Strengere regelgeving sinds 1 juli
Op 1 juli van dit jaar zijn de regels rond roaming verstrengd. Zo moeten operatoren je voldoende info bezorgen als je in het buitenland gebruik maakt van ‘beldiensten met toegevoegde waarde’. Die benut je als je op je vakantieoord bijvoorbeeld belt naar servicenummers van verzekeringsmaatschappijen of klantendiensten van luchtvaartmaatschappijen. Iets wat zeker niet zo uitzonderlijk is, als bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij staakt en je in het buitenland belt om info te krijgen over je exacte vertrekuur. Voor die uitzonderingen krijg je echter meestal een ‘speciaal tarief’ per minuut aan je broek, en dat jaagt je telecomfactuur stevig de hoogte in.
Ook sommige ‘gratis nummers’ blijken in het buitenland helemaal niet gratis, en worden je gewoon met een toeslag aangerekend. Operatoren mogen je die uitzonderingen aanrekenen, maar ze moeten je op de hoogte brengen van die mogelijke extra kosten. Dat wil zeggen dat je dus een extra, gedetailleerd sms-bericht op je smartphone ontvangt als je de grens van België met een ander land oversteekt. Bovendien moet de sms linken naar een specifieke webpagina met meer uitleg over die speciale diensten en telefoonnummers.
Roaming binnen de Europese Unie
Vertoef je in een ander EU-land dan bel en surf je nog steeds aan binnenlandse tarieven. Bovendien krijg je een verwittiging alvorens je je pakketlimiet overschrijdt. Het gebruik van mobiel internet stopt zelfs als je extra kosten een bedrag van 60 euro overstijgen. Je kan die bescherming wel verwijderen, zodat je toch kunt verder blijven surfen. Sinds 1 juli van dit jaar werd bovendien een tweede limiet ingevoerd: 121 euro.
Heb je de bescherming van 60 euro opgeheven, dan wordt je mobiele verbinding tóch verbroken als je het bedrag van 121 euro overschrijdt. Dat gebeurt ook als je bijvoorbeeld een cruise maakt, en je smartphone per ongeluk overschakelt op een peperduur satellietnetwerk.
Roaming buiten de Europese Unie
Als je op reis gaat naar landen buiten de Europese Unie, zoals Zwitserland, dan gelden de gewone roamingtarieven. Let er dus goed op dat je smartphone niet automatisch overschakelt naar een Zwitsers netwerk, of je krijgt een torenhoge telecomfactuur in je bus!
Schakel dus best je 4G-verbinding uit, zet je smartphone in vliegtuigmodus en werk enkel met wifi. Idem als je met een cruiseschip of met het vliegtuig op vakantie gaat. Let ook goed op in de grensstreek met Monaco, Andorra of eilanden zoals Jersey die niet behoren tot de EU.
Op vakantie buiten de EU? Dit zijn de goedkoopste GSM-abonnementen met roaming-opties.