Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Zonnepanelen: tips voor aankoop en verzekering

Groene energie is door de jaren heen steeds populairder geworden. Grote oorzaak is de klimaatverandering. Hoe werken zonnepanelen en is schade verzekerd in je brandverzekering? Je leest het op deze pagina.

Zonnepanelen produceren energie: zo werkt het

Een zonnepaneel bestaat uit een heleboel zonnecellen. Een zonnecel is een dun plaatje, met een positieve lading en een dun plaatje met een negatieve lading. De plaatjes zijn meestal gemaakt van Silicum dat ervoor zorgt dat het invallende licht elektrische stroom op gang brengt. In tegenstelling tot wat je zou denken, moet er niet altijd zonlicht zijn om stroom op te wekken. Ook op een bewolkte dag produceert een zonnepaneel energie. Het rendement van zonnepanelen is wel lager in de winter, omdat het dan sneller donker is.

Voor- en nadelen

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Voor de aankoop en plaatsing moet je rekenen op een gemiddelde investering om en bij de 8.000 euro. Een forse factuur, maar zonnepanelen gaan wel lang mee. De gemiddelde levensduur zo’n 20 jaar. Het rendement van zonnepanelen is onder andere afhankelijk van de plek waar je ze plaatst op het dak. Soms is het moeilijk om de panelen op de meest ideale plek te installeren of ligt het dak niet op de zuidkant.

De plaatsing van zonnepanelen neemt meestal niet zo veel tijd in beslag. Vaak zijn ze binnen een dag operationeel. Deze milieuvriendelijke manier van energie opwekken vraagt heel weinig onderhoud en drukt bovendien je energiefactuur.

Terugdraaiende teller en injectietarief

Een analoge meter draait terug wanneer je een kWh stroom op het net injecteert. Voor het gebruik van het net betaal je het prosumententarief. Een kWh elektriciteit die je op een ander moment van het net haalt wordt op die manier gecompenseerd. Een analoge meter is dus de befaamde “terugdraaiende teller”. In januari 2021 heeft de Vlaamse regering beslist om het systeem van de terugdraaiende teller af te schaffen. Als overgangsmaatregel besliste de regering dat eigenaars van zonnepanelen die geplaatst werden vóór 1 januari 2021, hun analoge meter mogen behouden tot 2025.

Bij een digitale meter betaal je voor de elektriciteit die je van het net afneemt. Als je dus stroom verbruikt, terwijl je zonnepanelen er geen produceren, dan haal en betaal je stroom van het net. Produceer je stroom die je zelf niet verbruikt, dan injecteer je die op het net. Hiervoor ontvang je een injectievergoeding.

De overheid helpt een handje

Hoe meer particulieren en bedrijven (een deel van) hun eigen energie produceren, hoe minder de overheid moet investeren in energiebevoorrading. Bovendien zijn zonnepanelen milieuvriendelijk. Daarom wil de overheid de aankoop van zonnepanelen stimuleren door subsidies of premies toe te kennen. Of je recht hebt op een premie en hoeveel deze dan zal bedragen, hangt van verschillende factoren af. Welke premie je kan aanvragen is onder andere afhankelijk van het moment waarop je de investering doet en het bedrag van je investering.

Zonnepanelen gedekt in je brandverzekering?

De meeste verzekeraars dekken schade aan je zonnepanelen in de brandverzekering. Soms betaal je hiervoor een bijpremie, bij sommige verzekeraars zijn zonnepanelen standaard verzekerd. Informeer je verzekeraar wanneer je van plan bent om zonnepanelen te plaatsen. Zo weet je of het verzekerd kapitaal in je polis voldoende is en of je een bijpremie zal moeten betalen.