Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Premiestijging

De berekening van je premie wordt gebaseerd op verschillende elementen die het risico kunnen vergroten of verkleinen. Ontdek hieronder welke factoren dit zijn.

Factoren die je premie beïnvloeden

Hoe hoog of hoe laag de premie van je autoverzekering is, hangt af van een aantal factoren. We sommen de belangrijkste zaken die een invloed op je premie hebben hieronder op:

​Vermogen

Hoe groter het vermogen (kW) van je auto, hoe duurder de premie. Wagens met een hoog vermogen worden als meer risicovol beschouwd. De premie van je blitse sportwagen zal dus hoger zijn dan de premie van een kleine stadswagen.

​Catalogusprijs

Hoe duurder de wagen die je koopt, hoe hoger het bedrag dat je moet verzekeren in de omnium-formules, en dus hoe duurder de verzekeringspremie. De verzekerde waarde bepaalt de schadevergoeding die je zal ontvangen bij totaal verlies of diefstal van je wagen.

Leeftijd van de verzekeringnemer

Hoe ouder je bent, hoe langer je je rijbewijs hebt, hoe meer rijervaring je kan voorleggen. Dit speelt in je voordeel bij de berekening van de premie voor je autoverzekering. De premie voor jonge bestuurders zal dus heel vaak hoger liggen dan voor bestuurders met slechts enkele jaren rijervaring.

Woonplaats

Waar je woont, speelt ook een rol. Drukke steden vormen volgens de statistieken een hoger risico en zorgen dus voor een hogere premie. Ook de waarborg diefstal zal in drukke stedelijke gebieden meer kosten dan in landelijke gebieden, aangezien de criminaliteit in de stad doorgaans groter is dan op het platteland.

Schadeverleden

Je rijgedrag uit het verleden, bepaalt de toekomstige premie van je autoverzekering. Heb je de voorbije jaren geen ongevallen veroorzaakt? Verzekeraars beschouwen je als een voorbeeldige bestuurder en belonen je hiervoor met een korting op je premie. Heb je daarentegen verschillende ongevallen veroorzaakt, dan schatten verzekeraars het risico hoger in, en rekenen dus een duurdere premie aan.

Aantal kilometer per jaar

Dit speelt ook een rol. Hoe meer je op de baan bent, hoe groter het risico op een ongeval en dus hoe hoger je verzekeringspremie. Rij je weinig kilometers dan is een kilometerverzekering vaak een interessante optie. Op het eind van de rit betaal je enkel de werkelijk gereden kilometers en kan je dus een flinke duit besparen.

Wanneer stijgt of daalt je premie?

In de loop van de verzekeringsperiode kan je premie door de verzekeraar worden aangepast.

Verzekeringspremies worden geïndexeerd. Dit betekent niet noodzakelijk dat je premie elk jaar duurder wordt. Wanneer de verzekeraar een tariefwijziging doorvoert, moet hij je hiervan op de hoogte brengen. Ga je niet akkoord met deze wijziging, dan kan je de polis opzeggen binnen de 3 maanden nadat de verzekeraar je op de hoogte heeft gebracht. Zeg je je contract om deze reden op, let er dan op dat je premie niet automatisch wordt betaald, en zeg dus ook je domiciliëringsopdracht op. Betaal je de premie wel, dan verlengt je verzekeraar je contract automatisch met een jaar. Vermeldt in je opzegbrief steeds duidelijk dat de tariefverhoging de reden is voor de opzeg van je polis.

Wanneer je een ongeval veroorzaakt hebt, wordt je premie in de meeste gevallen ook duurder. De mate waarin de premie zal stijgen, hangt af van de verzekeraar. Daarom is het soms interessant om, voor kleine schadegevallen, geen beroep te doen op je verzekering. Sommige verzekeraars belonen bestuurders die al lange tijd geen schadegeval hebben gehad met een joker die je kan inzetten als je nadien wel een ongeval veroorzaakt. Deze joker zorgt ervoor dat je premie niet zal stijgen na een ongeval in fout. Soms is deze joker geldig voor een aantal jaren, soms zelfs levenslang.

Het hoeft niet altijd in je nadeel te zijn, je verzekeringspremie kan ook dalen. Door te rijden zonder ongevallen te veroorzaken, dalen je bonus-malus treden. Deze daling zorgt er ook voor dat je premie goedkoper wordt.