Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

​Auto (uit)lenen: wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering?

Je wil een vriend of een familielid uit de nood helpen door je auto uit te lenen. Dat is een nobele daad, maar ben je nog steeds verzekerd als de lener van je auto een ongeval veroorzaakt? Beide partijen komen hier te weten welke rechten en plichten ze hebben. Enkele goede afspraken zullen ervoor zorgen dat iedereen tevreden blijft.

Mag je jouw auto uitlenen?

Een éénmalige of sporadische uitleen van je auto wordt toegelaten door je verzekeraar. Je moet er hem niet van op de hoogte stellen. Op voorwaarde dat de lener over een geldig rijbewijs beschikt en de eigenaar van de wagen toestemming heeft gegeven om het voertuig te lenen.

Degene die het meest met de auto rijdt, moet als hoofdbestuurder worden aangeduid. Andere regelmatige bestuurders moet ook vermeld worden op het verzekeringscontract. Als je jouw auto dus vaak uitleent aan dezelfde persoon zal deze opgegeven moeten worden als regelmatige of occasionele bestuurder.

​Let op…

Als een jonge bestuurder jouw auto leent, moet dit vaak wel gemeld worden aan je verzekeraar ook al gaat het om een éénmalige gebeurtenis. Bij Ethias bijvoorbeeld, moet de bestuurder ouder dan 26 jaar zijn.

Wie betaalt de kosten bij schade?

In het beste geval verloopt alles prima, maar je maakt best duidelijke afspraken wanneer het mis zou lopen. De kosten van de schade worden betaald door de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt.

​De tegenpartij is verantwoordelijk voor het ongeluk

Als de tegenpartij in fout is, dan vergoedt zijn BA-verzekering al jouw materiële en lichamelijke kosten.

De bestuurder is verantwoordelijk voor het ongeluk

Wat gebeurt er als de persoon die jouw auto leent, verantwoordelijk is voor een ongeval? Als er anderen bij betrokkenen zijn, worden ze vergoed door jouw BA-verzekering. De eigen materiële kosten aan de wagen worden enkel door een omniumverzekering gedekt. Vaak is er een franchise bepaald en wie gaat die betalen? Als je geen omniumverzekering hebt, dan moet je de kosten van de schade uit eigen zak betalen. Je kan de lener vragen deze kosten te vergoeden dus maak duidelijke afspraken hierover. Je wil vermijden dat je jouw rechtsbijstandverzekeraar moet aanspreken tegen vrienden of familie. Tot slot zal je autoverzekering bij schade in fout, duurder worden. Bij de meeste verzekeraars zal namelijk je bonus-malus stijgen. Het is moeilijk om die meerprijs door te rekenen aan de lener. Als de schadekosten niet te hoog zijn, kan je er dan ook beter voor kiezen om het schadegeval niet aan te geven.

Een ongeval en de bestuurder is gewond

Nog veel erger dan materiële schade zijn lichamelijke letsels bij de bestuurder of passagiers. Opnieuw bepaalt de schuldvraag of de bestuurder aanspraak kan maken op een vergoeding. Als de tegenpartij verantwoordelijk is voor het ongeval, dan zal zijn BA-verzekering de kosten van lichamelijke schade dekken. Is de bestuurder zelf verantwoordelijk? Een bestuurdersverzekering dekt de kosten van lichamelijke letsels van de bestuurder. Maar is dat ook het geval als je iemand anders zijn auto bestuurt? Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kan je één of meerdere formules kiezen bij het afsluiten van een bestuurdersverzekering. Sommigen daarvan beschermen de bestuurder en passagiers in eender welk voertuig. Lees de kleine lettertjes goed zodat je weet wanneer je verzekerd bent en wanneer niet.

Diefstal: je auto is gestolen terwijl je hem uitleende

Je kan je verzekeren tegen diefstal door een mini omnium of een full omnium af te sluiten. De waarborg ‘diefstal’ dekt de auto, accessoires in de auto en beschadigingen aan de auto bij een poging tot diefstal. Eigen spullen zoals een laptop, kleren etc. worden niet vergoed. Als je auto gestolen wordt, terwijl je hem uitleende, kan je aanspraak maken op je omniumverzekering. Tenzij jij of de lener toch verantwoordelijk kunnen worden gesteld door bijvoorbeeld heel onvoorzichtig te zijn.

Bijvoorbeeld: Je vriend leent je auto en heeft de autosleutel op de auto laten zitten terwijl hij een parkeerticket ging halen. Iemand maakte misbruik van zijn onvoorzichtigheid en stal de auto. In dat geval zal je geen aanspraak kunnen maken op je diefstalverzekering omdat je vriend een zware fout maakte. Je handelde niet volgens “het principe van goede huisvader.”

Ga je akkoord met het uitlenen van je wagen, bijvoorbeeld voor een testrit bij een verkoop, maar maakt die persoon misbruik van jouw vertrouwen door de auto te stelen? Deze vervelende situatie geeft in de meeste gevallen geen aanleiding tot aanspraak op de waarborg ‘diefstal’. Je zou in dat geval wel je rechtsbijstandverzekeraar kunnen contacteren.

Wie betaalt de kosten bij een verkeersovertreding

Plots valt er een boete voor te snel rijden in je brievenbus. Jij leende die dag jouw auto uit aan je zus die verhuisde. Je kan op voorhand afspraken maken over de terugbetaling van boetes. Als zij verantwoordelijk is dan kan je haar zelf de boete overhandigen. Doet ze moeilijk? Bij de boete zit een voorstel tot minnelijke schikking en een antwoordformulier. Je kan achteraf de naam van de lener doorgeven zodat de boete naar hem/haar doorgestuurd kan worden.

Auto uitlenen voor vakantie

Leent een vriend of familielid jouw auto om daarmee op vakantie te gaan? Geef dit dan door aan je verzekeraar. De verzekeraar beoordeelt dan het risico en past eventueel de premie aan. Net als bij tijdelijk uitlenen, is het verstandig hier goed over na te denken. Als er schade wordt gemaakt draai jij daar, als eigenaar van de auto, wel voor op.

Autodelen met mensen uit de buurt

Wil je een goede daad doen voor het milieu of je eigen portemonnee? Er zijn er veel mensen die overwegen om een auto te delen. Je kunt dit via een bedrijf of organisatie doen, maar ook als particulier. Maar hoe regel je dit met je autoverzekering? Maak je lid van een organisatie van autodeelaanbieders. Deze organisaties zorgen ervoor dat je verzekerd bent tegen bepaalde voorwaarden. Je kan ook van een particulier lenen of zelf een platform starten met enkele buren via platformen zoals Cozycar.