Waarom nog tv kijken via een decoder? Een overzicht per provider

Telenet moedigt zijn klanten op dit moment aan om over te stappen naar de Telenet tv-box, die volgens hen ‘de beste kijkervaring’ biedt. Maar is een decoder vandaag nog nodig? Of kijk je beter televisie via een app? We zochten het voor je uit.
Meer dan 60% van de Telenet tv-klanten heeft al de nieuwe Telenet tv-box in huis. Tegen het einde van dit jaar wil Telenet zoveel mogelijk klanten laten overstappen. Maar waarom zou je vandaag nog via een decoder televisie kijken? We onderzochten de mogelijkheden en de verschillen tussen de apps van alle operatoren.
Hoe zit het bij Telenet?
De tv-box van Telenet biedt de mogelijkheid om tot 200 uur televisieprogramma’s op te slaan, waarbij de opnames in de cloud worden bewaard. Deze blijven gedurende één jaar beschikbaar. Als je iets vergeet op te nemen, kan je via Terugkijk tv programma’s tot zeven dagen na uitzending opnieuw bekijken. Op bepaalde zenders, waaronder vtm en Play, is het niet langer mogelijk om reclameblokken door te spoelen.
Het beschikbare aanbod via de Telenet tv-app hangt af van het gekozen tv-pakket. Het Iconic-pakket omvat meer dan 90 zenders op zowel de app als de decoder. Bij het Flow-pakket gaat het om 28 zenders die via de app te bekijken zijn. Beide opties ondersteunen het terugkijken van uitzendingen tot zeven dagen, alsook het opslaan en onderweg afspelen van opnames. Bij Flow worden opnames 60 dagen bewaard.
Hoe zit het bij Scarlet?
Scarlet maakt gebruik van de tv Box v5 en v5c, waarbij tot 200 uur kan worden opgenomen in de cloud. Deze opnames blijven 60 dagen beschikbaar. Tot 11 juni 2024 werden opnames op versie 5 onbeperkt bewaard, maar dat is aangepast. De optie tv Replay geeft toegang tot programma’s van de voorbije 36 uur, waarvoor je extra betaalt. Voor wie reclame wil overslaan in niet-live uitzendingen is tv Replay+ nodig. Scarlet biedt verder geen tv-app. Het is daarom niet mogelijk om hier te vergelijken met andere aanbieders.
Hoe zit het bij Proximus?
De v7c-tv-box van Proximus, die uitgebracht werd in 2024, biedt een opnamecapaciteit van 200 uur in de cloud. De opnames worden 60 dagen bewaard. Via tv Replay is het mogelijk om programma’s tot zeven dagen na uitzending opnieuw te bekijken. Wie reclame wil overslaan, heeft daarvoor tv Replay+ nodig. Deze functie is niet standaard inbegrepen, in tegenstelling tot tv Replay, dat wel onderdeel uitmaakt van het Flex-abonnement.
Hoe zit het bij Orange?
Orange biedt de mogelijkheid om via de decoder tot 200 uur aan programma’s in de cloud op te nemen, of een jaar lang tot 250 uur. Standaard vervallen opnames na 60 dagen. Ook hier kijk je programma’s terug wanneer je wil.
Via de Orange tv-app zijn 70 zenders beschikbaar, hetzelfde aanbod als via de decoder. Ook opnames beheren op afstand is mogelijk. Orange tv Lite voorziet in een beperkt aanbod van maximaal 20 zenders. Dit is wel minder dan wat je voor de decoder krijgt.
En hoe zit het tenslotte bij BASE?
BASE ondersteunt opname tot 200 uur in de cloud, waarbij de opnames tot een jaar bewaard blijft. Programma’s zijn tot 36 uur na uitzending opnieuw beschikbaar. Het is mogelijk om door te spoelen, maar reclame kan hier niet overgeslagen worden. Via de BASE tv-app zijn 29 zenders beschikbaar en zijn functies als pauzeren, terugkijken, opnemen en afspelen van opnames mogelijk, vergelijkbaar met het aanbod via de decoder.
Lees meer over Vergelijken