Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Datassur

Datassur is een economisch samenwerkingsverband, opgericht door verzekeringsondernemingen. Wie ze zijn en wat ze doen, lees je hieronder.

Wie is Datassur?

Datassur werd in 1996 opgericht op initiatief van de verzekeringsondernemingen en telt vandaag 45 leden. De leden van alle verzekeringstakken samen vertegenwoordigen ongeveer 90% van de markt.

Wat doet Datassur?

Datassur draagt in eerste instantie bij tot een versnelde schaderegeling. Hier hebben alle partijen baat bij.

Datassur verzorgt het administratieve en informaticabeheer van de RDR-compensatiekas. RDR staat voor Règlement Direct/Directe Regeling en is ontwikkeld door verzekeraars om slachtoffers van een verkeersongeval sneller te vergoeden. In de praktijk houdt dit in dat de BA-verzekeraar van de niet-aansprakelijke bestuurder, voor rekening van de verzekeraar van de tegenpartij een expert zal aanstellen voor de begroting van de schade en zijn verzekerde zal vergoeden wanneer aan de voorwaarden van de conventie voldaan is. De verzekeraar verhaalt dan de schade op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij.

Ook het beheer van schadegevallen die zich baseren op de regels van de BCE-conventies valt onder de bevoegdheid van Datassur. De BCE-conventie is een overeenkomst afgesloten met instellingen van openbaar nut zoals: Infrabel, Telenet, Proximus, Infrax… Deze conventie maakt een versnelde vergoedingsprocedure mogelijk als ten minste één van de partijen zich verbonden heeft aan deze conventie.

Voor verzekeraars is het van cruciaal belang om een verzekeringsaanvraag correct te kunnen beoordelen alvorens deze te aanvaarden. Datassur beheert daarom een aantal databanken, om verzekeraars in staat te stellen een correcte inschatting te maken van het risico dat ze verzekeren. Het gaat hier niet alleen om schadegevallen uit het verleden, maar ook over de betalingshistoriek van de kandidaat verzekerde. Deze bestanden, zoals de RSR lijst bevat informatie die uitsluitend gebruikt mag worden voor professionele doeleinden. De streng beveiligde gegevens geven meer uitleg over het verleden, en bieden aan verzekeraars meer waarborgen voor de toekomst.