Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De prijs van een autoverzekering berekenen

Een gunstige premie kan doorslaggevend zijn om een bepaalde autoverzekering af te sluiten*. Om de prijs van je autoverzekering te berekenen, worden heel wat elementen in rekening gebracht. Deze elementen zijn afgestemd op jouw situatie, waardoor de prijs van een autoverzekering heel persoonlijk is. Kom hier te weten hoe de premie van je autoverzekering wordt berekend.

Autoverzekering berekenen: hoe gebeurt dat?

De prijs van een autoverzekering wordt berekend aan de hand van verschillende persoons- en voertuiggegevens waaronder:

  • Cataloguswaarde: dit is de prijs van de auto in nieuwe staat, met opties en zonder kortingen.
  • Vermogen: het vermogen (PK/kW) van je wagen bepaalt mee de hoogte van je premie. Hoe krachtiger de motor van je auto, hoe duurder je premie wordt.
  • Leeftijd hoofdbestuurder: jonge bestuurders met weinig rijervaring zullen meestal een hogere premie betalen. Oudere bestuurders vormen statistisch gezien een groter risico op schade. Vanaf een bepaalde leeftijd zal je premie niet meer dalen of zelfs stijgen.
  • Adres: wanneer je in een drukke stad woont, is het risico op schade voor de verzekeraar hoger, dan wanneer je in een landelijke gemeente woont. Jouw woonplaats beïnvloedt dus ook de hoogte van de premie voor je autoverzekering.
  • Schadevrije jaren: hoe meer jaren je rijdt zonder schade, hoe lager je bonus malus trede. Een lagere bonus malus vermindert je premie.
  • Aantal kilometers: hoe meer kilometers je rijdt, hoe groter de kans op een ongeval. Een hoog aantal jaarlijkse kilometer zal dus voor een hogere premie zorgen.
  • Betalingstermijn: een jaarlijkse premiebetaling is meestal goedkoper dan een gespreide betaling.

Hoe kan ik de prijs-kwaliteitsverhouding te weten komen?

Besparen op de prijs van je autoverzekering is een goed idee, besparen op de kwaliteit niet. Wij bij Mijnvergelijker.be zorgen ervoor dat je niet alleen een goedkope, maar ook een verzekering met goede polisvoorwaarden afsluit. Mijnvergelijker.be heeft een prijs-kwaliteitscore ontwikkeld op basis van de prijs, de polisvoorwaarden, de franchise, het klantcijfer en het afsluitgemak. Deze score wordt voor elke verzekering weergegeven. Lees hier meer over de prijs-kwaliteitscore.

Welke bijkomende kosten zijn er naast de autopremie?

Er komt heel wat kijken bij het rijden met een auto. Er zijn zowel variabele als vaste kosten die je in rekening moet brengen. Naast de aankoop van je auto en de prijs van je autoverzekering zal je ook steeds wegenbelasting en benzine kosten hebben.

Hoe kan je besparen op je autoverzekering?

Heb je al een autoverzekering? De kans is groot dat je toch kan besparen op je autopremie door over te stappen naar een andere verzekeraar:

​Vergelijk regelmatig

De mens is een gewoontedier. Éénmaal ze een verzekeraar gekozen hebben, blijven ze deze trouw. Maar je auto wordt ouder, premies veranderen, je schadevrije jaren stijgen en de markt blijft in ontwikkeling. Al deze elementen zorgen ervoor dat je een betere premie kan krijgen. Vergelijk je autoverzekering dus regelmatig.

​Welke dekking kiezen?

Bij de keuze van de waarborg, moet je vooral rekening houden met de leeftijd van je auto:

Auto van 0 tot 5 jaar Full omnium
Auto van 6 tot 10 jaar Mini omnium
Auto ouder dan 10 jaar BA-verzekering

Hoe nieuwer je auto, hoe meer baat je erbij hebt om een full omnium verzekering af te sluiten. Deze waarborg vergoedt namelijk alle schade aan je auto, ook als je zelf een ongeval veroorzaakt. De cataloguswaarde van de auto bepaalt de premie van je full omnium verzekering. Op die manier zal je altijd, bij totaal verlies of diefstal van de auto, een gelijkaardige wagen kunnen kopen.

​Hoger eigen risico

Wanneer je een omniumverzekering afsluit, wordt er een franchise bepaald in het verzekeringscontract. De franchise of vrijstelling is het bedrag dat je zelf zal moeten betalen bij eigen materiële schade. Sommige verzekeraars bieden een verzekering aan zonder franchise, in ruil voor een duurdere premie. Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk. Hoe hoger je de franchise of het eigen risico neemt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Check goed hoeveel je daarmee bespaart. Is de lagere autopremie de moeite waard rekening houdend met het hoger eigen risico?

Waarom een autoverzekering afsluiten* via Mijnvergelijker.be?

Bij Mijnvergelijker.be vergelijken we voor jou de verzekeringen van onze partners op prijs en kwaliteit. Hulp nodig bij de berekening van je autoverzekering? Onze experten staan dagelijks voor je klaar om je te helpen met je vragen.

* Vind hier meer info omtrent het afsluiten via Mijnvergelijker.be