Met de auto naar het buitenland

Huur je een auto in het buitenland of ga je met je eigen wagen op reis? De regels kunnen overal verschillen, daarom ben je beter op de hoogte van enkele praktische zaken zoals de verplichte veiligheidsaccessoires of de regels in verband met lage emissiezones.

Op vakantie met de auto

Ga je op vakantie? Misschien overweeg je wel om met de auto te reizen. Een auto ter beschikking hebben kan heel handig zijn in afgelegen streken zoals de Provence. Gebruik deze handige checklist om je optimaal voor te bereiden op je autoreis.

Ik neem mijn groene kaart mee

Je moet een aantal documenten standaard in je auto liggen hebben, waaronder de groene kaart. Dit officieel verzekeringsbewijs verandert vanaf 1 juli 2020 van vorm. Het verzekeringsbewijs kan je digitaal bewaren of afdrukken op een wit A4 papier. In sommige landen is het echter verplicht een papieren versie te bewaren. Leg dus voor de zekerheid een afgedrukt verzekeringsbewijs in het handschoenenkastje van je auto vooraleer je op reis vertrekt. Hieronder vind je een opsomming van alle verplichte documenten:

  • Groen kaart als bewijs van verzekering
  • Europees aanrijdingsformulier
  • Inschrijvingsbewijs
  • Keuringsbewijs voor auto’s ouder dan 4 jaar
  • Identiteitskaart
  • Rijbewijs​

Is mijn autoverzekering geldig in het buitenland?

In principe is je autoverzekering geldig in heel Europa en in het Middellandse Zeegebied. Op je verzekeringsbewijs vind je de landen terug waarin je verzekering geldig is. Staat je bestemming niet op de groene kaart? Je kan aan je verzekeraar een tijdelijke uitbreiding aanvragen.

Er zijn ook enkele aanvullende verzekeringen die hun nut kunnen bewijzen op reis. Met name de bijstandsverzekering is erg interessant op reis, omdat veel verzekeraars vaak zowel voertuig-als personenbijstand leveren.

Moet ik een verzekering afsluiten* voor mijn camper/mobilhome, caravan of aanhangwagen?

Je moet altijd een extra BA-verzekering afsluiten voor je camper/mobilhome. Deze voertuigen worden niet getrokken door een auto, maar hebben daarentegen zelf een stuurcabine.

Voor een caravan of aanhangwagen zijn de regels meer genuanceerd. Je moet wel een aparte verzekering afsluiten voor je caravan of aanhangwagen in volgende gevallen:

  • De caravan of aanhangwagen is losgekoppeld van het trekkend voertuig. Het trekkend voertuig is meestal de auto die verplicht een BA-verzekering moet afsluiten.
  • De caravan of aanhangwagen is zwaarder dan 750kg. ​

Auto huren: waar moet je op letten bij huurauto’s in het buitenland?

Ga je niet met je eigen auto op reis, maar ga je een auto huren? Ook bij huurauto’s zijn er enkele documenten en veiligheidsaccessoires die aanwezig moeten zijn in de auto, zodat je veilig de weg op kan. Alles hangt natuurlijk af van het land waarin je verblijft. Lees hier wat de verplichte veiligheidsaccessoires zijn van de populairste vakantiebestemmingen. Lees deze handige tips met betrekking tot auto’s huren.

Lage emissiezone

De lage emissiezones hebben in Brussel, Gent en Antwerpen hun intrede al gedaan. Heel wat steden in het buitenland hebben milieuzones afgebakend. In elk land zijn de regels anders voor wat betreft het type auto dat zo’n emissiezone binnen mag. Sommige landen werken aan de hand van milieustickers, andere landen verbieden het voor vervuilende auto’s om bepaalde zones in de stad binnen te rijden. De regels voor lage emissiezones zijn voor populairste vakantiebestemmingen dus niet overal hetzelfde.

Een GPS is onmisbaar geworden wanneer je op reis vertrekt met de wagen. Nooit meer urenlang turen naar wegenkaarten dankzij je navigatiesysteem. Zit er een flitswaarschuwing in je gps ingebouwd of gebruik je een app die deze functie aanbiedt? In bepaalde landen is zo’n flitswaarschuwing verboden en kan je er dan ook voor beboet worden.

Gevarendriehoek, verbanddoos & fluovestje: veiligheidsaccessoires auto

Heb je een fluovestje, brandblusser, gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampjes en reservewiel nodig als je met de auto naar het buitenland gaat? De verplichte veiligheidsaccessoires zijn voor niet elke populairste vakantiebestemming, zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland, Nederland of Italië, hetzelfde.

Schade aan je auto op vakantie

Wat moet je doen bij een ongeval in het buitenland? De layout van het Europees aanrijdingsformulier is in heel Europa hetzelfde, daardoor herken je heel gemakkelijk wat je in elk vakje moet schrijven. Daarnaast bestaat er de internationale app assisto, ontwikkeld in 15 talen, waardoor je heel gemakkelijk een schadegeval kan aangeven. Klik door naar de App Store van Apple of de Google Play Store om de app te downloaden.

Duiken er echter problemen op met de tegenpartij? Met een rechtsbijstandverzekering kan je rekenen op rechtsbijstand als er een discussie zou ontstaan.

Internationaal rijbewijs

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig in de 28 EU-lidstaten: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Maar wanneer heb je dit wel nodig? De praktijk leert dat je dit slechts in enkele gevallen nodig het. De regels zijn verschillend naargelang de bestemming. Je kan dit opzoeken op de overheidswebsite van het land in kwestie. Meestal wanneer je voor een lange periode in een land verblijft (> 6 maanden) heb je een internationaal rijbewijs nodig.

Heb je een internationaal rijbewijs nodig? Je kan hiervoor bij je stad-of gemeentehuis terecht. Volgende zaken moet je meenemen:

  • een recente pasfoto;
  • je identiteitskaart;
  • Belgische rijbewijs.

Het internationaal rijbewijs is vanaf de uitreikingsdatum drie jaar geldig.

Auto importeren

Wil je een auto importeren vanuit het buitenland? Tweedehandswagens zijn vaak een pak goedkoper in Duitsland. Geen verrassing dus dat veel mensen een auto importeren vanuit Duitsland.

Voor een lange tijd in het buitenland verblijven

Je hebt al maanden op voorhand een wereldreis gepland. Je kan je geld dubbel en dik gebruiken, dus bespaar op je autoverzekering door een tijdelijke schorsing aan te vragen. Ook voor mensen die overwinteren in het buitenland kan dit interessant zijn. Vraag aan je verzekeraar of dit een optie is.

* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Mijnvergelijker.be