Glasbreuk: wat houdt dat in?
Een brandverzekering dekt heel wat meer dan alleen brandschade, ook glasbreuk is in de polis voorzien. De vervanging van een gebroken ruit, zal dus vergoed worden door je verzekeraar. Krassen of afschilferingen in het glas worden meestal niet als glasbreuk beschouwd. Maar schade veroorzaakt door glasscherven dan weer wel. Denk maar aan glasscherven van een gebroken ruit die je parketvloer beschadigen. De vervanging van de beschadigde planken is voorzien in je woonverzekering.
Vervagingseffect
Moderne ramen hebben dubbele beglazing of zelfs 3-lagig glas voor betere isolatie. De verschillende glaslagen worden gescheiden door een afdichting. Als de afdichting niet meer 100% werkt, komt er vocht tussen de glaslagen en wordt je ruit ondoorzichtig. Dat noemt men het vervagingseffect. Dat komt bijvoorbeeld vaak voor bij dakvensters (denk aan het type Velux), maar ook bij gewone vensters. Ook bij deze schade kan je beroep doen op je brandverzekering. Sommige verzekeraars stellen wel voorwaarden aan de tussenkomst. Zo kan het zijn dat er in je polis vermeld staat dat de vensters niet ouder dan 20 jaar mogen zijn, of dat de schade niet door werken mag veroorzaakt zijn.
Gebouw versus inboedel
De brandverzekering voor het gebouw vergoedt dus de glasschade aan je woning. Daar valt ook het glas in deuren of keukenkasten in. Zij behoren immers tot het gebouw.
Een glazen tafelblad, het beeldscherm van je computer of televisie of de spiegels in je huis, behoren niet tot het gebouw, maar maken deel uit van je inboedel. Een inboedelverzekering voorziet ook glasbreuk, het is dus belangrijk om niet alleen je woning te verzekeren met een brandverzekering, maar ook je inboedel.
Voorbeeld:
Door een plotse windvlaag knalt de glazen deur van je woonkamer dicht en is het glas gebarsten. De brandverzekering van het gebouw zal de kosten van de vervanging van het glas vergoeden.