Onverzekerd rijden

In België is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) voor je auto verplicht. Hieronder lees je alles over wie de auto moet verzekeren en wat de gevolgen zijn als je niet verzekerd bent.

Wie moet de auto verzekeren?

In eerste instantie is het de eigenaar die zijn wagen moet verzekeren. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht om de andere weggebruikers te beschermen, die het slachtoffer worden van een verkeersongeval dat jij veroorzaakt.

De verplichting geldt echter voor elke bestuurder van een auto. Wanneer je de auto van een vriend leent, je veroorzaakt een ongeval en je vriend blijkt niet verzekerd te zijn, dan ben jij als bestuurder aansprakelijk. De wet laat immers toe om ook de bestuurder van een onverzekerd voertuig te bestraffen.

Je bent ook verplicht om het verzekeringsbewijs (vroeger de groene kaart) altijd bij je te hebben. Dat kan op papier of digitaal op je smartphone.

Welke straffen staan er op onverzekerd rijden?

Wanneer je bij een controle betrapt wordt op onverzekerd rijden, riskeer je een boete van 800 tot 8000 euro. Er kan ook een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar worden opgelegd en zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden. De politie kan ook je auto in beslag nemen tot je een verzekeringsbewijs kan voorleggen dat minstens drie maanden geldig is. Bovenop de boete of straf, zal je ook de takel- en stallingskosten bij de takelfirma moeten betalen.

Wat als je een ongeval veroorzaakt met een onverzekerde wagen?

Als je in fout bent bij een ongeval en de auto waarmee je rijdt is niet verzekerd, dan zal de tegenpartij voor de vergoeding van de schade bij jou komen aankloppen. Je zal dus met andere woorden de schade van de tegenpartij uit eigen zak moeten betalen.

Ter info:

De gemiddelde schade bij een ongeval met een gewonde bedraagt zo’n 17.000 euro.

Wat als je zelf het slachtoffer bent van een ongeval met een onverzekerde auto?

Als je zelf een omniumverzekering hebt voor je auto, dan zal je verzekeraar je uitbetalen als je het slachtoffer van een ongeval bent. Jouw verzekeraar zal de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Is de tegenpartij niet verzekerd, dan zal de verzekeraar, eventueel via gerechtelijke weg, de schade proberen terugvorderen van de tegenpartij zelf. Je moet je dus in dat geval zelf geen zorgen maken.

Heb je enkel een mini omnium– of BA-verzekering, dan moet je zelf het nodige doen om de kosten van de herstelling van je auto, en eventuele medische kosten van jezelf of je passagiers te laten terugbetalen door de tegenpartij. Als je naast je mini omnium- of ba-verzekering ook een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, dan kan je daarop beroep doen voor juridisch advies. In het slechtste geval kan je een advocaat aanstellen om de kosten via gerechtelijke weg te recupereren. Je rechtsbijstandsverzekering komt dan tussen in de kosten. In welke kosten ze tussenkomt en voor welk bedrag, vind je terug in de algemene voorwaarden van je polis.

Wanneer je het slachtoffer bent van een ongeval met een onverzekerde wagen, kan je ook aangifte doen bij het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds. Je zal dan moeten bewijzen dat de tegenpartij in fout was bij het ongeval. Je kan hiervoor het aanrijdingsformulier gebruiken. Verklaringen van getuigen van het ongeval en foto’s van sporen op de rijbaan kan je gebruiken om je eis tot schadevergoeding te ondersteunen.