Glasbreuk

Wat is glasbreuk? En hoe kan ik me hiervoor verzekeren?

De aanvullende waarborg glasbreuk

Onder glasbreuk wordt niet alleen de schade aan de voorruit verstaan, maar ook aan de zijruiten, de achterruit en het glazen dak van je auto. Sommige verzekeringen vergoeden zelfs de schade aan de lampen en spiegels van je auto.

De waarborg glasbreuk is geen onderdeel van de verplichte BA-verzekering, maar maakt deel uit van de mini omnium en full omnium verzekering. Schakel je dus na een aantal jaren over van een full omnium verzekering naar een mini omnium, dan behoud je dus wel de aanvullende waarborg glasbreuk. Ook al is je wagen dus al enkele jaren oud, toch kan je hem blijven verzekeren tegen glasbreuk. Een goed idee, want een kapotte voorruit kost je al gauw een flink bedrag.

Niet enkel de voorruit

De meest voorkomende aangiftes in de glasbreukverzekering zijn die van sterretjes in de voorruit veroorzaakt door een opspringend steentje. Bij een sterretje kleiner dan een stuk van twee euro kan de voorruit hersteld worden, bij grotere barsten moet ze vervangen worden. Een zijruit kan echter niet hersteld worden, hier is altijd een vervanging nodig. Ook een achterruit wordt doorgaans niet hersteld, maar meteen vervangen. Zijruiten en achterruiten bestaan immers uit een ander soort glas, dat meteen verbrijzelt.

Sommige verzekeringen gaan nog een stapje verder en dekken ook de lampen en spiegels van je auto onder de waarborg glasbreuk. Een handige extra, maar hou er wel rekening mee dat, aangezien het hier gaat om kleinere bedragen, je volgende premie kan stijgen naar aanleiding van deze schadeaangifte.

Franchise of niet?

De meeste autopolissen rekenen geen franchise aan bij een aangifte in de waarborg glasbreuk. Wel kan het zijn dat je de schade moet laten herstellen door een hersteller waarmee de verzekeraar een overeenkomst heeft. Kijk hiervoor je polis goed na alvorens je een hersteller contacteert.