10 moeilijke verzekeringsbegrippen uitgelegd

Vrouw legt rijexamen af met rij-instructeur
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Geraak jij ook niet altijd wegwijs uit je verzekeringspapieren en de verschillende verzekeringsbegrippen die erop staan? Verzekeraars gebruiken vaak jargon, wat voor de gemiddelde Belg moeilijk te begrijpen is. Weet jij wat volgende verzekeringsbegrippen betekenen?

De 10 voornaamste verzekeringsbegrippen op een rijtje:

Abex-indexcijfer

Het Abex-indexcijfer is het cijfer dat verzekeraars gebruiken om de jaarlijkse premie van je woonverzekering vast te leggen. De index van de Associatie van de Belgische Experts (Abex) volgt de prijzen van de nieuwbouw. Omdat je na een brand je huis opnieuw moet kunnen bouwen met de vergoeding die je brandverzekeraar je uitkeert, evolueert de verzekerde waarde van je woning en dus ook de premie mee met de Abex-index. De Abex-index staat ook vermeld in je contract.

Afschrijving

Elk jaar neemt je auto in waarde af, dit noemen verzekeraars de afschrijving of waardevermindering. Dit drukt men uit met een bepaald percentage per maand of per jaar. Door de waardevermindering krijg je in het geval van een perte totale veel minder schadevergoeding betaald voor een auto die bijvoorbeeld 6 jaar oud is dan voor een wagen die 2 jaar oud is.

Europees aanrijdingsformulier

Het Europees aanrijdingsformulier moet je invullen na elk ongeval of om een schadegeval aan te geven waarbij er geen andere voertuigen zijn betrokken. Bijvoorbeeld: botsing tegen een boom of brand. Het is identiek in alle Europese landen. Het dient om de omstandigheden van het ongeval en de verantwoordelijkheid duidelijk vast te leggen. Nauwgezet invullen dus!

Ingebrekestelling

De ingebrekestelling is de officiële verklaring die zegt dat je je overeengekomen verplichtingen niet nagekomen bent. Een verzekeraar kan je ‘in gebreke stellen’ als je je jaarlijkse verzekeringspremie niet betaalt, en dat na het versturen van enkele schriftelijke herinneringen. Je riskeert dat je contract wordt opgezegd, en dat de verzekeraar weigert om de schade te vergoeden.

Loslopende dieren

De term vind je normaal gezien terug in elk autoverzekeringscontract full omnium of mini-omnium: als je een loslopend dier zoals een hert, een hond of een wild zwijn aanrijdt, dan ben je verzekerd voor de schade aan je auto. Dat is niet het geval als je enkel een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid hebt.

Natuurkrachten

Je woningverzekering maar ook je autoverzekering full omnium en mini-omnium verzekeren je tegen natuurkrachten, dus de schade door onder meer stormweer, lawines, sneeuwdruk, hagel, springvloed, overstromingen, een stormwind van minstens 80 kilometer per uur, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. De gewone autoverzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ dekt deze schade niet.

Opzegbrief verzekeringscontract

De schriftelijke melding die je moet doen per brief of e-mail wanneer je je verzekeringscontract wil opzeggen. Opgelet: dit moet minstens drie maanden vóór de jaarlijkse vervaldag gebeuren. Doe je dit niet, dan ben je nog voor een jaar verzekerd bij je huidige verzekeraar.

Schadeattest

Als je verandert van autoverzekeraar, dan moet je je nieuwe verzekeraar een schadeattest bezorgen. Het schadeattest geeft een gedetailleerd overzicht van de ongevallen die je de laatste vijf jaar hebt gehad. Op basis daarvan wordt je nieuwe verzekeringspremie berekend. Het schadeattest krijg je normaal gezien van je huidige verzekeraar als je je contract opzegt. Je kunt het ook downloaden via https://www.carattest.be/carattest/application/home met behulp van je identiteitskaart en een kaartlezer.

Franchise

De franchise of vrijstelling is het bedrag dat je zelf moet ophoesten bij een schadegeval waarvoor jij aansprakelijk bent. Het bedrag is terug te vinden in je contract voor de autoverzekering, de woningverzekering en de familiale verzekering.

Waardevastheid

De periode waarin de waarde van je voertuig gelijk blijft aan de oorspronkelijke verzekerde waarde, en er dus geen waardevermindering is. Dat wil zeggen dat je bij een perte totale het volledige verzekerde bedrag krijgt terugbetaald. Het gaat dan om totaal verlies door brand, diefstal of eigen fout als je een full omnium-verzekering hebt.

Bij een mini-omnium is enkel het totaal verlies door brand of diefstal verzekerd. De waardevastheid verschilt van verzekeraar tot verzekeraar, je vindt het terug in je contract. Meestal schommelt de periode tussen 12 en 48 maanden, maar ze hangt ook af van het aantal kilometer dat je jaarlijks aflegt.

Dit waren de voornaamste verzekeringsbegrippen die je op je polis terugvindt. Maar sloot jij wel de meest voordelige polis af? Via onderstaande knop weet je bij welke verzekeraar je pas echt een voordelige autoverzekering afsluit.