Page Slug: huurder-appartement

Brandverzekering huurder

Net zoals de meeste verzekeringen is ook de brandverzekering voor huurders soms wat ingewikkeld. Wat dekt deze verzekering nu precies? En hoe zit het met de kleine lettertjes? Wat de brandverzekering voor huurders precies inhoudt, lees je op deze pagina. Zo weet je aan wat je je kan verwachten in het geval van schade.

Moet als huurder verplicht een brandverzekering nemen?

Afhankelijk van gewest is een brandverzekering verplicht of niet. Zo moet je als huurder in Vlaanderen sinds 1 januari 2019 verplicht een brandverzekering afsluiten. Deze dekt enkel de schade aan het gebouw. Wie als huurder ook zijn inboedel wil verzekeren, moet hiervoor een inboedelverzekering nemen. De wetgeving verschilt niet alleen per gewest, maar ook tussen huurders en verhuurders (eigenaren). Krijg hieronder een getailleerd overzicht.

Wat moet je brandpolis als huurder verplicht dekken?

Een brandverzekering voor huurders dekt een aantal basiswaarborgen. Daarbij is het cruciaal dat volgende dekkingen zeker zijn inbegrepen. Deze dekkingen zijn wettelijk verplicht.

  • Brandschade: met een brand gaat ongetwijfeld rook en roetschade gepaard. Daardoor kunnen de financiële kosten aardig oplopen, zeker als ook je buren schade lijden.
  • Waterschade: waterschade is verplicht gedekt in je brandverzekering. De meest voorkomende vorm van waterschade is schade ontstaan door een lek. De brandverzekering dekt vaak de kosten voor de opsporing van het lek en de gevolgschade. De herstelling van het lek zelf moet je meestal zelf betalen. Tip: lees altijd de algemene voorwaarden van de verzekering. Zo ben je op de hoogte wat betreft de uitsluitingen op terugbetalingen.
  • Huurdersaansprakelijkheid: als huurder heb je een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover de verhuurder. Je huurt namelijk zijn eigendom. Je moet zo goed mogelijk voor de woning zorgen en deze in de staat teruggeven waarin je de woning ontvangen hebt. Doordat jij een brandverzekering afsluit als huurder is de verhuurder er zeker van dat schade aan zijn woning wordt gedekt. We noemen de brandverzekering voor huurders daarom ook soms de huurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Brandverzekering bij appartementenverhuur

Zowel huurders als verhuurder (eigenaars) zijn in Vlaanderen verplicht een brandverzekering af te sluiten. De dekkingen voor deze twee verzekeringen is niet volledig hetzelfde.

  • Brandverzekering huurder: De brandverzekering van de huurder dekt enkel de schade veroorzaakt aan het appartement zelf. Zijn inboedel is dus niet verzekerd, tenzij de huurder een inboedelverzekering afsluit. Ook de brandverzekering van de eigenaar komt niet tussen voor schade aan de inboedel van de huurder. Kortom: de huurder verzekert zich in werkelijke waarde. Deze waarde houdt rekening met de veroudering.
  • Brandverzekering verhuurder: De verhuurder sluit een blokpolis af. Dit is een (brand)verzekering voor een gebouw met meerdere woningen van verschillende eigenaars. Zowel privédelen (appartementen van de huurders) als gemeenschappelijke ruimtes zijn verzekerd. Hoeveel de verhuurder voor deze blokpolis moet betalen, hangt af van zijn aandeel in het appartementsgebouw. De huurder betaalt geen kosten voor de blokpolis. Kortom: de eigenaar verzekert zich in nieuwwaarde.

De huurovereenkomst bepaald grotendeels wie wat betaalt bij schade. Ga dus zeker na welke kosten voor jou als huurder en de verhuurder zijn.

Reglement van inwendige orde

Samenwonen met andere huurders in een gemeenschappelijk gebouw is niet altijd eenvoudig. Daarom wil Het Vlaams Woninghuurdecreet dit zo vlot mogelijk laten lopen. Sinds 1 januari 2019 is bijvoorbeeld een reglement van inwendige orde of reglement van orde in elk appartementsgebouw verplicht.

Reglement van inwendige orde

Het reglement van inwendige orde is een opsomming van afspraken en regels rond het gebruik van de gemeenschappelijke en privatieve delen van het gebouw. Het is het “huishoudelijk reglement” waar elke bewoner van het gebouw, dus ook de huurder, zich aan moet houden.

Een verhuurder van een appartementsgebouw is verplicht om een kopie hiervan bij het huurcontract te voegen. Zo is de huurder op de hoogte van de afspraken die gemaakt werden. De huurder moet zich houden aan de regels. Heb je als huurder geen exemplaar van het reglement ontvangen, dan kan je niet aansprakelijk worden gesteld als je tegen de regels zou zondigen.meest voorkomende afspraken die in het reglement worden opgenomen zijn:

  • Het gebruik van de lift: om beschadigingen aan de lift te voorkomen, mag je de lift vaak niet gebruiken om te verhuizen.
  • Het plaatsen van persoonlijke spullen in gemeenschappelijke delen: is meestal niet toegelaten omdat ze andere bewoners kunnen hinderen.
  • Geluidsoverlast
Brandverzekeringen vergelijken