Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Carpoolen: neem je collega’s mee naar het werk

Je kan samen met je collega’s naar het werk rijden door te carpoolen. Naast het plezier van het sociaal contact met je collega’s, zijn er enkele verantwoordelijkheden waar je rekening mee moet houden. Op deze pagina worden de meest prangende vragen rond carpoolen beantwoord.

Wat zijn de voordelen van carpoolen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan carpoolen zowel voor jezelf, de werkgever als de maatschappij. Allereerst is er het sociaal contact. Je leert de mensen waar je dagelijks met samenwerkt beter kennen. Je zal er bovendien nog een centje aan verdienen. De carpoolers kunnen meebetalen voor de kosten en je krijgt een fiscaal voordeel van de staat.

Carpoolen is een milieuvriendelijke verplaatsingsmethode. Waarom vier of vijf auto’s gebruiken als je allemaal in ééntje past? Beeld je in dat iedereen van dit idee overtuigd zou geraken. De dagelijkse files zullen verleden tijd zijn. Als je toch nog in de file zou staan, dan kan je de tijd doden door een gezellig babbeltje te slaan of een kleinschalige carpool karaoke te organiseren.

Tot slot is ook de werkgever gebaat bij het carpoolen. Ten eerste moeten er minder parkeerplaatsen worden voorzien. Ten tweede zal deze milieuvriendelijke manier van reizen, de onderneming een positief imago bezorgen. Ten derde zijn werknemers die een positieve band hebben met elkaar productiever.

Wordt carpoolen gedekt door je BA-verzekering?

In principe mag iedereen een carpool organiseren. Je mag een bijdrage vragen om de kosten te dekken. Doorgaans wordt er ongeveer €0,09 /km gevraagd. In deze prijs zijn volgende zaken inbegrepen:

  • Brandstof
  • Verzekering
  • Taksen
  • Slijtage van de wagen

Winst maken door te carpoolen mag niet, want dan zal de BA-verzekering de kosten bij schade niet vergoeden. Bij winst wordt de dienst beschouwd als beroepsmatig vervoer en dan moet je onder meer een rijgeschiktheidsattest kunnen voorleggen. ​

​Er is schade: wie is er gedekt?

Er kunnen twee verzekeringen dekking bieden bij een schadegeval:

​De arbeidsongevallenverzekering wanneer je carpoolt van of naar het werk

Zowel de bestuurder als de passagiers kunnen bij lichamelijke schade rekenen op de kostenvergoeding van de arbeidsongevallenverzekering.

Wist je dat…

Volgens de arbeidsongevallenverzekering korte omwegen zijn toegelaten. Dat betekent dat je tijdens het carpoolen je zoon of dochter mag afzetten in de crèche bijvoorbeeld. Een korte omweg maken om je collega’s op te pikken is dus ook toegelaten.

​De BA-verzekering te allen tijde

Een BA-verzekering afsluiten is verplicht als bestuurder van je auto. De BA-verzekering vergoedt derden bij een schadegeval. Als jij verantwoordelijk bent voor een ongeluk dan zijn ook de passagiers gedekt bij lichamelijke letsels, maar jij als bestuurder niet. Eventueel andere betrokkenen worden zowel voor materiële als lichamelijke schade vergoed door je BA-verzekeraar.

Let op…

Breng je verzekeraar op de hoogte van het beroepsmatig gebruik van je auto en het carpoolen. Op die manier kan hij een correcte risico-inschatting maken.

Welke aanvullende verzekeringen moet je overwegen?

Aangezien een BA-verzekering de materiële schade aan je auto niet dekt als je in fout bent, kan je een omniumverzekering afsluiten. Als bestuurder verzeker je jezelf bij lichamelijke letsels door een bestuurdersverzekering af te sluiten. Goede afspraken maken goede vrienden, dus spreek met de carpoolers een financiële regeling af wanneer ze schade zouden toebrengen aan je wagen. Een rechtsbijstandverzekering staat je bij wanneer jullie toch niet tot een akkoord zouden komen.

De passagiers kunnen overwegen om een BA familiale af te sluiten. Zodoende zijn ze verzekerd wanneer ze schade zouden toebrengen aan de auto. De lichamelijke letsels bij passagiers worden gedekt door de BA-verzekering, ook kledijschade en schade aan accessoires zoals een gehoorapparaat of een bril.

Welke formaliteiten breng je in orde voor het carpoolen?

Meestal kent de werkgever een woon-werkvergoeding toe. Dit is ook het geval wanneer je carpoolt, zowel voor de bestuurder als voor de passagiers. Een officieel bewijs van het carpoolen zorgt ervoor dat je daarbovenop een fiscaal voordeel krijgt. Via carpool.be druk je een attest af, dat zowel de werkgever als de werknemer ondertekenen. Voor bedrijfswagens geldt het fiscaal voordeel enkel als de wagen uitsluitend voor bedrijfsdoeleinden mag gebruikt worden. Op deze website vind je carpoolers die hetzelfde traject volgen als jij.

Carpoolen tijdens corona

De overheid raadt aan om verplaatsingen zoveel mogelijk alleen te doen en buiten de piekuren. De algemene regel luidt dat je anderhalve meter afstand moet bewaren tussen passagiers en een mondmasker moet dragen. De hoeveelheid toegelaten personen in de wagen hangt uiteraard af van de auto zelf. Deze regels gelden niet voor personen binnen je gezin. Kan je geen anderhalve meter afstand bewaren? In dat geval behoren de carpoolers tot je sociale bubbel. Desalniettemin moeten volgende zaken gerespecteerd worden:

  • ​Ontsmet je handen vooraleer je de auto betreedt.
  • Probeer steeds anderhalve meter afstand te bewaren.
  • Verlucht de wagen regelmatig door ramen te openen.
  • Draag een mondmasker tijdens de rit.
  • Voel je je een beetje ziek? Neem geen risico’s en blijf thuis.
  • Nies en hoest in je elleboog.