijdende voertuig en het wegdek. Je voertuig wordt daardoor tijdelijk onbestuurbaar.

Hoe ontstaat aquaplaning?

Aquaplaning ontstaat meestal als het regent of net geregend heeft en je met je auto door het water op het wegdek rijdt. Door de snelheid ontstaat er aan de voorkant tussen de banden en het wegdek een zone (waterfilm) waarin de druk toeneemt. Wordt de druk te groot en kunnen de banden het water niet snel genoeg afvoeren, dan verliezen ze de grip op het wegdek.

Wat doen bij aquaplaning?

Hoe reageer je best op aquaplaning? Enkele tips:

  1. Blijf kalm: druk niet op de rem of draai niet plots aan het stuur. Doe je dit wel, dan kan je de controle over het stuur verliezen of blokkeer je de wielen.
  2. Laat je gaspedaal traag los en ontkoppel tot wanneer je wielen opnieuw contact hebben met het wegdek.
  3. Kijk voor je en focus: focus op het traject dat je moet afleggen en niet op de mogelijke obstakels die je kan tegenkomen.

 

Kan je aquaplaning voorkomen?

Er zijn verschillende factoren die aan de oorzaak liggen van aquaplaning. Snelheid en het profielpatroon van je banden zijn er slechts twee van. Hou rekening met volgende zaken als je aquaplaning wil voorkomen:

  • Snelheid: hoe sneller je rijdt, hoe groter de kans op aquaplaning. Een hoge snelheid zorgt ervoor dat je banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren.
  • Remafstand: de remafstand op een nat wegdek is twee tot drie keer langer. Neem voldoende afstand van je voorligger.
  • Onderhoud banden: een optimale bandenspanning en -profiel zijn belangrijk om aquaplaning te voorkomen. Een profieldiepte van 1,6 mm is aangeraden. Controleer ook minimaal één keer per maand je bandenspanning en vervang je banden als de slijtage te groot is. Bij elke autokeuring moet je bovendien ook de bandenspanning laten controleren.
  • Schakel cruisecontrol uit: met cruisecontrol rij je tegen een constante, ingestelde snelheid. Als je auto slipt, is het beter om zelf de controle over je wagen te hebben, zodat je de snelheid manueel kan verminderen.

 

Ongeval door aquaplaning: wat doet je verzekering?

Geraak je door watergladheid van de weg en kom je terecht in de gracht? In dit geval is er geen tegenpartij betrokken. Je verzekeraar komt enkel tussen als je een full omniumverzekering hebt. Alleen deze dekt namelijk de stoffelijke schade aan je eigen auto.

 

Snel en eenvoudig autoverzekeringen vergelijken? Maak de vergelijking via Mijnvergelijker.be en kom direct te weten welke autoverzekering het best bij je past.

Vergelijk autoverzekeringen