Een zorgeloze autovakantie naar de sneeuw

Ga je binnenkort op wintersport? Niet alleen een degelijke ski-uitrusting is belangrijk, goed voorbereid vertrekken zorgt voor een ontspannen vakantie. Lees hieronder alles over de belangrijkste aandachtspunten.

Veiligheidsaccessoires

Net zoals in België is het in andere landen van Europa verplicht om een aantal veiligheidsaccessoires in je auto te hebben. Een overzicht van de verplichte accessoires per land vind je hier.

Speciale verkeersregels

Niet alle verkeersregels zijn dezelfde als in België. In Frankrijk riskeer je bijvoorbeeld een fikse boete als je de flitswaarschuwing van je GPS niet hebt uitgezet. Ook de waarschuwingen via je smartphone moeten uitgeschakeld zijn. In de bergen heeft het stijgend verkeer voorrang op het dalend verkeer. Bij een aanrijding bevinden de gegevens van de Franse tegenpartij zich op de voorruit van zijn voertuig.

In Oostenrijk zijn dashcams verboden, flitswaarschuwingen via GPS en GSM zijn wel toegestaan. Op bergwegen heeft dalend verkeer voorrang op stijgend verkeer. Op smalle bergwegen moet de chauffeur die het makkelijkst kan uitwijken of terugrijden, voorrang verlenen.

In Zwitserland is het niet voldoende om de flitswaarschuwingen op GPS, GSM en tablet uit te schakelen, de toepassingen of apps moeten van het toestel verwijderd worden. Stijgend verkeer heeft op bergwegen voorrang op dalend verkeer, tenzij de stijgende auto zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

In Italië heeft op smalle wegen het zwaardere voertuig (bijvoorbeeld een camper) voorrang op het lichtere voertuig (bijvoorbeeld een personenauto). Bij gelijkwaardige voertuigen moet de bestuurder van het voertuig uitwijken dat zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt. Op bergwegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer tenzij het stijgende voertuig zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt.

Duitsland en Oostenrijk verplichten een “Rettungsgasse”, het vrijhouden van een gang op de rijbaan voor de reddingsdiensten bij een ongeval of file. In Zwitserland is dit niet verplicht, het is er wel de gewoonte om dit te doen.

Autovignet

Voor sommige Europese landen heb je een autovignet nodig. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wintersportlanden:

Land Autovignet Tol in tunnels Opmerkingen
Oostenrijkja, 16 euro voor een 10-dagen vignet * Ja, in sommige tunnels en op sommige snelwegen
Zwisterland Ja, 40 CHF * Ja, in sommige tunnels “Heavy vehicle charge” voor voertuigen > 3.500 kg en campers
Frankrijk Nee, tol op autosnelwegen Ja, op sommige bruggen en in sommige tunnels Dakkoffer op de auto kan aanleiding zijn voor hoger toltarief
Italië Nee, tol op autosnelwegen Ja, in sommige tunnels

*prijzen onder voorbehoud van wijzigingen 

​Een autovignet kan je meestal online kopen vóór je vertrek, of bij een VAB-verkooppunt. Het autovignet voor Zwitserland is 14 maanden geldig. Het vignet voor 2022 is geldig van 1 december 2021 tot en met 31 januari 2023.

Winterbanden en sneeuwkettingen

In de volgende landen zijn winterbanden verplicht:

LAND WETGEVINGPERIODE OPMERKING
BelgiëNiet verplicht
Duitsland Verplicht in winterse omstandigheden Geen vaste data Winterbanden moeten steeds voorzien zijn van alpinesymbool
Frankrijk Verplicht in de 5 grote berggebieden: Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen. Ook verplicht op Corsica. Gebruik van sneeuwkettingen wordt aangeduid door verkeersbord. Geen sneeuwkettingen toegestaan op autosnelwegen. Winterbanden moeten steeds 3,5 mm profieldiepte hebben
Italië In bepaalde gebieden aanbevolen, in andere verplicht 15 oktober tot 15 april Val d’Aosta: winterbanden op de auto of sneeuwkettingen bij hebben.
Luxemburg Winterbanden niet verplicht. De banden moeten wel aangepast zijn aan de omstandigheden
Oostenrijk Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen altijd bij hebben in de auto 1 november tot 15 april Minimale profieldiepte 4mm, verplichte vermelding op de banden M+S. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht
Zwisterland Winterbanden niet verplicht maar banden moeten aangepast zijn aan winterse omstandigheden Verkeersborden geven aan waar winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn

Bijstand bij pech of ongeval

Op een bijstandsverzekering kan je beroep doen na een ongeval of bij autopech. De bijstandsverzekering kan zorgen voor bijstand aan het voertuig, bijvoorbeeld het takelen van de auto na een ongeval. Daarnaast kan er ook personenbijstand voorzien zijn, bijvoorbeeld de passagiers die na een ongeval naar huis worden gebracht als de wagen geïmmobiliseerd is. Bijstand na een ongeval zit meestal inbegrepen in de omnium verzekering van je auto. De situaties waarin verzekeraars bijstand verlenen, kunnen echter verschillen. Niet alle verzekeraars voorzien immers bijstand bij een ongeval in het buitenland, of er zijn beperkingen. Ook bijstand na autopech is niet bij elke verzekeraar gewaarborgd. Kijk daarom altijd goed de algemene voorwaarden van je polis na. Voorziet je autoverzekeraar niet de bijstand die je nodig hebt voor je skivakantie, dan kan je vaak via een aanvullende verzekering de bijstandsverzekering toevoegen aan je auto.

6 tips voor een zorgeloze wintersport vakantie vind je op onze Blog