Blog Technologie Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
2 min

De nakende komst van 5G staat voor een nieuw tijdperk van mobiele communicatie in onze samenleving. De nieuwste generatie mobiele netwerken wordt sneller, slimmer, stabieler en veiliger dan het huidige 4G. Maar hoe uiten die verschillen zich precies?

Voor de eerste generatie mobiele netwerken moeten we al terugkeren naar de jaren 80, toen 1G met analoge radiosignalen werkte. Die lieten eigenlijk weinig meer toe dan telefoneren. In de jaren 90 maakte 2G zijn opwachting, de eerste generatie mobiele netwerken die werkte met digitale radiosignalen en ook dataverkeer mogelijk maakte. Sms’en ging vlot, maar wie het internet op wilde, moest nog veel geduld oefenen.

De term 3G klinkt bekender in de oren, waarbij in de jaren 2000 mobiel breedbandverkeer een realiteit werd, met mobiel internet als haalbare kaart. Wie meer surfcomfort wou, schafte zichzelf een smartphone aan. Helemaal comfortabel werd mobiel internetten in de loop van het vorige decennium, toen 4G-netwerken voor een snelle mobiele breedbandverbinding zorgden. Dankzij die innovatie kan je vandaag vlot audio en video streamen op je smartphone.

Slices

Geen 4 zonder 5. De eerste proefprojecten rond 5G tonen veelbelovende resultaten, terwijl her en der al de eerste 5G-smartphones opduiken. Toegegeven, de meeste voordelen van 5G zullen in eerste instantie weggelegd zijn voor bedrijven en overheden, maar die zullen ook drastische wijzigingen aanbrengen in het dagelijks leven van Jan met de Pet. In de eerste plaats zorgt 5G voor een enorme sprong in snelheid: 5G werkt honderd tot tweehonderd keer sneller dan 4G. Een complete film downloaden op je smartphone duurt nauwelijks nog een fractie van een seconde. Zware datastromen komen zo dicht bij de gebruiker.

Het IoT – ofwel Internet of Things – is de drijvende kracht achter deze vijfde generatie mobiele netwerken. Vooral de mogelijkheid om het netwerk te ‘slicen’ maakt van 5G een echte gamechanger. Het 5G-netwerk laat zich in schijfjes opdelen, waarna het mogelijk is om zo’n schijf aan een specifieke toepassing toe te wijzen, bijvoorbeeld aan het gebruik van drones, een zelfrijdende auto of IoT-oplossingen. Bij 5G draait het ook om meer betrouwbaarheid en zo goed als geen latency, of vertraging in data-overdracht.

De praktijk

Dankzij 5G kunnen we straks quasi alles aansluiten op het internet en dus met elkaar verbinden. De voordelen zijn legio. Wij sommen er alvast enkele belangrijke op:

Levens redden: Op een 5G-verbinding zit geen storende vertraging. Daardoor kunnen chirurgen bepaalde ingrepen op afstand uitvoeren. Een 5G-netwerk laat bovendien toe om meer medische gegevens sneller te verzamelen, door te sturen en te verwerken. Bij medische noodgevallen, waar tijd van essentieel belang is, kan 5G levens redden.

Zelfrijdende auto’s: 5G maakt het mogelijk dat je auto volledig zelfstandig rijdt en zichzelf bestuurt. Zo win je een pak tijd om te werken, te ontspannen of zelfs een dutje te doen. Het 5G-netwerk wisselt razendsnel informatie uit, ook tussen voertuigen. Zo ziet jouw auto ook wat alle andere auto’s zien en kan het bijvoorbeeld een groepje fietsers – elk met een smartphone op zak – preventief detecteren. Veiliger verkeer kunnen we enkel toejuichen.

Ontspanning: Sportwedstrijden, concerten en andere evenementen wil je het liefst live meemaken. Met 5G kan dat nog sneller én beter. Je kan helemaal zelf bepalen wat je ziet en vanuit welk perspectief. Dankzij camera’s die allemaal 360°-beelden filmen kan je in Virtual Reality vanaf elk punt naar het evenement kijken. 5G maakt het bovendien mogelijk om die leuke ervaring meteen te delen met familie en vrienden die virtueel bij je zitten.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie