Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Bijstand op reis: de voorwaarden verschillen sterk

Man staat met auto aan de zijjkant van de weg en belt pechverhelping.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Met de krokus- en paasvakantie stilaan in zicht, raken ook de plannen voor autovakanties weer in een stroomversnelling. Wie zorgeloos de baan op wil, doet dat niet zonder pechbijstand. De bijstandvoorwaarden verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Mijnvergelijker.be vertelt waarop je moet letten.

Welke bijstandvoorwaarden kunnen verschillen?

De bijstandsverzekering is een uitbreiding van je gewone autoverzekering of een aparte

verzekering afgesloten bij een pechverhelper zoals VAB of Touring. Je checkt best de voorwaarden van de bijstand, aangezien ze per verzekeraar verschillen.

1. Recht op pechverhelping afhankelijk van de oorzaak van de pech

De meeste verzekeraars verlenen pechverhelping bij een lekke band, een defect koelingssysteem, een defect antidiefstalsysteem, brandstofpech of verloren sleutels. Je checkt best of er in de bijstandvoorwaarden geen uitzonderingen vermeld staan. Verzekeraars komen ook niet tussen als de defecten het gevolg zijn van een verkeersongeval.

2. Vervangwagen niet standaard aangeboden

In sommige contracten is een vervangwagen standaard inbegrepen, in andere niet. Check de voorwaarden van de bijstand als je een vervangauto een must vindt. Als de garage moet wachten op wisselstukken, is je auto soms dagenlang onbruikbaar. Check ook hoeveel dagen je de vervangwagen kan gebruiken.

3. Pechbijstand in binnen- en buitenland geldig?

Wil je een verzekering die enkel in België geldig is, of in heel Europa? Uiteraard heeft dat gevolgen voor de prijs van je pechbijstand.

4. Voorwaarden bij een defect voertuig in het buitenland

Check waarop je recht hebt als je auto in het buitenland hersteld moet worden. Zijn de overnachtingskosten voor alle passagiers gedekt? Is er alternatief vervoer voorzien? Heb je recht op repatriëring naar België als je wagen niet hersteld kan worden binnen een aantal dagen?

5. Minimumafstand voor tussenkomst

De meeste verzekeraars voorzien pechverhelping als je auto op de oprit van je woning staat. Andere voorwaarden van de bijstand vermelden dat je een minimaal aantal kilometers van je woning verwijderd moet zijn vooraleer er tussenkomst is. 

6. Reizen met een caravan of aanhangwagen

Een caravan zwaarder dan 750 kg is niet standaard verzekerd in de gewone verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Je moet hem dus apart verzekeren. Bijkomend kan je een verzekering pechverhelping afsluiten.

7. Medische kosten 

Via sommige bijstandsverzekeringen kan je ook de medische kosten van je passagiers verzekeren. Zo wordt dit een echte ‘reisbijstand’ en kan je zorgeloos op vakantie vertrekken. 

Een simulatie 

Voor pechbijstand in België geldt: hoe ouder je voertuig, hoe meer je betaalt. De kans op autopech is immers een pak groter naarmate je wagen ouder is.

Prijs premie pechbijstand in België (pechverhelping en slepen) voor een BMW 3 Sedan

*Bouwjaar 2022: € 72/jaar

*Bouwjaar 2016: € 166,19/jaar

*Bouwjaar 2010: € 332,35/jaar

Conclusie: de pechbijstand voor een auto van 14 jaar oud is maar liefst 3,6 keer zo duur als die voor een wagen van twee jaar oud. De ouderdom van je wagen is dus allesbepalend voor de bijstandspremie in België. Anders ligt het voor de premie voor pechbijstand in het buitenland: daar geldt meestal maar één tarief.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!